Donald Trump je vinný: Podplatil herečku z filmov pre dospelých, no kandidovať na prezidenta môže

  • Donald Trump je prvým exprezidentom USA, ktorého uznali za vinného
  • Vysvetľujeme, čo znamená verdikt poroty a či môže Trump kandidovať na prezidenta
Donald Trump, rozsudok, verdikt
Donald Trump na súde TASR/AP, Mark Peterson
  • Donald Trump je prvým exprezidentom USA, ktorého uznali za vinného
  • Vysvetľujeme, čo znamená verdikt poroty a či môže Trump kandidovať na prezidenta

Bývalý prezident Spojených štátov amerických a súčasný kandidát na prezidenta Donald Trump si vypočul verdikt v dlho ťahajúcej sa kauze. Porota newyorského súdu ho uznala za vinného vo všetkých 34 bodoch obžaloby. Trump bol obžalovaný v prípade podplácania výmenou za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov.

Ako píše agentúra TASR, v prípade sa konkrétne riešilo podplácanie 45-ročnej p*rnoherečky vlastným menom Stephanie Cliffordovej. Na scéne filmov pre dospelých vystupovala pod pseudonymom Stormy Daniels. Tá vo svojej výpovedi tvrdila, že s Trumpom mala niekoľkokrát pohlavný styk.

Dialo sa tak podľa nej v roku 2006, keď bol americký exprezident ženatý s Melaniou Trumpovou. Predtým, ako v roku 2016 zvíťazil vo voľbách, jej zaplatil za mlčanlivosť, tvrdila. Donald Trump okrem toho čelil obvineniam z falšovania obchodných záznamov. Čo sa týka p*rnohorečky, zaplatiť jej mal 130-tisíc dolárov s pomocou od svojho bývalého právnika Michael Cohen.

Trump reaguje na verdikt

Počas súdu Trump všetky obvinenia popieral. Stal sa však vôbec prvým bývalým americkým prezidentom, ktorého odsúdili za akýkoľvek trestný čin. Po verdikte vyhlásil, že je nevinný.

Celý súdny proces označil za hanbu“, pričom skutočný verdikt podľa neho až 5. novembra – teda po prezidentských voľbách. Sudcu Juana Merchana označil za „skorumpovaného“ a vyhlásil, že bude „pokračovať v boji“, píše TASR.

Čo Trumpovi hrozí?

Na celé znenie trestu, ktorý súd Trumpovi udelí, si svet musí počkať do 11. júla tohto roka, spresnil predsedajúci sudca Merchan. Podľa CBS News je možné len veľmi ťažko predpovedať, čo sa vlastne po verdikte poroty môže udiať. Hrozí mu aj niekoľkoročné väzenie, rozsudok ale môže byť podmienečný a odsúdený môže vyviaznuť aj na slobode s pokutou. Taktiež má právo odvolať sa.

Podľa bývalého prokurátora v newyorskom Manhattane Duncana Levina na štátnom súde v New Yorku majú sudcovia vyššiu právomoc určovať, kedy po odsúdení vynesie rozsudok a aký vlastne bude. Tým sa daný systém líši od federálneho súdu, kde zvyčajne existuje istá čakacia doba.

Konkrétne za každé z 34 obvinení Trumpovi hrozí trest odňatia slobody na roky väzenia a pokuta 5-tisíc dolárov. 

Môže Trump kandidovať?

Donald Trump môže v najbližších voľbách – 5. novembra 2024 – kandidovať za prezidenta USA, aj ak by mu autority zamietli žiadosť o odvolanie. Ako píše CNN, Ústava USA stanovuje len tri požiadavky na prezidentských kandidátov.

Musia:

  • byť rodeným občanom Spojených štátov amerických,
  • mať aspoň 35 rokov,
  • byť rezidentom Spojených štátov amerických najmenej 14 rokov.

Trump tieto požiadavky spĺňa.

CNN podotýka, že by sa teoreticky dalo hovoriť o ešte jednej podmienke spomenutej v 14. dodatku ústavy. V ňom sa naznačuje, že prezident sa pred kandidatúrou nesmie zúčastniť povstania, respektíve vzbury voči štátu.

Najvyšší súd USA však začiatkom tohto roka rozhodol, že Kongres by musel pre platnosť tejto podmienky prijať špeciálny zákon odvolávajúci, čo sa tak skoro nestane.

Pre Donalda Trumpa ide o prvý prípad, v ktorom bol uznaný za vinného. Aj keď je technicky možné, že by dostal trest odňatia slobody na niekoľko rokov, ide o nepravdepodobný vývoj situácie. Právny analytik CNN Elie Honig vysvetľuje, že väčšina odsúdení za zločin tohto typu – triedy E, ktorá sa považuje za najmenej závažný typ zločinu v New Yorku – vedie k iným formám trestu. Často ide o kombináciu podmienky, pokuty a verejnoprospešných prác.

Reakcia Bidena

Michael Tyler, riaditeľ volebnej kampane kandidáta a súčasného prezidenta Joea Bidena, verdikt vníma ako znak toho, že v USA „nik nie je nad zákonom“, cituje ho TASR.

„Dnešný verdikt však nič nemení na skutočnosti, že americký ľud čelí jednoduchej realite. Stále existuje len jediný spôsob, ako udržať Donalda Trumpa mimo Oválnej pracovne: a to sú voľby,“ dodal. Biely dom na verdikt reagoval iba tým, že rešpektuje právny poriadok a podotkol, že nemá ďalšie pripomienky.

Zdroje: TASR, CBS News, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá