Krajiny, kde sa majú dôchodcovia ako v raji: Prekvapí ťa, v čom pohorelo Slovensko (PREHĽAD DÔCHODKOV)

  • Dôchodky v Európe dosahujú skutočne slušné hodnoty
  • Aj priemer EÚ násobne prevyšuje priemer Slovenska
  • Kúpna sila je na Slovensku mizerná
Dôchodky v Európe, porovnanie
Ilustračné fotografie Archív Canva
  • Dôchodky v Európe dosahujú skutočne slušné hodnoty
  • Aj priemer EÚ násobne prevyšuje priemer Slovenska
  • Kúpna sila je na Slovensku mizerná

Postupné zmeny v dôchodkoch, zvyšovanie súm či stúpanie životného minima sú v posledných mesiacoch neustále skloňovanou témou na takmer všetkých slovenských portáloch. Napriek tomu medzi Slovenskom a mnohými inými európskymi štátmi existujú vo výške penzie obrovské rozdiely.

Ako informuje Euronews, na starom kontinente štatistici vnímajú silnú pozitívnu koreláciu medzi finančnou dôverou odchodu do dôchodku a úrovňou mesačných dôchodkov. Inými slovami, v štátoch, v ktorých jednotlivci veria v dôchodkový systém, dostávajú ľudia aj vyššie sumy.

Menej ako polovica budúcich dôchodcov v EÚ si je v súčasnosti istá, že bude mať na penzii dostatok peňazí na pohodlný život. V niekoľkých krajinách takzvaná „úroveň spoľahlivosti“ klesá až na 30 percent alebo dokonca ešte menej. To v Únii vyvoláva obavy ohľadom primeranosti dôchodkov v jednotlivých krajinách, píše portál.

Ako chrániť starších občanov pred chudobou?

Euronews pri tejto otázke uvádza dve možné riešenia. Buď bude štátny systém udržiavať ich príjem po odchode do dôchodku, alebo zvýši príjem starších osôb.

Podľa európskej agentúry Eurostat sa starobné dôchodky v rámci Európy výrazne líšia. To platí aj pri nominálnych hodnotách, aj v prípade parity kúpnej sily (PKS).

V roku 2021 sa priemerné hrubé mesačné výdavky na starobné dôchodky na poberateľa v rámci EÚ pohybovali od 2 575 eur v Luxembursku až po 226 eur v Bulharsku. Priemer Únie dosiahol 1 224 eur, čím sa Slovensko zaradilo hlboko pod ním.

Slovenský priemerný dôchodok pred tromi rokmi predstavoval podľa Finsideru približne 505 eur. Priemer Únie bol teda viac než dvojnásobný.

Štáty nad priemerom EÚ z pohľadu na výšku hrubého mesačného dôchodku v roku 2021 v rámci celej Európy:

  1. Island: 2 762 eur
  2. Luxembursko: 2 575 eur
  3. Nórsko: 2 438 eur
  4. Dánsko: 2 417 eur
  5. Švajčiarsko: 2 138 eur
  6. Rakúsko: 1 962 eur
  7. Holandsko: 1 931 eur
  8. Írsko: 1 906 eur
  9. Švédsko: 1 838 eur
  10. Belgicko: 1 737 eur
  11. Fínsko: 1 714 eur
  12. Taliansko: 1 561 eur
  13. Francúzsko: 1 457 eur
  14. Španielsko: 1 450 eur
  15. Nemecko: 1 440 eur
  16. Priemer EÚ: 1 294 eur

Najnižších sedem priečok patrí balkánskym krajinám. Priemerné výdavky na starobné dôchodky v Luxembursku boli takmer 11-krát vyššie ako v Bulharsku. Priemer EÚ pritom zostal takmer šesťkrát vyšší ako priemerný dôchodok v Bulharsku.

Niektoré z týchto rozdielov v dôchodkoch však možno pripísať rozdielnym cenovým hladinám v členských štátoch EÚ. Eurostat totiž poukázal aj na rozdiely medzi životnými nákladmi v jednotlivých regiónoch.

Mizerná kúpna sila a spokojnosť na Slovensku

Pri pohľade na paritu kúpnej sily (PKS) sa rozdiely v Európskej únii pohybujú od 437 PKS v Bulharsku až po 1 681 PKS v Luxembursku. Slovensko v tomto meraní skončilo druhé najhoršie v rámci EÚ a štvrté v rámci Európy ako takej. V roku 2021 dosiahlo výsledok 471 PKS a umiestnilo sa tak napríklad za Srbsko či Čiernu Horu.

Iba 42 percent spotrebiteľov v Únii je presvedčených, že budú mať dostatok peňazí na pohodlný život počas celého dôchodku. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra z roku 2023.

Úrovne dôvery v budúcnosť života v jednotlivých štátoch vykazujú medzi krajinami značné rozdiely Najvyššiu dôveru uvádza Luxembursko (61 %), Holandsko (59 %) a Dánsko (58 %). Naopak, najnižšie úrovne spoľahlivosti sú v Lotyšsku (23 %), Slovinsku (27 %) a Poľsku (28 %). Slovensko sa opäť zaradilo v horšej polovici rebríčka s výsledkom 35 percent.

Zdroje: Euronews, Eurostat, Finsider

Najnovšie videá

Trendové videá