Slováci sa dočkajú finančnej pomoci: Osoby s ŤZP dostanú od 1. júla vyššie príspevky (PREHĽAD)

  • Príspevky pre ŤZP sa zvyšujú
  • Stúpa veľké množstvo dávok, uľaví sa viacerým dôchodcom
Príspevky ŤZP, peniaze, životné minimum
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Príspevky pre ŤZP sa zvyšujú
  • Stúpa veľké množstvo dávok, uľaví sa viacerým dôchodcom

Od prvého júla slovenských poberateľov dávok čakajú viaceré pozitívne zmeny. O viacerých z nich sme ťa už informovali v tomto článku. Tentokrát sa ale zameriame najmä na výhody pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. 

Už 1. júla sa totiž príspevky zvyšujú aj im. Keďže sa zvyšuje suma životného minima, dotkne sa to mnohých oblastí, ktoré sa od tejto hodnoty vyvíjajú. Práve sem spadá aj výška príspevku pre ŤZP. Upozornil na to portál peniaze.sk.

Hranica životného minima v súčasnosti dosahuje 268,88 eura mesačne na jedného dospelého človeka. V júli sa dočkáme jej zvýšenia o 1,9 percenta, čím sa dostane na 273,99 eura mesačne, informovali sme. Platiť bude presne rok, keďže životné minimum sa už tradične zvyšuje v tomto dátume.

Príspevky pre osoby s ŤZP

Od júla sa pre osoby s ŤZP zvyšuje napríklad príspevok na dopravu, a to o 26 eur mesačne. Príspevky na diétne stravovanie 1. skupiny porastú o 0,95 eur, pri 2. skupine pôjde o nárast o 0,47 eur a 3. skupina si prilepší o 0,29 eur.

Portál okrem toho upozorňuje aj na zvýšenie príspevku na hygienu, opotrebenie šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia. Konkrétne v tomto prípade si jednotlivci prilepšia o 0,47 eur. Na prevádzku osobného motorového vozidla dostanú o 0,85 eur viac a na starostlivosť o psa so špeciálnym výcvikom o 1,14 eur.

Najvýraznejšie zvýšenie prichádza v podobe peňažného príspevku na prepravu, konkrétne o 2,60 eur.

Dôchodcom s exekúciou zostane viac peňazí

V praxi životné minimum ovplyvňuje aj napríklad výšku penzie u ľudí s exekúciou. Deje sa to jednoduchým spôsobom. Čím je životné minimum vyššie, tým sa zároveň zvyššuje aj suma, ktorá je pred exekútorom chránená a nesmie na ňu teda.

Dokonca sa niektorým dôchodcom môže exekúcia aj zastaviť. Stalo by sa tak v hypotetickej situácii, v ktorej by životné minimum presiahlo výšku penzie. V takom prípade by sa dôchodca nemusel exekúcie obávať, až kým by jeho dôchodok opäť neprekročil úroveň životného minima.

V praxi to znamená, že od júla penzistom zostane najmenej 273,99 eura, teda výška životného minima. Má to však aj jeden háčik. Keďže penzisti budú exekúcii platiť menej peňazí mesačne, dlh im na pleciach zostane o niečo dlhšie.

Keďže sa životné minimum zvyšuje každý rok, tak to ovplyvňuje aj výšku minimálnych dôchodkov. Ako sme ťa podrobne informovali v článku na tomto odkaze, konkrétne, za prvých 30 rokov takzvaného kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia suma minimálneho dôchodku spravidla predstavuje 145 percent sumy životného minima. 

Následne sa postupne zvyšuje: pri 31 až 39 rokov sa zvyšuje o ďalších 2,5 percenta, pri 40 až 49 rokoch o 3 percentá, v prípade 50 až 59 rokov o 5 percent. Ak odpracuješ 60 a viac rokov, dostaneš o 7,5 percenta viac.

Zdroje: peniaze.sk, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá