Vodiči dostávajú za bežný úkon pokutu až 500 eur. Pozor na podvod kúsok za slovenskými hranicami

  • Vo Viedni sa nachádza problematické parkovisko
  • Vodiči sa naňho sťažujú už dlhodobo
  • Majiteľ vyberá pochybným spôsobom mastné pokuty
parkovanie peniaze
Ilustračná fotografia TASR/Dano Veselský, Unsplash/Markus Spiske
  • Vo Viedni sa nachádza problematické parkovisko
  • Vodiči sa naňho sťažujú už dlhodobo
  • Majiteľ vyberá pochybným spôsobom mastné pokuty

Vo Viedni sa už roky objavujú prípady, kedy sú vodiči nelegálne pokutovaní za údajný neoprávnený vjazd na súkromné pozemky. Na situáciu upozornil portál Topspeed.

Niekoľko lokalít, ako vybetónovaná plocha na Franz-Eduard-Matras-Gasse, štrkové parkovisko na Breitenleer Straße či provizórne parkovisko na Pragerstraße, sú miestami, kde vodiči riskujú, že im bude poštou doručená pokuta vo výške stoviek eur len za krátke zastavenie alebo otočenie sa.

Tieto nelegálne praktiky sú známe už niekoľko rokov. Vodiči sú vystavení nátlaku prostredníctvom listov, ktoré obsahujú odkazy na rôzne zákony a vyhrážky súdnymi konaniami. Mnohí motoristi sa v obave pred súdnymi spormi rozhodnú pokutu zaplatiť, aby sa vyhli ďalším problémom.

Pochybné parkovisko

Na Pragerstraße je situácia ešte zložitejšia. Vodiči sú údajne sledovaní a fotografovaní pomocou modrého vozidla Smart, ktoré je zaparkované pri vstupe na pozemok. Tieto záznamy, zhotovené palubnou kamerou, sú následne použité ako dôkazy proti vodičom.

Rakúske médiá odhalili, že tieto praktiky sú nielen neetické, ale pravdepodobne aj nelegálne, pretože obmedzujú právo na ochranu osobných údajov.

Na snímke novové záchytné parkovisko na Röntgenovej ulici v Petržalke.
zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ako informuje rakúsky portál Heute, fotografovanie a natáčanie verejných priestorov pomocou palubných kamier je z právneho hľadiska veľmi kontroverzné.

Zaznamenávanie osobných údajov, ako sú ŠPZ, je zakázané, pokiaľ nejde o dokumentáciu priebehu dopravnej nehody. Používanie palubných kamier na monitorovanie verejných priestorov musí byť obmedzené a snímacia plocha minimalizovaná, čo v tomto prípade nie je dodržané.

Spoločnosť sa bráni

Na podozrenia z nelegálnych praktík pre Heute reagovala aj spoločnosť D-22 Construction, ktorá problematické parkovisko vlastní a  je spájaná s týmito aktivitami.

Spoločnosť tvrdí, že fotografie pochádzajú od zákazníkov parkoviska, ktorí sa sťažovali na blokovanie príjazdových ciest. „Keďže príjazdová cesta je tak často zablokovaná, že sme už dostali sťažnosti a fotografie od našich nájomcov, boli sme vyzvaní, aby sme poslali príslušné varovné listy,“ uviedla vo vyjadrení.

Toto tvrdenie sa však zdá byť nepravdivé, keďže dôkazy zozbierané rakúskymi médiami naznačujú, že fotografie boli zhotovené palubnou kamerou z vozidla vo verejnej krátkodobej parkovacej zóne.

Motoristi vo Viedni sú tak vystavení vysokým pokutám za bežné používanie verejných ciest a parkovísk. Tieto praktiky nielen vytvárajú tlak na vodičov, ale tiež narušujú ich právo na ochranu osobných údajov.

Jedným z posledných známych prípadov je aj príbeh 28-ročného roznášača pizze Zorana, ktorý denne jazdí po Viedni. Dňa 17. októbra minulého roka krátkodobo zastavil pred príjazdovou cestou na Pragerstraße 94-96.

O mesiac neskôr dostal poštou list od spomínanej spoločnosti so žiadosťou o zaplatenie 495 eur a podpísanie vyhlásenia o zastavení činnosti, pričom mal na to celé dva dni. D-22 Construction mu tiež pohrozila, že ak nezaplatí do pondelka, suma sa zvýši na 599 eur a prípad sa dostane na súd.

Zdroje: Topspeed, Heute

Najnovšie videá

Trendové videá