Zo Slovenska k Jadranu nemusíš cestovať autom. Možností je tento rok viacero (PREHĽAD)

  • Do Jadranu nemusíš ísť len autom
  • Zo Slovenska sa tam dostaneš autobusom, vlakom aj letecky
  • Spoločnosti ponúkajú viaceré možnosti
Na snímke človek za volantom a pláž v Rijeke.
Ilustračné foto TASR/Martin Baumann, Freepik/fanjianhua
  • Do Jadranu nemusíš ísť len autom
  • Zo Slovenska sa tam dostaneš autobusom, vlakom aj letecky
  • Spoločnosti ponúkajú viaceré možnosti

Blíži sa čas dovoleniek a do Chorvátska si to namieri zase množstvo Slovákov. Podľa agentúry SITA sa očakáva, že do krajiny zavíta ešte viac návštevníkov z našej krajiny ako vlani. Vtedy ich bolo vyše pol milióna. Väčšina dovolenkárov sa prepravuje do krajiny pri Jadranskom mori pre jej blízkosť autom.

Čo tak ale trochu ušetriť našu planétu ďalších emisií? Agentúra pripomína, že okrem auta môžeš voliť aj inú cestu. Už od 3. mája do 5. októbra totiž opäť jazdí vlak z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, centra Dalmácie. Spojenie prevádzkuje tradične Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Sú však aj iné možnosti.

Na dovolenku vlakom aj autobusom

Ak sa bojíš, že sa nebudeš mať pri voľbe cesty vlakom ako pohybovať po danej krajine, existuje možnosť. Auto alebo motorku si ale môžeš dať zatiaľ k Jadranu prepraviť aktuálne iba z Viedne, kadiaľ vlak prechádza.

Zo stanice Bratislava-Nové Mesto odchádza trikrát týždenne. Cestovať môžeš v stredu, piatok a nedeľu o 15:26, zo stanice Bratislava-Petržalka o 16:01, pričom plánovaný príchod do Splitu je druhý deň ráno o 8:20. Zo Splitu naspäť sa vlak vydáva na cestu v pondelok, vo štvrtok a v sobotu o 17:29, do Bratislavy má príjazd 11:00. Národný vlakový dopravca podporuje cestovný ruch aj v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením (CHTZ).

V prípade, že nie si fanúšik lietadla ani vlaku, stále existuje aj možnosť ísť autobusom. Na cestu do Chorvátska zo Slovenska môžeš využiť sezónne autobusové linky. RegioJet tiež odštartoval 31. mája letnú linku z Prahy cez Brno a Bratislavu do Splitu. Dôvodom je podľa spoločnosti rastúci záujem o cestovanie do chorvátskych turistických stredísk pri mori od Zadaru po Split, píše agentúra.

Na začiatku letnej sezóny je už predaná viac ako polovica dostupných miest, najmä na víkendové termíny. „Na vysoký záujem sme pripravení reagovať zvýšením kapacity spojov, pokiaľ to bude treba,“ informovala riaditeľka autobusovej dopravy RegioJet Dita Tomešová.

Žlté autobusy dopravcu cestou do Splitu zastavujú aj vo viacerých prímorských mestách v Chorvátsku. Sú to mestá Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten či Trogir.

„Spoje do Chorvátska budú v letných mesiacoch (júl, august) prevádzkované denne, s odjazdom o 16:30 z Prahy, 19:15 z Brna a 21:30 z Bratislavy a s príjazdom do Splitu o 9:30 nasledujúceho dňa,“ priblížila mediálna manažérka Alexandra Janoušek Kostřicová.

„V okrajových mesiacoch sezóny, v júni a septembri, bude RegioJet vypravovať autobusy trikrát týždenne. Zo Splitu budú spoje odchádzať vždy v 20:30,“ uzavrela.

Konkurencia pre žlté autobusy

K chorvátskemu Jadranu sa dá cestovať autobusom aj na linkách FlixBusu. Sezónne spojenie zo Žiliny cez Bratislavu do Puly na polostrove Istria na severe prevádzkuje od 16. mája. Zatiaľ premáva päťkrát týždenne, od štvrtka do pondelka. V opačnom smere od piatka do utorka. „Od 17. júna do 8. septembra bude linka v prevádzke denne,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Martina Čmielová.

Zo Žiliny autobus odchádza o 7:45, ďalej pokračuje cez Trenčín a Trnavu až do Bratislavy. Na pobrežie Jadranu do Rijeky je plánovaný príjazd 20:15 a do Puly 21:45. V opačnom smere spoj vyráža z Puly o 9:00, z Rijeky 10:35. Do Bratislavy má príjazd 19:55 a do Žiliny 22:45.

Ďalšia linka FlixBusu medzi Bratislavou a Dubrovníkom na juhu chorvátskeho pobrežia je v prevádzke od 29. mája. Jazdí štyrikrát týždenne a medzi 21. júnom a 8. septembrom pôjde denne. Autobus vyráža z Bratislavy a zastavuje aj v mestách Omiš, Baška Voda, Makarska, Podgora, Drvenik, Ploče a končí v Dubrovníku.

V opačnom smere odchádza z Dubrovníka 15:30 s rovnakými zastávkami po ceste a na konečnú do Bratislavy plánuje doraziť ráno o 7:10. „Cesta do Chorvátska sa od minulého roka výrazne zjednodušila pristúpením štátu do eurozóny a do Schengenského priestoru. Odpadá tak zdĺhavé čakanie na hranici,“ uviedla Čmielová.

Sezónnu letnú autobusovú linku zo Žiliny cez Bratislavu do Splitu a Makarskej avizoval ale aj dopravca SAD Trenčín. Premávať bude od 21. júna do 14. septembra každý piatok. Autobus zastaví na chorvátskom pobreží aj v Šibeniku a Omiši. Zo Žiliny má odjazd v piatok o 14:00, odkiaľ pokračuje cez Trenčín, do Bratislavy, Šibenika, Splitu a končí v Makarskej. Do cieľovej destinácie dorazí o približne 7:45.

Na cestu späť spoj odchádza z Makarskej v sobotu o 20:00. Opäť prechádza Splitom, Šibenikom a Bratislavou. Do cieľovej Žiliny má príjazd 13:45. Na Slovensku sú zastávky aj v Považskej Bystrici, Ilave, Dubnici nad Váhom, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch a Trnave.

Alebo radšej poletíš?

Samozrejme, ak si nevyberieš z ponuky autobusov a vlakov, môžeš aj letieť. Z Košíc do Zadaru začína od nedele 2. júna fungovať nová pravidelná letecká linka spoločnosti Ryanair. „Lietať sa bude dvakrát týždenne, v stredu a nedeľu, až do 29. septembra,“ uviedol manažér pre rozvoj obchodu košického letiska Juraj Toth s tým. Výhodou je rýchlosť, let do Zadaru trvá približne 90 minút.

V nedeľu popoludní tak vypravili prvý let na tejto sezónnej linke. Opäť bude možné využívať charterové lety na chorvátsky ostrov Brač, ležiaci neďaleko pobrežia na úrovni medzi Splitom a Makarskou. Na Brač sa lieta z Bratislavy a Košíc na letisko Bol na juhu ostrova.

„Jadranské more je pre Slovákov ešte lepšie dostupné, už za dve hodiny od odletu zo slovenského letiska sa môžu okúpať v jednom z letovísk na Brači,“ informovala riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová.

Dalmatínske pobrežie sa v posledných rokoch stáva atraktívnym už od Veľkej Noci až do neskorej jesene, dopĺňa SITA. Charterové lety zo Slovenska zvýšili aj záujem o dovolenku v Dalmácii. Svoju pozíciu na trhu si tak vďaka priamym letom posilnil ostrov Brač, kam sa môžu Slováci dostať z Bratislavy a Košíc.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá