100 najhorších jedál v strednej Európe: Slovenské špeciality v prestížnom rebríčku úplne pohoreli

  • Portál Taste atlas zverejnil 100 najhoršie hodnotených jedál v strednej Európe
  • Umiestnili sa tu aj jedlá zo Slovenska
  • Negatívne bodovali aj Česi
Tieto slovenské jedlá pohoreli.
Ilustračné foto Freepik/kues1, vestock
  • Portál Taste atlas zverejnil 100 najhoršie hodnotených jedál v strednej Európe
  • Umiestnili sa tu aj jedlá zo Slovenska
  • Negatívne bodovali aj Česi

Ako každá krajina, aj Slovensko má svoju špecifickú gastronómiu. Pri tomto pomyslení ti možno hneď prídu na rozum poctivé halušky s domácou bryndzou, pirohy alebo škvarkové pagáčiky. Nie každé jedlo sa nám ale takto podarilo.

Portál zameraný na gastronómiu Taste atlas totiž zostavil rebríček 100 najhorších jedál v strednej Európe a neopomenul ani našu krajinu.

Najhoršie z najhorších

Väčšinou si zvyknutý, že ti prinášame rebríčky, kde zoradíme to najlepšie. Napríklad destinácie, reštaurácie či práve jedlo. V tomto prípade to bude ale trochu inak, keďže portál Taste atlas sa tentokrát venoval tým najhorším jedlám. Všetky jedlá hodnotili počtom bodov od jedna do päť, pričom najnižšia známka, akú udelili, bola 2,4. 

Nemusíš sa báť, nie sme suverénnym víťazom toho najhoršieho z najhorších. Toto prvenstvo si odniesli Poliaci s pokrmom, ktorý volajú Czernina. Práve ten si vyslúžil spomínaných 2,4 bodu, čo je najmenej zo všetkých.

Ide o tradičnú poľskú polievku pripravenú z kačacej alebo husacej krvi, ktorá je konzervovaná v octe, aby sa nezrazila. Polievka sa pripravuje z kačacieho vývaru. Medzi typické prísady patrí sušené ovocie a rôzne koreniny, ako sú klinčeky a nové korenie.

Názov polievky pochádza zo slova czarny, čo v preklade znamená čierna a označuje tmavú farbu polievky. Aj keď niektoré moderné verzie príležitostne vynechávajú krv a používajú iné druhy mäsa, czernina by mala byť vždy pikantná, mierne sladká a tmavej farby.

Autorom rebríčku ale evidentne po chuti nebola, keďže suverénne zvíťazila. Od druhého miesta ju delilo 0,2 bodu. Ale aj toto miesto zostalo v Poľsku. Druhá najhoršia bola podľa rebríčka jahodová polievka.

Prvých 10 najhorších jedál:

  1. Poľská polievka Czernina
  2. Poľská jahodová polievka
  3. Česká rybia polievka
  4. Holadnské Beschuit met muisjes
  5. Nemecká klobása Zungenwurst
  6. Švajčiarske jedlo Riz Casimir
  7. Český Hubový kubo
  8. Rakúska omáčka Beuschel
  9. Švajčiarska polievka Basler Mehlsuppe
  10. Švajčiarske pečivo Fastenwähe

Dôkazom, že polievky nezaujali, bolo aj tretie miesto, ktoré získali naši bratia z Českej republiky. Za Poliakmi sa umiestnili s jedlom, ktoré určite poznáš. Je ním rybacia polievka.

Pre Čechov je to tradičná polievka, ktorá sa v niektorých rodinách podáva ako súčasť sviatočnej štedrovečernej večere. Zvyčajne sa pripravuje s kaprom, rôznou koreňovou zeleninou a rôznymi koreninami, ale niektoré verzie používajú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry. Táto výdatná rybacia polievka sa zvyčajne varí s hlavou, kosťami a vnútornosťami kapra.

Slováci „bodovali“

Jediné pozitívum je, že sa Slovensku nepodarilo skončiť v prvej päťke ani desiatke. Do prvej dvadsiatky sme to ale už predsa len dotiahli. Na 17. mieste skončila „maslová pomazánka“, ako ju portál pomenoval. Primárne ju priradili opäť k bratom Čechom, ale doplnili, že je bežná aj u nás.

„Táto krémová nátierka je vyrobená z kyslej smotany a kombinácie sušeného mlieka a cmaru. Vychutnávajú si ju v celej Českej republike a na Slovensku,“ píšu na svojej stránke.

Taste atlas dodáva, že nátierka je tradične ochutená rôznymi bylinkami, šunkou, paprikou či cesnakom. Všimli si aj zmenu jej názvu. Hoci sa pôvodne nazývala pomazánkové maslo, podľa nedávneho nariadenia Európskej únie bol tento výraz zakázaný, keďže výrobok neobsahuje minimálny obsah mliečneho tuku 39 %. U nás v obchodoch ju aktuálne nájdeš pod názvom pomazánková nátierka a vyrábajú ju viaceré firmy.

V rebríčku nás spomenuli ešte raz. Rovnako jedlo pripísali hlavne Českej republike. Ako 34. najhoršie jedlo označili ryžový nákyp, ktorý opisujú ako druh ryžového pudingu, ktorý sa podáva ako hlavné jedlo.

„Pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami. Zmes neskôr zmiešame s ovocím, polejeme hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a pečieme do úplného stuhnutia,“ popísali sladké jedlo často podávané aj na Slovensku.

Zdroj: Taste atlas

Najnovšie videá

Trendové videá