Státisíce dôchodcov si v júni užije štedré jednorazové príspevky. Veľa z nich dostane stovky eur (PREHĽAD)

  • Vyše 900 000 penzistov si tento mesiac prilepší
  • Získajú jednorazový rodičovský príspevok
  • Je vyšší ako minulý rok
erik tomáš rodičovský dôchodok
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš TASR/Jaroslav Novák
  • Vyše 900 000 penzistov si tento mesiac prilepší
  • Získajú jednorazový rodičovský príspevok
  • Je vyšší ako minulý rok

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš na tlačovej besede informoval, že rodičovské dôchodky sa začnú vyplácať k dnešnému dňu. Pôjde o jednorazovú platbu v aktuálnom mesiaci. Štát bude stáť niekoľko stoviek miliónov.

Dokopy si prilepší vyše 908-tisíc slovenských penzistov. Celková suma, ktorú poisťovňa na tento účel vynaloží, presiahne 307 miliónov eur.

Rodičovský dôchodok je finančný príspevok, ktorého výška sa vypočíta na základe hrubých zárobkov detí penzistov. Konkrétne ide o 1,5 percenta z dvanástiny týchto príjmov. Avšak maximálna výška príspevku je obmedzená na 1 564,80 eura mesačne, čo zodpovedá 1,2-násobku priemernej mesačnej mzdy za rok 2022.

Maximálna mesačná suma rodičovského dôchodku na jedno dieťa je 23,50 eura, čo predstavuje ročnú platbu 282 eur. Táto suma je vyššia oproti minuloročnej hodnote 261,60 eura.

Rodičia dvoch detí môžu dostať až 564 eur ročne. Pre rodičov so štyrmi deťmi môže byť suma ešte vyššia, pričom maximálna mesačná platba môže dosiahnuť 94 eur, čo predstavuje ročný príspevok 1 128 eur. Priemerná mesačná výška príspevku pre rodiča je však približne 15 eur.

Bonus k penzii nie je určený len pre starobných dôchodcov. Majú naň nárok aj invalidní penzisti, ak dosiahli dôchodkový vek. Rovnako pridaný príspevok dostanú aj výsluhoví dôchodcovia, medzi ktorých patria bývalí policajti a vojaci, ak sú už v dôchodkovom veku.

Priemerný ročný rodičovský dôchodok bude podľa Tomáša 338,4 eura. Najvyšší ročný rodičovský dôchodok v roku 2024 je nastavený na 2 439,60 eur. „Ten je fakt raritný. Takýto rodičovský dôchodok dostane len jeden poberateľ, ktorý má 10 pracujúcich detí,“ uviedol minister. Najnižší rodičovský dôchodok je, naopak, 1,20 eur.

Budúci rok sa zvýši

Agentúra SITA prednedávnom vypočítala aj výšku rodičovského dôchodku pre rok 2025. Dosiahnuť by mal najviac 309,60 eura ročne na jedno dieťa, čo znamená mesačne 25,80 eura.

Tento maximálny príspevok môžu svojim rodičom poskytnúť deti, ktoré majú hrubú mzdu alebo vymeriavací základ vo výške minimálne 1 716 eur. Výška rodičovského dôchodku predstavuje 1,5 % z hrubého príjmu dieťaťa, ale je obmedzená na 1,2-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla priemerná mzda v roku 2023 sumu 1 430 eur.

Výška konkrétneho príspevku sa vypočíta na základe vymeriavacieho základu dieťaťa. Rodičia detí, ktoré zarábajú menej ako 1 716 eur, dostanú nižší rodičovský dôchodok.

erik tomáš
zdroj: TASR/Martin Baumann

Vláda pôvodne plánovala rodičovský dôchodok zrušiť koncom minulého roka alebo vykonať väčšie zmeny. V roku 2023 bol rodičovský dôchodok vyplácaný raz ročne a tento rok sa plánovalo zmeniť to na mesačnú výplatu. Nakoniec sa však nezmenilo nič a rodičovský dôchodok bude naďalej vyplácaný jednorazovo v júni.

Rodičovský dôchodok bol zavedený 1. novembra 2022 ako nový druh dôchodkovej dávky a nárok naň vznikol od 1. januára 2023. Ústava Slovenskej republiky zaručuje, že časť uhradenej dane alebo platby na dôchodkové poistenie môže byť poskytnutá osobe, ktorá vychovala daného poistenca a ktorá dostáva hmotné zabezpečenie v starobe. Toto opatrenie nemá negatívny vplyv na dôchodok dieťaťa, ani na jeho odvody či budúci dôchodok.

O tento príspevok nie je potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho automaticky pridelí poberateľom, ktorí naň majú nárok.

Výnimkou sú prípady, keď si dieťa neželá, aby bola dávka priznaná jednému alebo obom rodičom; vtedy musí vyplniť formulár Sociálnej poisťovne. Ďalšou výnimkou sú poberatelia dôchodku z cudziny, ktorí musia o rodičovský dôchodok požiadať špeciálnou žiadosťou.

Zdroje: TK/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá