Najočakávanejšie podujatie roka zrušené: Kaliňák má iné plány, riaditeľ neverí vlastným ušiam

  • Populárne letecké dni SIAF tento rok nebudú
  • Šéf rezortu obrany tvrdí, že rozhodnutie padlo už v januári
Robert Kaliňák rozpráva do mikrofónu a ľudia na leteckých dňoch.
TASR/Pavol Zachar, TASR/Dano Veselský
  • Populárne letecké dni SIAF tento rok nebudú
  • Šéf rezortu obrany tvrdí, že rozhodnutie padlo už v januári

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD) oznámil v rozhovore pre Topky.sk, že tento rok sa neuskutočnia populárne letecké dni SIAF.

Každoročne na nich predvádzali leteckú techniku zo Slovenska aj zo zahraničia. Momentálne nie je jasné, čo bude s podujatím v budúcnosti.

Rozhodnutie padlo už pred mesiacmi

Minister obrany oznámil, že už v januári rozhodli o zrušení leteckého podujatia SIAF. Dôvodom je, že termín leteckých dní sa prekrýva s 80. výročím Slovenského národného povstania, ktoré pripadá na štvrtok 29. augusta. V ten deň sa plánujú veľké oslavy.

„Piatkové, sobotné a nedeľné letecké dni by nedávali žiaden zmysel. Všetku techniku, všetky ukážky, ako aj náklady, ktoré sú s tým spojené, chceme venovať práve Banskej Bystrici,“ uviedol pre Topky.sk.

Vzdušné sily potvrdili, že nie je možné zorganizovať obe akcie v takom krátkom časovom intervale. „Nebolo by to dobré z pohľadu nákladov ani logistiky a bolo by to komplikované,“ ozrejmil ďalej minister.

Riaditeľ SIAF-u o ničom netušil

Minister upozornil na neistú budúcnosť podujatia. Záujem o posledné dva ročníky v Kuchyni bol nižší než na letisku Sliač, ktoré sa práve rekonštruuje.

Kaliňák nepovažuje Kuchyňu za vhodnú kvôli polohe a má odlišné predstavy. „Chceli by sme urobiť niečo ako kombináciu prezentácie aj pozemných, aj vzdušných síl na jednom mieste. Ministerstvo obrany s tým má veľké náklady a budeme musieť prehodnotiť,“ uviedol.

Ľudia okolo lietadla
zdroj: Startitup/Dominik Bizík

Kaliňák oznámil, že riaditeľ SIAF-u Hubert Štoksa vie o rozhodnutí už od januára. Naopak, Štoksa cez víkend pre Správy RTVS vyhlásil, že o tom, že sa podujatie tento rok neuskutoční, nemal žiadne informácie.

„Je tu šesťročný kontrakt, ktorý platí do roku 2026 a pre ročník 2024 je platná rámcová zmluva a na základe nej aj my plníme medzinárodné záväzky,“ uviedol Štoksa.

Štoksa spomenul, že pozval pilotov z 25 krajín. Na podujatí mali byť atrakciou nielen stíhačky F-16, ale aj moderné F-35.

Kaliňák v Španielsku

Minister obrany diskutoval v Španielsku s ministerkou Margaritou Robles Fernández o bezpečnostnej situácii a spolupráci v obrannom priemysle. Navštívil aj španielskych vojakov, ktorí čoskoro prídu na Slovensko v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany SR. V júli prevezme Španielsko velenie bojového zoskupenia od Českej republiky.

Španielsko v júli preberie od Českej republiky velenie bojového zoskupenia.

„Šéfovi slovenského rezortu obrany bola predstavená posledná fáza presunu španielskych jednotiek na Slovensko. Nasadzovanie španielskeho kontingentu totiž prebieha postupne od januára tohto roku, pričom od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou,“ priblížilo ministerstvo.

Minister Kaliňák počas rozhovoru so španielskou ministerkou zameral pozornosť na priority pred blížiacim sa summitom NATO vo Washingtone. Diskutovali o doterajšej spolupráci v oblasti výcviku a vzdelávania a o možnostiach zintenzívnenia kooperácie v obrannom priemysle. Slovenské zbrojárske podniky totiž vyrábajú komponenty do munície, ktoré sa kompletizujú v španielskom závode.

V prípade obstarania nových systémov protivzdušnej obrany (PVO) sa rezort obrany rozhoduje už len medzi dvomi možnosťami. Šéf rezortu načrtol, že „veľmi zvažujú“ novú ponuku, ktorá je finančne aj časovo výhodnejšia. Nevylúčil, že v priebehu júna otázku definitívne vyriešia.

Rozdiel v ponukách je podľa Kaliňáka v desiatkach miliónov eur. Aj druhá pochádza z Izraela. „Odborníci skúmajú obidve možnosti a posúdia, ktorá z nich bude pre nás výhodnejšia,“ zhodnotil. Pripustil, že proces trvá dlhšie, ako pôvodne predpokladal.

Zároveň potvrdil pokračovanie diskusií s niektorými štátmi a posilnení protivzdušnej obrany SR do dodania nových systémov.

Zdroje: Topky.sk, Správy RTVS, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá