Bistro, ktoré v meste okamžite pobláznilo davy ľudí. Kamaráti v ňom spojili ramen a Minecraft

  • Ak si milovníkom ramenu, máme pre teba horúci tip
  • Je nim veľmi originálne bistro Ramencraft
Ramcraft
Ramencraft, Studio Flusser
  • Ak si milovníkom ramenu, máme pre teba horúci tip
  • Je nim veľmi originálne bistro Ramencraft

V srdci historického mesta Prahy sa nachádza unikátna reštaurácia Ramencraft, ktorá nielenže láka gurmánov svojimi vynikajúcimi pokrmami, ale tiež fascinuje svojím jedinečným architektonickým dizajnom. Ramencraft nie je len miestom na jedlo, je to zážitok, ktorý spája tradície s modernitou a prináša novú dimenziu do reštauračného priemyslu v Prahe.

Spojenie kultúr a herného sveta

Ramencraft je viac než len reštaurácia – je to miesto, kde sa stretávajú japonská kultúra a herný svet 8-bitovej grafiky. Tento projekt je výsledkom vášne jeho investorov pre japonskú kultúru, ktorí sú očarení japonskou tradíciou a pop kultúrou.

Tieto vplyvy sa jasne prejavujú v celom koncepte reštaurácie, ktorá návštevníkom ponúka neopakovateľný zážitok.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-02
zdroj: Studio Flusser

Unikátny dizajn a „Czezilla“

Hlavným vizuálnym prvkom Ramencraftu je využitie pixelov, ktoré sa objavujú po celom interiéri reštaurácie. Pri vstupe ťa privíta veľkolepý obraz „Czezilla“, ktorá zosobňuje lokálny prístup k japonskému kultúrnemu fenoménu. 

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-13
zdroj: Studio Flusser

Farby a atmosféra

Dizajn reštaurácie je charakteristický vysoko kontrastnou kombináciou modrej a jasnej červenej farby, ktoré prechádzajú celým interiérom. Tieto farby nielenže oživujú priestor, ale tiež zdôrazňujú atmosféru rýchleho občerstvenia, ktorú Ramencraft ponúka.

Vďaka tomuto vizuálnemu riešeniu sa návštevníci ocitnú v dynamickom a živom prostredí, ktoré podnecuje ich zmysly a chuťové poháriky.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-04
zdroj: Studio Flusser

Nový pohľad na „Fast Food“ ramen

Samotný koncept reštaurácie Ramencraft ponúka nový pohľad na tradičný „fast food“ ramen. Návštevníci si môžu na výdajnom pulte vybrať svoj obľúbený variant ramenu a potom si nájsť miesto v reštaurácii.

Majú na výber medzi prednou časťou reštaurácie, kde sú oddelené „kóje“ pre nerušené vychutnávanie polievky, alebo zadnou časťou, kde ich obklopuje výrazná grafika herného sveta, čo ešte viac umocňuje autentický zážitok.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-18
zdroj: Studio Flusser

Architektonický podpis SOA Architektov

Za týmto úžasným projektom stojí architektonická kancelária SOA architekti, ktorá sídli na Václavskom námestí v Prahe. Ateliér, ktorý založili Štefan Šulek, Ondrej Píhrt a Ondrej Laciga v roku 2015, sa pôvodne zameriaval na interiérové a rezidenčné projekty.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-11
zdroj: Studio Flusser

V posledných rokoch sa však špecializuje na školské a vzdelávacie stavby. Ich práca je založená na troch základných prvkoch: krása, rešpekt a zodpovednosť. Tieto princípy sú jasne viditeľné aj v projekte Ramencraft, kde klient vždy hrá dôležitú rolu ako člen tímu.

Ramencraft tak nie je len miestom na jedlo, ale aj umeleckým dielom, ktoré dokazuje, že spojenie tradície s modernitou môže priniesť neuveriteľné výsledky. Pre každého návštevníka je to zážitok, ktorý si určite zapamätá. Ak hľadáš niečo viac než len obyčajnú večeru, Ramencraft v Prahe je miestom, ktoré by si nemal vynechať.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-12
zdroj: Studio Flusser

Tajomstvo ramenu: Od japonských koreňov k celosvetovému fenoménu

Ramen, jedlo, ktoré dnes symbolizuje japonskú kuchyňu a je milované po celom svete, má históriu plnú prekvapení a evolučných skokov.

Ramen, ako ho dnes poznáme, má svoje korene v Japonsku, hoci jeho pôvodný koncept pochádza z Číny. V 17. storočí začali čínski imigranti prinášať do Japonska svoje vlastné recepty na rezancové polievky. Tieto polievky, známe ako „shina soba“ alebo „chuka soba“ (oba termíny znamenajú – čínske rezance), sa postupne adaptovali na japonské chuťové preferencie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RAMENCRAFT (@ramencraftpraha)

Prvé záznamy o ramenových rezancoch v Japonsku sa datujú k začiatku 20. storočia. V roku 1910 otvorila v Tokiu reštaurácia Rairaiken, ktorá ponúkala čínske rezance s príchuťou, ktorá bola prispôsobená japonskému vkusu. Tento krok položil základy pre ramen, ako ho poznáme dnes.

Evolúcia a rozmach v povojnovom období

Po druhej svetovej vojne sa ramen stal symbolom rýchleho a dostupného jedla pre masy. Japonsko prechádzalo ekonomickou rekonštrukciou a ramen sa stal ideálnym riešením pre rýchle občerstvenie, ktoré bolo lacné a výživné.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RAMENCRAFT (@ramencraftpraha)

V roku 1958 potom došlo k revolúcii, keď Momofuku Ando predstavil svetu instantný ramen. Jeho spoločnosť, Nissin Foods, uviedla na trh prvé instantné rezance – Chikin Ramen. Tento vynález spôsobil celosvetový boom a instantné rezance sa stali hitom nielen v Japonsku, ale aj v zahraničí.

Regionálna variácia a kultúrna adaptácia

Ako sa ramen rozširoval po celom Japonsku, vznikali rôzne regionálne variácie, ktoré odrážali miestne suroviny a chuťové preferencie. V Sappore na ostrove Hokkaidó vznikol miso ramen, zatiaľ čo v Fukuoke na Kjúšú bol populárny tonkotsu ramen, ktorý sa vyznačuje bohatým vývarom z bravčových kostí. Každá oblasť pridala do ramenu svoju vlastnú jedinečnú ingredienciu a chuť, čo viedlo k širokej škále ramenových polievok po celom Japonsku.

S postupným globálnym šírením sa toto jedlo začalo prispôsobovať aj mimo Japonska. V Spojených štátoch, Európe a ďalších častiach sveta sa objavili reštaurácie špecializujúce sa na ramen, často s kreatívnymi úpravami a fúziami s miestnymi kuchyňami.

V New Yorku napríklad vznikli varianty s prídavkami, ako je avokádo alebo trhané bravčové mäso, zatiaľ čo v Európe možno nájsť vegetariánske a vegánske verzie tejto tradičnej polievky.

soa-architekti-ramencraft-studio-flusser-
zdroj: Studio Flusser

Ramien ako kultúrny fenomén

Dnes je ramen nielen obľúbeným jedlom, ale aj kultúrnym fenoménom. Po celom svete sa organizujú ramenové festivaly, súťaže v jedení ramenu a existujú dokonca múzeá venované tomuto pokrmu. Ramen sa stal symbolom globalizácie jedla, kde tradičné receptúry môžu byť pretvorené a inovované na obraz nových generácií kuchárov a konzumentov.

Je pravdou, že ramen prešiel dlhou cestou od svojich skromných začiatkov v čínskych komunitách v Japonsku až po svoju súčasnú podobu globálneho fenoménu.

Jeho evolúcia pekne ukazuje, ako môže jedlo prekračovať kultúrne hranice, adaptovať sa a stať sa súčasťou každodenného života ľudí po celom svete. Či už ide o tradičné miso ramen v Sappore alebo modernú fúziu v hipsterskej časti New Yorku, táto polievka naďalej fascinuje a spája ľudí svojou chuťou a príbehom.

Zdroj: SOA architekti

Najnovšie videá

Trendové videá