Novinky o atentáte na Fica: K útoku sa mali prihlásiť viaceré skupiny, žiadali výkupné

  • Súd, ktorý rozhodoval o domových prehliadkach, odhalil novinky o atentáte na Fica
  • Vyplýva to z príkazov na tzv. domovky
  • Informuje o tom Trend
Robert Fico atentát lekár
Ilustračná fotografia TASR/Martin Baumann, Radovan Stoklasa
  • Súd, ktorý rozhodoval o domových prehliadkach, odhalil novinky o atentáte na Fica
  • Vyplýva to z príkazov na tzv. domovky
  • Informuje o tom Trend

Informáciu o výkupnom, ale aj o tom, že k atentátu na premiéra Roberta Fica sa mali prihlásiť viaceré skupiny, zverejnil Adam Valček, ktorý je redaktorom Trendu. Upozornil tak na zverejnenie anonymizovaných príkazov v súvislosti s vyšetrovaním atentátu.

Domová prehliadka v byte a chate strelca Juraja Cintulu sa realizovala až dva dni po atentáte. Riešila sa preto otázka, prečo sa neurobila skôr. Na to reagoval policajný prezident Ľubomír Solák. Domovú prehliadku podľa neho robili vtedy, keď im to dovolil sudca, ktorý o tom rozhoduje.

„Musíte sa opýtať jeho,“ povedal policajný prezident počas tlačovej besedy, keď sa na to pýtali novinári. Objekty podľa neho monitorovali aj pred realizáciou prehliadok.

Sudca najskôr domovku zamietol

Ako ďalej informuje Trend, v stredu v noci podala prokuratúra návrh na tri domové prehliadky sudcovi Romanovi Púchovskému. Medzi nimi bol dom, chata a nebytový priestor. Sudca ich však zamietol. Nasledujúci deň, vo štvrtok 16. mája večer, prokuratúra podala už len dva návrhy na prehliadky – na dom v Leviciach a chatu.

To sudca už povolil. S informáciou vtedy prišiel aj Denník N. Informácie sa napokon zhodujú s údajmi v súdnom registri Ntt, kde sa evidujú návrhy na domové prehliadky, odpočúvania a iné invazívne vyšetrovacie úkony.

V súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám sprístupnil Špecializovaný trestný súd časť registra z týždňa, v ktorom sa atentát odohral.

V domovej prehliadke sa hovorí o výkupnom

Trend pripomína, že s atentátom zrejme súvisia aj návrhy Slovenskej informačnej služby (SIS) na poskytnutie telekomunikačných metadát z obdobia polroka pred streľbou. Sudca im vyhovel.

Príkazy na domovú prehliadku odhaľujú doteraz nezverejnenú informáciu. Tá má súvisieť s vyjadreniami Roberta Kaliňáka či Matúša Šutaja Eštoka o tom, že atentátnik nemusel konať sám, čo je jedna z vyšetrovacích verzií. O nej začali politici hovoriť až neskôr, keďže najskôr tvrdili, že išlo o osamelého vlka. 

„(…) Po útoku boli zabezpečené správy, z ktorých vyplýva, že k tomuto útoku sa prihlásili nezávisle od seba hneď viaceré organizácie, ktoré majú za cieľ poškodiť Slovenskú republiku, narušiť demokratické zriadenie a dokonca jedna z týchto skupín žiadala vyplatiť výkupné, inak bude v podobných útokoch pokračovať,“ uvádza sa v súdnom rozhodnutí. 

Čo konkrétne znamenajú a ako s nimi pracujú orgány činné v trestnom konaní, jasné zatiaľ nie je.

„Súčasne je však potrebné dodať, že nie je možné vylúčiť, že pisateľom týchto správ mohol byť aj samotný obvinený, ktorý mohol nastaviť ich neskoršie doručenie a aj túto skutočnosť je potrebné preveriť,“ cituje Trend príkaz na domovú prehliadku.

Stav premiéra

Premiér Robert Fico je od minulého týždňa v domácom liečení. Starajú sa o neho lekári z bratislavskej Nemocnice sv. Michala, kde chodí na prehliadky. Inak sa zo streľby zotavuje vo svojom byte v Bratislave, ktorý je prísne strážený. Fico utrpel podľa vyjadrení Erika Kaliňáka štvornásobný priestrel tenkého čreva a má poranené bedro.

Zdroje: Trend , Denník N

Najnovšie videá

Trendové videá