Dieťa, ktoré mierilo atrapou zbrane na Pellegriniho, bude riešiť príslušné oddelenie /SNKZ #74

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 4. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Rodinu dieťaťa, ktoré nedávno spôsobilo rozruch pred domom novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, bude vyšetrovať Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš na tlačovej besede oznámil, že urobia rozhovor s dieťaťom a s rodičmi, pošle sa dožiadanie na školu a k lekárovi.

Extrémista Daniel Bombic, známy ako Danny Kollar, stratil svoj účet na YouTube. Prišiel o takmer 80 000 odberateľov a tiež o príjmy z členských poplatkov. Je naňho vydaný medzinárodný zatykač.

Na Ukrajine zadržali Slováka podozrivého zo spolupráce s Rusmi. Muž, ktorý sa predstavil ako Jaroslav Galajčík, tvrdí, že nebojoval, ale pomáhal s nakladaním áut. Zajali ho pri fronte blízko mesta Lyman.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SSD) oznámil v rozhovore pre Topky.sk, že tento rok sa neuskutočnia populárne letecké dni SIAF.

Každoročne na nich predvádzali leteckú techniku zo Slovenska aj zo zahraničia. Momentálne nie je jasné, čo bude s podujatím v budúcnosti.

Veľká novinka pre státisíce žiakov a rodičov. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zavádza strop na ospravedlnenky. Školy sa búria.

Státisíce dôchodcov si v júni užijú štedré jednorazové príspevky. Získajú totiž jednorazový rodičovský príspevok, a to vyšší ako minulý rok. 

Slováci dostanú 150 eur na splátku hypotéky. Na podanie žiadosti ostáva už iba niekoľko dní.

Po 17 rokoch sa môže zvýšiť štátny príspevok na pohreb. Navrhujú to poslanci z SNS. 

Budúci dôchodcovia si budú môcť sledovať výšku svojho budúceho dôchodku. Sociálna poisťovňa zriaďuje nový elektronický účet poistenca, kde si každý poistenec nad 39 rokov môže orientačne overiť svoj budúci dôchodok. 

Dunaj sa rozlieva z koryta, pomaly zaplavuje nábrežie Eurovea. 100-ročná povodňová vlna sa valí na Slovensko. 

Muž s kuklou

O prípade, keď mala byť ohrozená bezpečnosť novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho sme ťa už informovali v minulosti. Bezpečnostné kamery 30. mája pred domom, ktorý využíva aj Peter Pellegrini, zaznamenali biele vozidlo BMW. 

Najskôr informoval portál Plus jeden deň o tom, že v aute mal sedieť muž s kuklou na hlave a guľovou zbraňou a mal mieriť z okna auta. Nakoniec sa ale ukázalo, že išlo v skutočnosti o iba šesťročné dieťa, ktoré malo v ruke iba atrapu. Jeho otec, ktorý šoféroval sa vyjadril, že išlo len o hru. K incidentu sa vyjadril aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) a rodinu dieťaťa chce riešiť cez príslušné oddelenie. 

Nie je tolerovateľné, aby 6-ročné dieťa s kuklou na hlave a s atrapou zbrane trčalo z auta a na niekoho mierilo,“ Tvrdí Tomáš. 

Podľa policajného prezidenta Ľubomíra Soláka bol chlapec vo veku šesť rokov, a teda ho nemožno trestne stíhať. Otázka stíhania jeho otca zostala nezodpovedaná, no vyšetrovatelia incident považujú za „nešťastnú náhodu“