Splň si sen o živote ako z rozprávky: Majestátny kaštieľ pri Trenčíne získaš za cenu bytu

  • Táto ponuka ťa určite zaujme
  • Historické sídlo môžeš vlastniť aj ty
Kaštieľ pri Trenčíne a kaštieľ v Tovarníkoch
Kaštieľ pri Trenčíne a kaštieľ v Tovarníkoch nehnuteľnosti.sk
  • Táto ponuka ťa určite zaujme
  • Historické sídlo môžeš vlastniť aj ty

Či už máš podnikateľského ducha, peniaze, ktoré chceš investovať alebo si len milovníkom histórie či starých a opustených budov, ktorým by si chcel vdýchnuť nový život, táto ponuka ťa určite zaujme. 

Na Slovensku nájdeš rôzne historické budovy, kaštiele a kúrie, ktoré môžeš ľahko kúpiť. Dávaj však pozor na stav budovy a zisti, či patrí medzi národné kultúrne pamiatky, lebo to môže skomplikovať rekonštrukciu.

Kaštieľ neďaleko Trenčína 

Na webovej stránke Nehnuteľnosti práve ponúkajú barokový kaštieľ z druhej polovice 17. storočia v Nemšovej len 10 kilometrov od Trenčína. Novým vlastníkom sa teda môžeš stať aj ty. Kaštieľ stojí 349-tisíc, čo je možno o niečo menej ako cena trojizbového bytu v Bratislave. Nie je to však jediná ponuka, ktorá by ťa mohla zaujať. 

Tento renesančný skvost po stáročia slúžil ako sídlo významných šľachtických rodín, vrátane Schlesingerovcov. Kaštieľ postavený z kameňa a tehál uchváti návštevníkov už na prvý pohľad.

Ako ďalej informuje portál, všetky miestnosti dolného poschodia sú zaklenuté valenou lunetovou klenbou s hrebienkami, čím vytvárajú nezameniteľnú atmosféru starobylého sídla.

„Táto jedinečná investičná príležitosť s prislúchajúcim pozemkom o výmere viac ako 5 000 m2 ponúka budúcemu investorovi byť súčasťou obnovy tejto unikátnej nehnuteľnosti. Jedinečná možnosť získať na túto nehnuteľnosť finančné dotácie z fondov na Financovanie obnovy a reštaurovania národných kultúrnych pamiatok,“ píšu.

Honosné šľachtické sídlo 

Kaštieľ pri Trenčíne však nie je jedinou možnosťou, ako investovať do kúpy historickej budovy. V ponuke je napríklad aj honosné šľachtické sídlo postavené v rokoch 1600 až 1610 v obci Tovarníky pri Topoľčanoch.

Ako informuje portál Nehnuteľnosti, historický objekt sa nachádza na pozemku o rozlohe 37 448 m2. Z toho samotná budova kaštieľa s nádvorím je postavená na ploche 6 467 m2, ostatnú plochu o rozlohe 30 938 m2 tvorí park a záhrada. Na zvyšných 43 m2 je postavená Zvonica v parku.

„Dvojpodlažná budova kaštieľa postavená v tvare U  je sčasti podpivničená. Samotné pivničné priestory majú dve podlažia,“ informujú. Cena kaštieľa zatiaľ nie je definovaná, určená bude dohodou. 

Kaštieľ kupuješ aj s jeho históriou 

To, čo však potenciálnych záujemcov láka na takýchto kaštieľoch, je najmä ich história. Impozantný kaštieľ dal postaviť mocný rod Žigmunda Forgácha. Tento uhorský palatín s 800-ročnou rodinnou históriou vdýchol kaštieľu život a stal sa jeho hrdým zakladateľom.

Počas stáročí prechádzal kaštieľ rôznymi peripetiami. Od roku 1868, kedy ho získali Stummerovci výmenou za domy vo Viedni, slúžil ako ich honosné sídlo. Bohužiaľ, v roku 1945 ho postihla tragédia v podobe rozsiahleho požiaru strechy. Po tomto nešťastí nastali pre kaštieľ ťažké časy. Až do roku 1970, kedy sa ho s odhodlaním ujal Slovenský pamiatkový ústav, sa jeho osud zdál neistý.

Rekonštrukcia sa napriek snahe natiahla na dlhých 19 rokov (1970 – 1989) a ostala nedokončená. Od roku 1996 sa vlastníctva kaštieľa ujal súčasný majiteľ, ktorý s vervou pokračuje v jeho záchrane.

Už v roku 2018 sa časť priestorov podarilo oživiť vďaka koncertu elektronickej hudby. V roku 2020 sa otvorili brány Viedenskej sály (148 m2) pre svadobné a módne fotenia. V roku 2022 sa vďaka projektu Obnova kaštieľa Stummerovcov z dotácie Ministerstva kultúry SR začala postupná rekonštrukcia strechy ľavého krídla.

Hoci kaštieľ stále čaká na dofinancovanie a dokončenie rekonštrukcie, jeho historická hodnota a nevšedný potenciál lákajú investorov s rôznymi podnikateľskými zámermi. Národná kultúrna pamiatka s bohatou históriou tak ponúka jedinečnú príležitosť vdýchnuť tomuto majestátnemu sídlu nový život a premeniť ho na klenot slovenského kultúrneho dedičstva.

Lákavá investícia s mnohými možnosťami využitia 

Kúpa kaštieľa za „symbolickú“ cenu môže znieť ako lákavá investícia. Predstav si honosné priestory, ktoré by si mohol premeniť na luxusný hotel, romantický penzión, alebo dokonca vlastné sídlo. Pre tých, ktorí hľadajú jedinečný a exkluzívny domov, môže byť kaštieľ splneným snom. Je však potrebné zvážiť rozsiahle rekonštrukčné práce a údržbu.

Pred kúpou kaštieľa je tiež dôležité zistiť, či je zaradený do zoznamu kultúrnych pamiatok. To so sebou prináša určité obmedzenia a povinnosti. Rekonštrukcie a úpravy kaštieľa musia prebiehať v súlade s pamiatkovým úradom, čo môže byť zdĺhavý a nákladný proces.

A ako takýto kaštieľ využiť? Kaštieľ s dostatkom priestorov a vhodnou lokalitou môže slúžiť ako luxusný hotel. Historické interiéry a rozľahlý park by boli pre turistov veľkým lákadlom. Pre menšie skupiny turistov, alebo pre tých, ktorí preferujú útulnejšiu atmosféru, by bol vhodnejší penzión. V kaštieli by sa dali vytvoriť tematické izby, s využitím dobového nábytku a dekorácií.

Kaštieľ s romantickou atmosférou by bol ideálnym miestom na svadobné oslavy. Priestory by sa dali prenajímať na svadobné obrady, hostiny a recepcie. Kaštieľ by sa tiež mohol stať kultúrnym centrom obce, s priestormi pre koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a workshopy. 

Zdroje: Nehnuteľnosti , Nehnuteľnosti 2, AI, Kaštieľ Tovarníky

Najnovšie videá

Trendové videá