Vedci zistili, že je možné dosiahnuť nesmrteľnosť. Presvedčila ich nová teória

  • Vedci odhadujú, že od tohto roka by sme sa mohli rozhodnúť, či budeme žiť navždy
  • Prikláňajú sa k novej teórii o nesmrteľnosti
dlhovekosť
Ilustračný obrázok freepik
  • Vedci odhadujú, že od tohto roka by sme sa mohli rozhodnúť, či budeme žiť navždy
  • Prikláňajú sa k novej teórii o nesmrteľnosti

Predstav si, že máš možnosť žiť navždy. Využil by si ju?

Niektorí ľudia by radi žili donekonečna, zatiaľ čo iní si myslia, že by im stačil ich prirodzený čas na Zemi. Ak by sme každý rok dokázali predĺžiť ľudský život o niekoľko rokov, smrť by nás nemohla dobehnúť. Znie to neuveriteľne, ale je to veľká výzva.

Na svete sú miesta známe ako „modré zóny“, kde ľudia žijú veľmi dlho. Medzi modré zóny zaraďujeme oblasti, ako Sardínia v Taliansku, Okinawa v Japonsku, Loma Linda v USA, Nicoya v Kostarike a ostrov Ikaria v Grécku. Na Sardínii nájdeme najvyššiu koncentráciu storočných mužov na svete a naopak, v Okinawe sa nachádza najvyšší počet storočných žien na svete. Avšak presťahovanie sa do týchto oblastí nie je praktickým riešením pre všetkých.

Ako uvádza portál LadBible, vedci predpokladajú, že sme na pokraji dosiahnutia tzv. „únikovej rýchlosti dlhovekosti“. Znamená to, že by sme mohli žiť večne, ak by sme dokázali zvyšovať priemernú dĺžku života rýchlejšie než starneme.

Veda o starnutí v posledných rokoch zaznamenala významný pokrok. Naučili sme sa, ako omladzovať bunky a spomaľovať proces starnutia. To znamená, že by si mohol mať „chronologický vek“, ktorý sa stále zvyšuje, ale tvoj „biologický vek“ by sa mohol spomaliť, takže by si mal fyziológiu oveľa mladšieho človeka.

Biologický a chronologický vek

Vedci sa v oblasti dlhovekosti začali prikláňať k názoru, že je možné, že ľudia majú „biologický vek“, ktorý sa líši od „chronologického veku“. Zatiaľ čo chronologický vek je merateľný číslom odo dňa, kedy sme sa narodili, vek biologický je skutočný vek, akým sa zdajú byť naše bunky, tkanivá a orgány na základe biochémie, informoval o tom Národný inštitút pre starnutie

Farmaceutka ukazuje žene lieky.
zdroj: Freepik/@gpointstudio

Základným konceptom je, že nie každý, kto je na Zemi rovnaký počet rokov, je rovnako zdravý,“ vyjadril sa výskumník dlhovekosti Martin Borch Jensen, spoluzakladateľ Gordian Biotechnology. 

K tejto téme sa vyjadril aj Dr. Mark Hyman, rodinný lekár, ktorý povedal, že z biologického hľadiska má 43 rokov, čo je o celých 20 rokov menej, než by naznačovali oficiálne záznamy o meraní času. Hyman vďačí za mladistvý vzhľad jeho bunkám, dennému režimu, ktorý zahŕňa rannú meditáciu, raňajkové smoothies a silový tréning.

2 milióny ročne za vzhľad 18-ročného tínedžera 

Existujú ľudia, ktorí robia všetko pre to, aby si predĺžili život. Minú obrovské množstvo peňazí a dodržiavajú prísne režimy, aby spomalili starnutie. Tieto možnosti sú dostupné len pre bohatých, takže pre väčšinu populácie sú nereálne.

Portál LadBible informoval aj o 45-ročnom mužovi, ktorý nemá v pláne zomrieť. Bryan Johnson míňa ročne takmer 2 milióny dolárov na „projektový plán“, za ktorým stojí tím viac ako 30 lekárov, na čele s odborníkom na boj proti starnutiu Dr. Oliverom Zolmanom z Cambridge.

Cieľom tohto plánu je opäť dosiahnuť biologický vek 18 rokov. To zahŕňa prísny životný štýl, cvičenie aspoň hodinu denne, udieranie do vreca presne o 20.30 každý deň, nosenie okuliarov blokujúcich modré svetlo a mnoho ďalšieho. 

Aj keď sme dosiahli určitý pokrok pri zvieratách, u ľudí zatiaľ nemáme definitívne dôkazy. Ale nikdy nemôžeme hovoriť nikdy. Ak sa výskum posunie správnym smerom, možno budeme žiť oveľa dlhšie, než si teraz dokážeme predstaviť.

Zdroje: LadBible, Národný inštitút pre starnutie, LadBible

Najnovšie videá

Trendové videá