Dunaj sa vylieva, zo Západnej Európy prichádza storočná voda /SNKZ #75

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 5. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Hladina Dunaja na Slovensku dnes prekonala prvý stupeň povodňovej aktivity, čo si vyžiadalo zvolanie krízového štábu ministrom životného prostredia. Búrky sú hlásené v každom okrese, pričom zrážky postupne ustupujú zo západu, ale včerajšie prehánky spôsobili značné škody, najmä v Rimavskej Sobote a obci Častá.

Strednú Európu sužujú výdatné dažde a búrky, čo zvyšuje riziko povodní aj v Bratislave, kde Dunaj môže dosiahnuť úroveň storočnej vody. Aktuálny stav v Devíne a Bratislave už prekročil prvý stupeň povodňovej aktivity, pričom hladiny riek stále stúpajú.

Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu konali teraz, zvíťazilo by Progresívne Slovensko, ktoré by spolu so Smerom-SD získalo dve tretiny z pätnástich mandátov. Prieskum agentúry SCIO naznačuje, že výsledky volieb môže ovplyvniť aj posledný týždeň mobilizácie a prípadné vystúpenie Roberta Fica.

Európska únia zavádza nové pravidlá pre vodičské preukazy, ktoré sa dotknú aj seniorov, avšak plánované testy spôsobilosti pre vodičov nad 70 rokov boli zrušené. Nové pravidlá podporujú bezpečnosť na cestách a zahŕňajú napríklad zavedenie digitálneho vodičského preukazu a nové požiadavky pre autoškoly.

Kúpa nehnuteľnosti pre mladých Slovákov s priemerným príjmom je čoraz ťažšia kvôli vysokým cenám a prísnym požiadavkám bánk. Napriek tomu sú dostupné prijateľné ponuky, ako napríklad byty v Jelšave od 15 000 eur a slnečné bývanie v Revúcej za menej ako 50 000 eur.

Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami, ktoré obsahujú nepovolené zložky ohrozujúce zdravie. Spotrebiteľom sa odporúča skontrolovať zoznam nebezpečných výrobkov na webovej stránke Európskej komisie a vyhýbať sa výrobkom obsahujúcim látky ako Butylphenyl Methylpropional.

Ukrajinci získali súhlas Bieleho domu na použitie amerických zbraní na vojenské ciele v Rusku, ale s obmedzením na oblasť Charkova. Tento krok môže výrazne sťažiť ruské útoky, najmä ak sa povolenie rozšíri na ďalšie územia, hoci použitie striel ATACMS je zakázané kvôli obavám z eskalácie konfliktu.

Pozor na populárnu diétu a spojenie dvoch Československých elektrotechnických gigantov

Nedávna štúdia zistila, že ketogénna diéta môže urýchliť starnutie orgánov, hoci je známa svojimi benefitmi na chudnutie a reguláciu hladiny cukru v krvi. Štúdia na myšiach ukázala, že diéta s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom uhľohydrátov zvyšuje počet senescentných buniek, ktoré podporujú zápal a urýchľujú starnutie.

Dodatočné zaplatenie poistného môže výrazne zvýšiť dôchodok, najmä pri hroziacej invalidite alebo nedostatočnom období dôchodkového poistenia. Odborník Jozef Mihál uvádza, že doplatenie poistného za určité roky môže zvýšiť dôchodok na 813,90 eur mesačne.

Dokumentárny seriál „Sme to, čo jeme: Experiment s dvojčatami“ od Netflixu skúma vplyv vegánskej stravy na zdravie, pričom zdôrazňuje jej zdravotné a environmentálne výhody. Účastníci na vegánskej strave stratili viac hmotnosti, mali nižší cholesterol a zlepšený črevný mikrobióm.

Ak hľadáš školu, ktorá ťa pripraví na reálny život, zameraj sa na tie, ktoré spolupracujú s firmami a odborníkmi z praxe. Takéto školy poskytujú praktické zručnosti a kontakty s potenciálnymi zamestnávateľmi, čím zvyšujú šance na úspešné uplatnenie po štúdiu.

Veľkí predajcovia elektroniky HP TRONIC a NAY spečatili svoje spojenie na Slovensku a v Českej republike, čím vytvorili spoločný holding. Integrácia prinesie zjednotenie predajní pod značky Nay a Datart a umožní zdieľať skúsenosti a zvyšovať efektivitu procesov v oblasti logistiky, infraštruktúry a marketingu.