Recept na dlhý a zdravý život máš pri dome. Je lepší ako posilňovňa, odhalil expert

  • Ľudia v „modrých zónach“ uprednostňujú jeden typ fyzickej aktivity
  • Štúdie ukazujú, že výrazne znižuje riziko úmrtnosti zo všetkých príčin
Žena v záhrade
Freepik
  • Ľudia v „modrých zónach“ uprednostňujú jeden typ fyzickej aktivity
  • Štúdie ukazujú, že výrazne znižuje riziko úmrtnosti zo všetkých príčin

Dan Buettner, autor a člen National Geographic, na svojom Instagrame nedávno zdieľal zaujímavé poznatky o tom, ako môže práca na záhrade zvyšovať šance k dosiahnutiu dlhovekosti.

Buettner tvrdí, že „záhradkárčenie je oveľa lepšie ako navštevovanie akejkoľvek posilňovne“, a považuje ho za „najlepšie cvičenie pre dlhovekosť, aké môžete urobiť“.

Záhradkárčenie v modrých zónach

Ako uvádza portál Yahoo News, Buettner je známy pre svoj výskum piatich „modrých zón“ – oblastí po celom svete, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. Jeden z týchto regiónov je polostrov Nicoya v Kostarike, ktorý má najnižšiu mieru úmrtnosti v strednom veku na svete.

Buettner vysvetľuje, že v modrých zónach takmer každý, kto sa dožije 90 a 100 rokov, venuje značnú časť dňa prácam na záhrade. Záhradkárčenie je tu viac než len hobby; je to súčasť každodenného života, ktorá prispieva k fyzickej aj psychickej pohode.

Buettner uvádza niekoľko dôvodov, prečo je záhradníctvo také prospešné. Ide o „fyzickú aktivitu s nízkou intenzitou, ktorá zahŕňa ohýbanie a rozsah pohybu“, čo je pre telo veľmi prospešné. Človek má tiež motiváciu chodiť na čerstvý vzduch každý deň.

„Keď máte záhradu a zasadíte niečo, načo sa veľmi tešíte, až to budete môcť zjesť, dáva vám to motiváciu chodiť von každý deň. Štúdie ukazujú, že pri práci v záhrade klesá hladina kortizolu, čo je stresový hormón.“

Okrem fyzickej aktivity Buettner zdôrazňuje aj význam zdravej stravy pre dlhý život. V jednom zo svojich príspevkov uviedol, ktoré 3 potraviny by si mal zaradiť do svojho stravovacieho režimu, ak sa chceš dožiť vysokého veku. Ide o fazuľu, kukuricu a tekvicu.

Fyzická aktivita a duševné zdravie

Ďalšie výskumy potvrdzujú Buettnerove tvrdenia o prospešnosti záhradníctva a miernej fyzickej aktivity. Napríklad štúdia publikovaná v časopise Circulation priniesla dôkazy o tom, ako môže mierna fyzická aktivita výrazne znížiť riziko úmrtnosti.

Štúdia uvádza, že „jedinci, ktorí sa zapájali do dlhodobej voľnočasovej miernej až intenzívnej fyzickej aktivity, zaznamenali podstatne nižšie riziko úmrtnosti“. Zároveň poukazuje na to, že vyššia úroveň intenzívnej fyzickej aktivity bola spojená s nižšou úmrtnosťou u osôb, ktoré nemali dostatočnú úroveň miernej fyzickej aktivity.

Pravidelný pohyb prináša viacero výhod, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality života. Pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárne zdravie, posilňuje svaly a kosti, pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť a podporuje duševné zdravie. Pomáha tiež predchádzať a zvládať chronické ochorenia, ako sú srdcové choroby, diabetes a vysoký krvný tlak.

Buettnerove rady a výsledky výskumov jednoznačne ukazujú, že záhradníctvo a zdravá strava sú kľúčovými faktormi pre dosiahnutie dlhovekosti a skvalitnenie života. Preto je veľmi dôležité zahrnúť tieto praktiky do každodenného života a naplno využiť ich početné zdravotné benefity.

Zdroje: Yahoo, The Sun, AMA

Najnovšie videá

Trendové videá