Oblasti v blízkosti Dunaja a Moravy sú preventívne uzavreté /SNKZ #76

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 6. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Dunaj dosiahol pod Devínom úroveň dvojročnej povodne, pričom v Bratislave prekročila hladina prvý povodňový stupeň. Viaceré oblasti v blízkosti Dunaja a Moravy sú preventívne uzavreté a SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami.

Vláda Slovenskej republiky plánuje obmedziť príspevky na ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny na 120 dní od poskytnutia dočasného útočiska, s výnimkami pre zdravotne znevýhodnených, seniorov nad 65 rokov, deti do piatich rokov a jedného z ich rodičov. Nové pravidlá, platné od 1. apríla 2024, určujú jednotnú sumu príspevku pre právnické osoby na 6 eur za noc bez ohľadu na vek ubytovanej osoby.

Televízia Markíza po týždni rokovaní so štrajkovým výborom nedosiahla dohodu o zachovaní relácie „Na telo s Michalom Kovačičom“. Vedenie televízie doručilo návrh na riešenie, no nedostalo odpoveď, čo vníma ako nezáujem, a je pripravené prijať výpovede zamestnancov, ktorí neakceptujú etický rámec a profesionálne štandardy stanice.

Klienti spoločnosti Oresi Slovakia čelia problémom po oznámení o ukončení jej obchodných aktivít na Slovensku kvôli nepriaznivej ekonomickej situácii. Zákazníci, ktorí zaplatili zálohy za kuchyne, teraz čelia neistote, no firma uisťuje, že český partner, spoločnosť Sitina CZ, zabezpečí dodávky vrátane dopravy a montáže.

Slovenská obchodná inšpekcia varovala pred poľským stropným svietidlom značky Strühm, ktoré predstavuje riziko úrazu elektrickým prúdom, a odporúča spotrebiteľom, aby tento výrobok prestali používať. SOI tiež varovala pred nákupom na niektorých e-shopoch, ktoré nedodržiavajú zákonné povinnosti a môžu predstavovať riziko pre spotrebiteľov, pričom zoznam rizikových e-shopov je zverejnený na ich webovej stránke.

Podanie daňového priznania

Termín na podanie daňového priznania za predošlý rok už uplynul, no pre tých, ktorí si požiadali o odklad, je predĺžený do pondelka 1. júla 2024. Ďalšie predĺženie termínu už nie je možné. Finančná správa SR ponúka možnosť odkladu platenia dane alebo splátkový kalendár pre tých, ktorí nemôžu daň uhradiť načas.

Instagram zavádza novú funkciu „reklamná prestávka“, ktorá používateľom znemožňuje preskočenie reklamy. Táto zmena vyvolala medzi používateľmi nevôľu a niektorí zvažujú bojkot platformy. Mnohí kritizujú Meta, materskú spoločnosť Instagramu, za agresívny marketingový ťah, ktorým sa snaží maximalizovať zisky z reklamy.

Východné krídlo NATO by sa v prípade ruského útoku muselo brániť samé približne 2 týždne, kým by dorazila pomoc zo západu. NATO buduje „pozemné koridory“ pre presun techniky a vojsk, no nemá dostatok protivzdušnej ochrany. Experti varujú pred ruskou prípravou na vojenský konflikt a zdôrazňujú potrebu posilniť obranyschopnosť členských krajín NATO a odradiť agresora. 

Slovenské domácnosti  zasiahne nová uhlíková daň, ktorá zdraží vykurovanie a pohonné hmoty. Dôvodom je pomalé znižovanie emisií v sektore bývania a dopravy. Pôvodne sa predpokladalo, že cena za tonu emisií bude 45 eur, no podľa najnovších informácií sa môže zvýšiť až trojnásobne. To ovplyvní nielen ceny vykurovania, ale aj benzínu a nafty, ktoré môžu vzrásť o 40 centov na liter.

Na predaj je barokový kaštieľ z 17. storočia v Nemšovej za 349-tisíc eur, čo je menej ako cena trojizbového bytu v Bratislave. Kaštieľ sa nachádza len 10 kilometrov od Trenčína a je ideálny pre podnikateľov, investorov alebo milovníkov histórie. Viac informácií nájdete na webe Nehnuteľnosti a Startitup.