Nová nádej pre ženy trpiace rakovinou prsníka. Revolučný test predpovedá návrat ochorenia

  • Na Slovensku trpí rakovinou prsníka viac ako 30 000 žien
  • Nová metóda dokáže zachytiť návrat rakoviny s obrovským predstihom
Rakovina prsníka
Freepik
  • Na Slovensku trpí rakovinou prsníka viac ako 30 000 žien
  • Nová metóda dokáže zachytiť návrat rakoviny s obrovským predstihom

V oblasti onkológie dochádza k významným pokrokom, ktoré by mohli zmeniť spôsob, akým sa monitorujú a liečia pacientky s rakovinou prsníka. Najnovší prielom prichádza vo forme krvného testu, ktorý je schopný predpovedať návrat rakoviny prsníka mesiace alebo dokonca roky predtým, ako sa objavia prvé príznaky.

„Bunky rakoviny prsníka môžu zostať v tele po operácii a iných liečebných postupoch, ale týchto buniek môže byť tak málo, že sú nezistiteľné na následných snímkach,“ cituje MedicalXpress autora štúdie Dr. Isaaca Garcia-Murillasa, vedeckého pracovníka v skupine molekulárnej onkológie v Inštitúte výskumu rakoviny v Londýne

„Tieto bunky môžu spôsobiť recidívu pacientov s rakovinou prsníka mnoho rokov po ich počiatočnej liečbe. Ultracitlivé krvné testy by mohli ponúknuť lepší prístup k dlhodobému monitorovaniu pacientov, u ktorých je vysoké riziko návratu rakoviny.“

Ako funguje nový krvný test

Nový krvný test využíva technológiu kvapalnej biopsie na detekciu cirkulujúcej tumorovej DNA (ctDNA) v krvnom obehu. Táto technológia je schopná identifikovať miniatúrne množstvá DNA uvoľňovanej rakovinovými bunkami, čo umožňuje odhaliť prítomnosť reziduálneho ochorenia alebo skoré príznaky návratu rakoviny.

Štúdia publikovaná v MedicalXpress ukázala, že detekcia ctDNA po operácii alebo počas sledovania bola spojená s vysokým rizikom budúceho relapsu a horšou celkovou prognózou​.

Výskum uskutočnený v Institute of Cancer Research (ICR) v Londýne zahŕňal 78 pacientok s rôznymi typmi raného štádia rakoviny prsníka. Výsledky ukázali, že u 11 pacientok, u ktorých sa rakovina vrátila počas päťročného sledovania, bola prítomná ctDNA.

Naopak, u zvyšných pacientok (bez detegovanej ctDNA) nedošlo k návratu ochorenia​. Tento test je preto oveľa presnejší než predchádzajúce metódy a môže poskytnúť varovanie pred návratom rakoviny až o 41 mesiacov skôr, než súčasné diagnostické metódy.

Rakovina prsníka na Slovensku

Vývoj týchto krvné testov predstavuje významný krok vpred v boji proti rakovine prsníka. „Rakovina prsníka sa oveľa ľahšie lieči predtým, ako sa rozšíri do iných častí tela, takže je nevyhnutné byť schopný odhaliť príznaky recidívy ochorenia čo najskôr, aby mali ľudia najlepšiu šancu na prežitie,“ hovorí profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ ICR

Dr. Simon Vincent, riaditeľ výskumu v Breast Cancer Now dodáva: „Zatiaľ čo tento výskum je stále v počiatočných štádiách, skoré zachytenie recidívy rakoviny prsníka znamená, že liečba s oveľa väčšou pravdepodobnosťou zničí rakovinu a zastaví jej šírenie do iných častí tela, kedy sa už stáva nevyliečiteľnou.“

Podľa portálu Nie Rakovine štatistiky ukazujú, že až jedna z ôsmich žien bude počas svojho života čeliť rakovine prsníka. U piatich zo šiestich žien je diagnostikovaná invazívna forma tohto ochorenia, čo znamená, že rakovina má tendenciu šíriť sa prostredníctvom lymfatických ciest alebo prienikom do okolitých tkanív a orgánov, kde môže vytvárať sekundárne ložiská.

Výskyt rakoviny prsníka v Slovenskej republike neustále rastie. V roku 2011 bolo zaznamenaných 2 803 nových prípadov, zatiaľ čo v roku 2018 tento počet vzrástol na 2 999, čo predstavuje nárast o takmer 200 nových prípadov. Približne 30 percent žien na Slovensku je diagnostikovaných s rakovinou prsníka v pokročilom štádiu.

Zdroje: MedicalXpress, Nie Rakovine

Najnovšie videá

Trendové videá