Pozor, prírodné umelé sladidlo vedci spájajú s dvojnásobným rizikom smrti u ľudí
- Xylitol bol doteraz považovaný za bezpečný pre ľudské zdravie
- Jeho vysoké hladiny môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy
- Xylitol bol doteraz považovaný za bezpečný pre ľudské zdravie
- Jeho vysoké hladiny môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy
Nízkokalorické sladidlo xylitol – brezový cukor, často používané v potravinách so zníženým obsahom cukru, žuvačkách a zubných pastách, môže byť spojené s takmer dvojnásobným rizikom srdcového infarktu, mŕtvice a smrti u ľudí. Informovalo o tom CNN na základe novej štúdie, ktorá analyzovala účinky xylitolu na zdravie.
V roku 2023 tí istí vedci dospeli k podobnému záveru aj pri inom nízkokalorickom sladidle, ktoré sa rovnako často používa v rôznych potravinách a výrobkoch so zníženým obsahom cukru. Tieto zistenia poukazujú na potrebu dôkladnejšieho skúmania a regulácie týchto látok.
Mechanizmus účinku xylitolu
Xylitol je často prezentovaný ako „prírodné“ sladidlo, ktoré sa bežne nachádza v niektorých druhoch zeleniny a ovocia. Keďže nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, mnoho odborníkov ho odporúča ako náhradu cukru pre pacientov s obezitou, diabetom alebo prediabetom na zlepšenie kontroly glykémie.
„Xylitol je na výrobu lacnejší ako trstinový cukor, a preto sa stále viac a viac začleňuje ako náhrada cukru do potravín. Niektoré 300 ml nápoje, ktoré používajú xylitol ako hlavné umelé sladidlo, môžu obsahovať 30 gramov alebo viac,“ povedal Dr. Stanley Hazen z Cleveland Clinic.
Avšak v najnovšej štúdii „boli pozorované rozdiely v správaní krvných doštičiek, a to aj po tom, čo osoba skonzumovala malé množstvo xylitolu v nápoji, ktoré zodpovedalo typickej porcii konzumovanej v reálnom živote“.
Ľudia s najvyššími hladinami xylitolu mali takmer dvojnásobné riziko srdcového infarktu, mŕtvice a smrti v porovnaní s tými, ktorí mali hladiny xylitolu výrazne nižšie, uviedol Hazen. „Na našich krvných doštičkách je receptor, ktorý rozpoznáva túto molekulu a signalizuje krvným doštičkám, aby boli náchylnejšie na zrážanie.“
„Naše chuťové poháriky nedokážu rozpoznať rozdiel v štruktúre medzi cukrom a sladidlami, ale naše krvné doštičky jednoznačne môžu.“
Možný karcinogén
Rovnaké výsledky boli zaznamenané aj pri inom nízkokalorickom sladidle erytritole. Výskum preukázal, že konzumácia erytritolu môže zvýšiť aktivitu krvných doštičiek, čo následne zvyšuje riziko tvorby krvných zrazenín, srdcového infarktu a mŕtvice.
„Naša štúdia ukazuje, že keď účastníci skonzumovali nápoj sladený erytritolom, ktorý sa nachádza v mnohých spracovaných potravinách, hladiny v krvi boli zvýšené niekoľko dní, pričom prevyšovali tie, ktoré sa pozorujú pri zvýšení rizika zrážanlivosti,“ povedal Dr. Hazen.
Erytritol sa vyrába fermentáciou kukurice. Ako uvádza Cleveland Clinic, vo všeobecnosti sa však zle metabolizuje. Prechádza do krvného obehu a vylučuje sa predovšetkým močom. Ľudské telo prirodzene produkuje malé množstvá erytritolu, avšak akýkoľvek dodatočný príjem sa môže hromadiť v organizme.
Takisto aspartám, jedno z najbežnejších umelých sladidiel na svete, ktoré sa často nachádza v populárnych nápojoch, ako je Coca-Cola Zero, bol Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) označený za možný karcinogén, čo vyvolalo obavy o jeho bezpečnosť a vplyv na ľudské zdravie.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: CNN, Cleveland Clinic, WHO