Robert Kaliňák podrobne opísal zranenia Fica po atentáte /SNKZ #77

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 7. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Robert Fico sa po atentáte z 15. mája zotavuje v domácej liečbe a včera prvýkrát od streľby prehovoril. Slováci dnes zároveň zistili nové informácie o jeho zraneniach. Tie v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo prezradil minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák.

Po nočnej zrážke vlakov v českých Pardubiciach z miesta hlásili štyri obete a najmenej 27 zranených osôb. TASR počas dňa informovala, že v prípade dvoch nebohých šlo o osoby ukrajinskej národnosti. Podľa najnovších informácií ďalšie dve obete pochádzali zo Slovenska.

Podľa informácií TV JOJ našli v toku rieky zviazané mŕtve telo. Presnejšie ju našli v toku malého Dunaja v obci Zálesie pár kilometrov od Bratislavy. Časť tela trčala nad hladinou. Mŕtvolu našli pracovníci, ktorí na člne čistili okolie rieky. 

Absolventi škôl, ktorí sú evidovaní viac ako jeden mesiac ako uchádzači o zamestnanie, môžu získať mesačný príspevok vo výške životného minima, teda 268,88 eur. Možné je to v rámci národného projektu.

Téma guľatej Zeme, hoci ide o základný vedecký poznatok, obehla celé Slovensko po nedávnych vyjadreniach generálneho riaditeľa služobného úradu Ministerstva kultúry Lukáša Machalu.

Ten na otázku redaktora o tom, či by mali vo verejnoprávnej televízii dostávať priestor aj ľudia s „alternatívnymi názormi“, ako je ten o plochej Zemi, odpovedal protiotázkou: „Je podložené, že Zem je guľatá?“ Hoci Machala neskôr objasnil, že išlo iba o príklad, zdá sa, že prezentovaný názor nie je na Slovensku až taký nezvyčajný. Vypovedá o tom prieskum agentúry MNFORCE, na ktorý upozornil analytický portál Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.

Slováci budú mať vyššie platy 

Aj keď inflácia už nie je taká hrôzostrašne vysoká a ceny sa pomaly stabilizujú aj na Slovensku, vyžiť z mesačného platu nie je práve prechádzka ružovou záhradou. V prípade, že sa ti vidí tvoj plat nedostatočný máme pre teba dobrú správu. Od januára 2025 ti totiž na účet bude každý mesiac cinkať o čosi vyššia čiastka.

Slovakia Sotheby’s International Realty ponúka na predaj unikátny renesančný kaštieľ, ktorý sa nachádza v malebnej dedinke Skýcov, situovanej v severovýchodnej časti pohoria Tribeč. Tento historický klenot, postavený na základoch z 15. storočia, je nielen svedkom bohatých dejín, ale aj výnimočným miestom s obrovským potenciálom. Obec Skýcov, patriaca do okresu Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji, sa vďaka svojej polohe stáva vynikajúcim štartovacím bodom pre množstvo výletov do okolia. Ako kaštieľ vyzerá a čo všetko ponúka si opäť môžeš prečítať v článku na našom webe Startitup. 

Cestovanie nebude jednoduché ani v nasledujúcich mesiacoch. Železničná spoločnosť Slovensko totiž oznámila, že plánuje dlho plánovanú rekonštrukciu trate. Tá bude spojená s výlukami, náhradnou autobusovou dopravou aj zmenou cestovného poriadku.

V roku 2024 vyplatila Sociálna poisťovňa priemerne takmer 39-tisíc dávok v nezamestnanosti mesačne, pričom priemerná výška dávky bola 598,85 eur. Táto dávka slúži na zabezpečenie príjmu v dôsledku straty zamestnania. Od júla 2024 sa maximálna dávka v nezamestnanosti zvýši o viac ako 124 eur mesačne.