Celé Slovensko o pár hodín opäť zasiahnu intenzívne búrky. Jeden kraj je rizikový (PREDPOVEĎ)

  • Meteorológovia na dnes predpovedajú intenzívne počasie
  • Hrozí silná búrková činnosť
  • Vyskytnúť sa môžu supercely či krúpy
búrky na slovensku
Ilustračná fotografia Facebook/Severe Weather Slovakia o.z., TASR/Jaroslav Novák
  • Meteorológovia na dnes predpovedajú intenzívne počasie
  • Hrozí silná búrková činnosť
  • Vyskytnúť sa môžu supercely či krúpy

Slovákov v noci budilo hromobitie a blesky. Cez naše územie aj v súčasnosti postupuje frontálne rozhranie, ktoré vďaka labilnému zvrstveniu atmosféry spôsobuje tvorbu mohutnej oblačnosti.

Táto oblačnosť prináša postupne vznikajúce prehánky a búrky, najmä na strednom a východnom Slovensku, vysvetľuje na sociálnej sieti Severe Weather Slovakia o.z. Tie môžu byť miestami aj intenzívne, a to hlavne vo východnej časti krajiny. Počas búrok prechodne zosilnie vietor a nie sú vylúčené ani krúpy.

Ráno bolo búrlivé najmä na strednom Slovensku, no búrky sa počas noci prehnali naprieč celým Slovenskom. Počas dňa si od nich na pár hodín oddýchneme, no popoludní sa opäť očakáva ich návrat, informuje portál iMeteo.sk.

Včera sa búrky prejavili veľmi intenzívne, najmä v Košiciach, kde sa vyskytla supercela aj downburst a padali aj krúpy s priemerom až 2 centimetre. Vo večerných hodinách k nám prišli z Česka a Rakúska a priniesli silný vietor a výraznú bleskovú aktivitu, avšak bez vážnejších škôd.

Zopakujú sa

Dnes nás čaká spočiatku teplý deň s teplotami dosahujúcimi až 27 °C. V priebehu dopoludnia bude dochádzať k prehrievaniu vzduchu, čo spôsobí jeho labilizáciu. Práve v ňom budú poobede vznikať búrky. Najintenzívnejšie z nich sa očakávajú najprv na východnom Slovensku, pričom k večeru sa presunú aj na juhozápad.

Vývoj naznačuje, že rizikový je najmä Prešovský kraj a oblasť Gemera. Tunajšie búrky môžu rýchlo prerásť až do superciel a následne sa presunúť cez východné Slovensko smerom na Ukrajinu.

Na západnom Slovensku budú búrky prichádzať najmä z Rakúska a očakáva sa, že v druhej polovici popoludnia a večer zasiahnu aj Podunajskú nížinu. Po nočných búrkach tak dnes čaká naše územie ďalšia vlna, ktorá môže byť ešte intenzívnejšia ako tá včerajšia.

Situácia cez víkend

Počas víkendu sa bude situácia postupne meniť. Ako píše portál Počasie & Radar, v sobotu sa front bude vlniť najmä na severozápade, kde už ráno môžu vzniknúť prehánky, najmä na Považí a hornej Nitre. Počas dňa bude situácia podobná, pričom sa búrky presunú aj na západné Slovensko, kde bude šanca ich výskytu najväčšia. Na zvyšku územia budú menej pravdepodobné.

Množstvo oblačnosti bude premenlivé – na východe a východnej polovici Žilinského a Banskobystrického kraja bude prevažne malá až polooblačná oblačnosť. Na západe a v Nitrianskom regióne bude polooblačno až zamračené. Teploty sa budú pohybovať okolo 23 až 30 °C na východe a strede, na západe budú teploty kolísať okolo 25 až 26 °C, pričom môžu miestami klesnúť aj pod 20 °C.

V nedeľu sa ťažisko búrok presunie na východ krajiny. Situácia bude podobná ako v sobotu, len sa západ a východ vymenia. Na západe sa napriek absencii búrok začne popoludní zväčšovať oblačnosť od juhozápadu. Silný vietor bude naďalej viazaný najmä na búrky.

Zdroje: Severe Weather Slovakia o.z., iMeteo.sk, Počasie & Radar

Najnovšie videá

Trendové videá