Najnebezpečnejší vták na svete je v ohrození. Umiera bizarnou smrťou, zostáva už len málo jedincov

  • Zoznam ohrozených druhov sa stále zvyšuje
  • Vyhynutie hrozí aj jednému z najnebezpečnejších vtákov na svete
  • Jeho počet klesá pre aktivity ľudí
kazuár
Kazuár- vták z čeľade kazuárovitých, ktorý je podobný pštrosovi Canva/MattCornish, Canva/ArneHendriks
  • Zoznam ohrozených druhov sa stále zvyšuje
  • Vyhynutie hrozí aj jednému z najnebezpečnejších vtákov na svete
  • Jeho počet klesá pre aktivity ľudí

S pazúrmi ostrými ako žiletka, neónovo modrým krkom a vysokou hnedou prilbou sú kazuáre južné veľmi zaujímavým zjavom – ale aj čoraz vzácnejším, pretože týmto vtákom hrozí vyhynutie. Kazuáre južné sa všeobecne považujú za najnebezpečnejšieho vtáka na svete, aspoň pokiaľ ide o ich hrozbu pre človeka.

Napriek tomu, ak sa od nich budeš držať dostatočne ďaleko, tieto nelietavé vtáky sa od teba pravdepodobne budú držať ďalej. Ak sa však priblížiš príliš blízko, čoskoro zistíš, že vyprovokovaného kazuára nechceš mať v blízkosti.

Jeden z nich dokonca v roku 2019 zabil človeka. Ako to už býva, ľudia sa však stali pre tieto vtáky väčšou hrozbou ako opačne a v ich pôvodnom domove boli vystavené viacerým faktorom, pre ktoré už zostáva v prírode len pár kusov, píše portál Ifl Science. 

Najčastejším dôvodom smrti je náraz do vozidla

Vtáky z čeľade kazuárovitých, ktoré sú podobné pštrosovi, sa vyskytujú v pralesoch Papuy-Novej Guiney a severnej a východnej Austrálie. Kazuár prilbový je pritom najväčším druhom z tejto čeľade, jeho samec môže dosahovať výšku až 180 centimetrov a hmotnosť 70 kilogramov.

Kazuáre majú na každej nohe tri prsty a na každom z nich ostrý pazúr, pričom pazúry na vnútorných prstoch môžu byť až 12 centimetrov dlhé. Podľa odborníkov a chovateľov ide o veľmi agresívny druh, ktorý niekedy útočí aj bez zjavnej príčiny. Okrem toho sú kazuáre vynikajúci bežci a vedia vyvinúť rýchlosť až 50 kilometrov za hodinu.

Kazuáre majú pôvodný domov v Austrálii. Sú však vystavené strate a fragmentácii ich biotopu a tiež útokom psov. Najčastejším dôvodom ich smrti sa stal náraz do vozidla. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode zostáva už len približne 4 000 dospelých kazuárov, pričom ich počet stále klesá.

Austrálska vláda už pridala kazuáre spolu s ďalšími 143 živočíchmi na zoznam ohrozených druhov.

Ohrozenie ekosystému

Ak akýkoľvek z druhov zvierat vyhynie,  môže to mať reťazový vplyv na ekosystém. Dôsledky by boli obzvlášť citeľné v prostredí dažďového pralesa, ktoré obývajú kazuáre. Starajú sa totiž o zachovanie rozmanitosti.

Dokážu skonzumovať semená z viac ako 70 druhov stromov, ktoré sú pre ostatné druhy živočíchov príliš veľké. Dokážu dokonca stráviť aj dužinu z týchto plodov, čo pomáha následnému „rozmnožovaniu“ semien. Neukazuje sa to síce hneď, no po niekoľkých rokoch môžu vďaka kazuárom vyrásť ďalšie a ďalšie stromy.

Minulý rok dokonca austrálska vláda v spolupráci s domorodými obyvateľmi a skupinami na ochranu prírody vytvorila aktualizovaný národný plán obnovy tohto druhu hlavne pre jeho exkrementy, ktoré pomáhajú pôde. V pláne je zahrnuté aj odkúpenie pôdy na vytvorenie koridorov pre voľne žijúce zvieratá, účinnejšie dopravné značenie, ktoré varuje vodičov pred výskytom kazuárov a zvýšenú osvetu pre majiteľov psov, aby sa predišlo útokom.

Existujú však určité pochybnosti o tom, do akej miery bude tento plán úspešný, keďže niektorí ľudia jednoducho pôdu predávať nechcú. Je však potrebné podľa Jaxa Bergersena z tímu na záchranu kazuárov v rozhovore pre ABC News urobiť všetko pre to, aby tento druh nevyhynul.

Vták zabil svojho chovateľa

Incident, keď kazuár zabil chovateľa, sa stal v roku 2019 v americkom štáte Florida. Nemenovaný muž zomrel po tom, ako ho kazuár, ktorého na svojom ranči neďaleko mesta Gainesville na Floride choval, napadol, a svojimi ostrými pazúrmi mu spôsobil smrteľné zranenia. 

„Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o nešťastnú náhodu. Podľa toho, čo viem, sa muž nachádzal v blízkosti toho vtáka a zrejme spadol. Keď spadol, došlo k útoku,“ povedal pre denník Gainesville Sun zástupca veliteľa zboru Jeff Taylor.

Zdroje: Ifl Science, ABC News, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá