Na Slovensko priletel nebezpečný komár. Invazívny druh bodá aj za bieleho dňa (LOKALITY)

  • Spozorovali ho neďaleko Čunova
  • Dokáže preniesť choroby, ako žltá zimnica či horúčka Dengue
Komár na obrázku
Ilustračná fotografia Unsplash/@nathan_cima
  • Spozorovali ho neďaleko Čunova
  • Dokáže preniesť choroby, ako žltá zimnica či horúčka Dengue

Obyvatelia Bratislavy by mali spozornieť. V meste bol opäť zaznamenaný výskyt komára tigrovaného, nebezpečného druhu hmyzu, ktorý prenáša závažné vírusové choroby. Ide o agresívneho komára, ktorý bodá aj cez deň a dokáže preniesť choroby ako žltá zimnica či horúčka Dengue.

Tento invazívny druh komára bol v Bratislave prvýkrát objavený začiatkom roka. Vzhľadom na jeho schopnosť prezimovať sa predpokladá, že sa u nás už trvalo usídlil. Komár tigrovaný sa k nám pravdepodobne dostal z pohraničných oblastí s Maďarskom a Rakúskom. U nás bol spozorovaný neďaleko Čunova. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Na rozdiel od bežných komárov, ktoré dokážu doletieť desiatky kilometrov, je dolet komára tigrovaného obmedzený na 200 až 500 metrov od miesta vyliahnutia. To znamená, že jeho šírenie v rámci Slovenska je pomalé.

Aj napriek tomu je dôležité chrániť sa pred komármi tigrovanými, pretože ich bodnutie môže mať vážne následky. 

Ako sa chrániť:

  • Používaj repelenty s obsahom DEET, IR3535 alebo Picaridin.
  • Nos oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami, najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách.
  • Eliminuj liahniská komárov odstránením stojatej vody v okolí vášho domova (napr. misky pre zvieratá, vedrá s dažďovou vodou, kvetináče s podšálkami).
  • V prípade výskytu komára tigrovaného ho nahlás miestnemu úradu verejného zdravotníctva.

Invazívny komár tigrovaný, ktorý sa nedávno objavil aj na Slovensku, sa od bežných komárov ľahko odlíši. Prezradia ho výrazné čiernobiele pruhy na tele a nohách. Dospelé jedince dorastajú do veľkosti 2 až 10 milimetrov.

Na rozdiel od bežných komárov, ktoré sa aktivizujú najmä v podvečer a v noci, komárovi tigrovanému nevadí ani slnečný deň. Bodá aj cez deň, takže si naňho dajte pozor aj pri relaxe na pláži či pri záhradných prácach.

Rozšíril sa do mnohých častí sveta 

Komár tigrovaný je invazívny druh komára, ktorý pochádza z juhovýchodnej Ázie. V posledných desaťročiach sa rozšíril do mnohých častí sveta vrátane Európy a Severnej Ameriky. Komáre tigrované žijú v blízkosti ľudí a rozmnožujú sa v stojatej vode, ako sú nádoby na dažďovú vodu, kvetináče a pneumatiky. Samice kladú vajíčka na vnútornú stranu nádob s vodou. Vajíčka sa vyliahnu do lariev, ktoré sa živia riasami a baktériami. Larvy sa po niekoľkých dňoch premenia na dospelé komáre.

Komáre tigrované môžu prenášať rôzne choroby, ako sú dengue, chikungunya a žltá horúčka. Tieto choroby sa prenášajú na ľudí, keď ich komár uštipne. Symptómy týchto chorôb zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy, bolesť svalov a kĺbov a vyrážku. V niektorých prípadoch môžu tieto choroby viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, a to aj k smrti.

Zdroje: iMeteo.sk , AI

Najnovšie videá

Trendové videá