Megaobľúbená sladká pochúťka Slovákov sa dočká novej verzie. Na pultoch ju nájdeš už na jeseň
- Firma predstavila novinku na veľtrhu na Sardínii
- Nová verzia bude zatiaľ dostupná v Taliansku
- Firma predstavila novinku na veľtrhu na Sardínii
- Nová verzia bude zatiaľ dostupná v Taliansku
Taliansky gigant Ferrero, výrobca Nutelly, chystá uviesť na trh rastlinnú verziu svojej populárnej lieskovoorieškovej nátierky. Zatiaľ nie je jasné, akou prísadou Ferrero nahradí sušené mlieko, ktoré je súčasťou klasickej receptúry.
Podľa talianskych médií firma predstavila novinku na veľtrhu na Sardínii.
Ako informuje Denník N, nový variant Nutelly by sa mal objaviť na pultoch obchodov už na jeseň, avšak zatiaľ bude dostupný len v Taliansku. Ferrero čelí dlhodobo kritike za používanie palmového oleja v klasickej Nutelle, ktorá sa vyrába už 60 rokov.
Pestovanie palmy olejnej vedie k rozsiahlemu odlesňovaniu dažďových pralesov, čo ohrozuje biodiverzitu. Týždenník Der Spiegel uvádza, že aj rastlinná verzia Nutelly bude obsahovať palmový olej.
Známa po celom svete
Nutella, krémová nátierka z lieskových orieškov a kakaa, si získala srdcia ľudí po celom svete. Jej sladká a lahodná chuť robí z raňajok, desiaty či dezertu hneď o niečo príjemnejší zážitok. Ale ako Nutella vznikla? Z čoho sa vyrába a kto ju vyrába? Pozrime sa na jej sladkú históriu.
Predchodcom Nutelly bola Gianduja, čokoládová tyčinka s lieskovými orechmi, ktorú v roku 1863 vynašiel taliansky cukrár Michele Ferrero v meste Alba v Piemontsku. Gianduja bola pôvodne určená pre kráľovskú rodinu Sardínie a rýchlo si získala popularitu medzi talianskymi aristokratmi.
Nutella: Lieskovce, kakao a palmový olej
V roku 1940 Piero Ferrero, syn Micheleho, vylepšil receptúru Gianduje a vytvoril krémovú verziu, ktorú nazval Pasta Gianduja. Táto krémová verzia sa neskôr premenovala na Nutellu a v roku 1964 sa začala predávať v sklenených nádobách.
Hlavnými zložkami Nutelly sú lieskové orechy, kakao, cukor a palmový olej. Lieskové orechy pochádzajú prevažne z Turecka a Talianska, kakao z Afriky a palmový olej z Indonézie a Malajzie. Okrem týchto hlavných surovín Nutella obsahuje aj sušené mlieko, lecitín a vanilkový extrakt.
Nutellu vyrába talianska spoločnosť Ferrero, ktorá je známa aj vďaka svojim cukrovinkám Ferrero Rocher, Kinder Bueno a Tic Tac. Ferrero je rodinná firma, ktorú v roku 1946 založil Pietro Ferrero. Dnes je Ferrero jedným z najväčších výrobcov sladkostí na svete a Nutella patrí medzi jej najobľúbenejšie produkty.
Nutella sa v priebehu rokov stala predmetom kontroverzií kvôli vysokému obsahu cukru a palmového oleja. Niektorí kritici poukazujú na to, že palmový olej je nezdravý a jeho pestovanie vedie k odlesňovaniu dažďových pralesov. Napriek kritike si Nutella zachováva obrovskú popularitu a je milovaná ľuďmi v rôznych kútoch sveta.
Zdroje: Denník N, AI