Revolučná alternatíva k tradičnej káve. Objav prospešné účinky liečivých húb

  • Medicinálne huby sú známe svojimi jedinečnými vlastnosťami
  • Majú bohatú históriu, ktorá sa tiahne naprieč storočiami a kontinentmi
Žena pijúca kávu
Freepik
  • Medicinálne huby sú známe svojimi jedinečnými vlastnosťami
  • Majú bohatú históriu, ktorá sa tiahne naprieč storočiami a kontinentmi

Káva patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete. Posledné známe údaje ukazujú, že v roku 2021 dosiahla spotreba kávy na Slovensku priemerne 2,8 kilogramu na osobu, čo predstavuje takmer 8 % nárast oproti roku 2020, podľa údajov Štatistického úradu SR.

Káva je viac než len chutný a povzbudzujúci nápoj; jej konzumácia je spojená s mnohými zdravotnými prínosmi. Výskumy ukazujú, že pitie kávy môže znižovať riziko ochorení pečene, srdcových chorôb, rakoviny alebo Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Hoci bežná káva ponúka množstvo výhod, niektoré kávové zmesi obsahujú pridané ingrediencie, ako sú napr. medicinálne huby. Tieto prísady môžu zvyšovať pozitívne účinky kávy na náladu, energiu a ďalšie oblasti zdravia.

„Liečivé huby sa používajú ako diétne potraviny, doplnky stravy a nová trieda liekov nazývaná ‚hubové liečivá‘,“ hovorí pre Live Science profesor Giuseppe Venturella, výskumník z Univerzity v Palerme v Taliansku.

„Rôzne zlúčeniny medicinálnych húb využívajú aj kozmetické firmy pre ich kryciu schopnosť, aktiváciu epidermálneho rastového faktora, antioxidačné, antialergické, antibakteriálne a protizápalové aktivity, stimuláciu aktivity kolagénu, inhibíciu autoimunitného vitiliga a liečbu akné.“

Výhody medicinálnych húb

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Live Science, Nutrients, Frontiers, EveryDayHealth, Dr.Axe, Pubmed

Najnovšie videá

Trendové videá