Výsledky volieb do Europarlamentu: Uspeli Blaha aj Cifrová Ostrihoňová /SNKZ #78

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 10. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V sobotu prebehli voľby do Európskeho parlamentu, kde podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazilo Progresívne Slovensko s 27,8 %, nasledované Smerom s 24,8 %. Krajne pravicová Republika by mala získať dva mandáty, zatiaľ čo Hlas-SD a KDH by mali získať po jednom mandáte. SaS a Demokrati nezískali žiadne mandáty.

Po neúspešných voľbách do Európskeho parlamentu sa na sociálnych sieťach vyjadrila Romana Tabák, ktorá kandidovala za SNS. Tabák na Instagrame zdieľala snímku z parlamentu vedľa Jany Žitňanskej, kandidátky za Demokrati, a odkazovala na tragickú smrť jej manžela, čo vyvolalo značnú kontroverziu.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR informovalo o vážnej situácii, keď na tiesňovú linku 155 prijali volanie o topiacich sa ľuďoch v rieke Hron. Piatim ľuďom sa podarilo dostať na breh, avšak dvaja mladí ľudia vo veku 21 a 22 rokov zmizli pod hladinou a sú stále nezvestní.

Česká prepravná spoločnosť RegioJet oznámila, že stiahne z prevádzky všetky spacie vozne rakúskeho typu kvôli konštrukčným nedostatkom, ktoré sa prejavili pri havárii vlaku v Pardubiciach, kde zahynuli štyria ľudia. Pri zrážke nákladného vlaku s vlakom RegioJet boli medzi obeťami aj dve Slovenky a dve Ukrajinky.

Materská dovolenka na Slovensku môže od budúceho roka dosiahnuť až 2 100 eur mesačne, no nie každý na ňu bude mať nárok. Slovenský matematik a analytik Jozef Mihál na svojom Facebooku radí, ako môžu zamestnankyne s nižším príjmom získať vyššiu materskú. Kľúčom je zmena zamestnania najmenej tri mesiace pred odchodom na materskú, aby mohli dostávať vyšší príjem.

Ceny kávy dosiahla 45-ročné maximum

Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky pre tých seniorov, ktorí získali nárok ešte pred začiatkom minulého roka. Tí, ktorí odpracovali aspoň 40 rokov, majú nárok na doplatok. Tieto zmeny súvisia s úpravou zákona o dôchodkovom poistení, ktorý zvýšil krátenie dôchodkových dávok pri predčasnom odchode do dôchodku z 0,3 % na 0,5 % za každý mesiac pred dôchodkovým vekom.

Cena kávy robusta, ktorá je bežne používaná v kávových zmesiach, prekonala tradične drahšiu arabiku. Globálne zásoby robusty sú na rekordne nízkych úrovniach, čo viedlo k tomu, že ceny robusty dosiahli 45-ročné maximum. Zvýšenie cien na burze sa čoskoro premietne do cien v obchodoch, kaviarňach a reštauráciách.

Reťazec Biedronka vstupuje na slovenský trh. Svoje prvé predajne plánuje otvoriť koncom tohto roka 2024 a to vo viacerých slovenských mestách. Portugalský vlastník reťazca, Jerónimo Martins, ponúka rôzne pracovné pozície so zaujímavým finančným ohodnotením.

Ministerstvo zdravotníctva SR pripravuje legislatívne zmeny na odstránenie tzv. „mŕtvych duší“ z verejného zdravotného poistenia, čím štát ušetrí milióny eur na poistnom. Problém takzvaných „mŕtvych duší“ pretrváva v systéme verejného zdravotného poistenia na Slovensku dlhodobo.

Európska únia predstavila Digitálnu peňaženku, ktorá umožní elektronické ukladanie osobných dokladov, ako sú občiansky a vodičský preukaz, ako aj ďalšie dôležité dokumenty. Slovensko plánuje zaviesť túto novinku v roku 2026, pričom už od novembra tohto roku začnú plynúť dva roky na jej implementáciu.