„Špeciálny typ proteínov“ prispieva k dlhovekosti. Do jedálnička ho zaradíš bez toho, aby si si to vôbec všimol

  • Proteíny sú základné kamene života
  • Potrebujeme ich na opravu telesných tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov
  • Nie všetky proteíny sú ale rovnaké
Žena si robí smoothie a huby.
Ilustračné foto Freepik/@Drazen Zigic, Freepik/@devmaryna
  • Proteíny sú základné kamene života
  • Potrebujeme ich na opravu telesných tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov
  • Nie všetky proteíny sú ale rovnaké

Medzi rôznymi typmi proteínov sú glykánové proteíny skutočnými hrdinami pre naše zdravie. Tieto špeciálne proteíny, ktoré nesú cukrové molekuly zvané glykány, majú unikátne výhody a zohrávajú rozhodujúce úlohy v biologických procesoch, ktoré iné proteíny neovplyvňujú.  

Glykánové proteíny sú zaujímavé tým, že ich funkcia nespočíva len v oprave svalov alebo poskytovaní energie. Zúčastňujú sa na jemných mechanizmoch komunikácie a ochrany buniek.  

Ako informuje portál Longevity Technology, zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme a umožňujú telu rozpoznávať priateľské a nepriateľské bunky. Pomáhajú aj pri bunkovej adhézii, čo je nevyhnutné pre tvorbu tkanív a orgánov. Okrem toho ovplyvňujú mnohé signálne dráhy, ktoré riadia naše telesné funkcie a udržujú nás zdravými.

Špeciálne proteíny

Glykánové proteíny sú špeciálne proteíny, ktoré majú na sebe pripojené cukrové molekuly, nazývané glykány. Tieto cukry pomáhajú proteínom fungovať správne a majú veľký vplyv na naše zdravie.  

Predstav si glykány ako ozdoby na proteínoch. Tieto ozdoby pomáhajú proteínom vykonávať ich úlohy lepšie a efektívnejšie. Glykánové proteíny nájdeš všade v tele, od krvných buniek po tráviaci systém.  

Tieto proteíny zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých procesoch v tele. Pomáhajú bunkám komunikovať a chrániť sa, podporujú imunitný systém, a podieľajú sa na tvorbe tkanív a orgánov. Napríklad, umožňujú telu rozlišovať medzi priateľskými a nepriateľskými bunkami, čo je kľúčové pre fungovanie imunitného systému.  

Glykánové proteíny sú fascinujúce aj preto, že ovplyvňujú mnoho signálnych dráh v tele. Tieto dráhy riadia rôzne telesné funkcie a udržujú nás zdravými. Takže, tieto proteíny nie sú len bežné stavebné kamene, ale aj sofistikované nástroje, ktoré riadia a udržujú komplexné procesy v našom tele.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Longevity Technology, NCBI, NCBI 1, Better Health

Najnovšie videá

Trendové videá