„Epidémia“ osýpok sa šíri po dovolenkových destináciach Slovákov. Naliehavá výzva odborníkov

  • Osýpky zaznamenávajú nárast prípadov v Európe, najmä v dovolenkových destináciách
  • Odborníci vyzývajú na očkovanie a zvýšenú opatrnosť pri cestovaní
Lekárka
TASR/Radovan Stoklasa
  • Osýpky zaznamenávajú nárast prípadov v Európe, najmä v dovolenkových destináciách
  • Odborníci vyzývajú na očkovanie a zvýšenú opatrnosť pri cestovaní

Osýpky, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, zaznamenávajú v posledných mesiacoch výrazný nárast prípadov v celej Európe.

Zvýšený výskyt tohto ochorenia bol zaznamenaný najmä v obľúbených dovolenkových destináciách, čo spôsobuje obavy nielen medzi zdravotníkmi, ale aj medzi cestovateľmi, informujú tvnoviny.sk.

Nárast prípadov osýpok

Podľa aktuálnych údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) počet prípadov osýpok v Európe v posledných mesiacoch dramaticky vzrástol.

Kým v minulosti boli osýpky považované za takmer eliminované ochorenie vďaka očkovaniu, súčasná situácia ukazuje, že toto ochorenie sa vracia s novou silou. Hlavné dôvody sú nízka miera očkovania v niektorých krajinách a zvýšená mobilita ľudí.

Medzi najviac postihnuté oblasti patria krajiny ako Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a Bulharsko, uvádza Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

Tieto destinácie sú obľúbené medzi turistami, čo zvyšuje riziko šírenia osýpok na medzinárodnej úrovni. Slovenskí zdravotníci preto odporúčajú zvýšiť opatrnosť a zvážiť očkovanie pred cestou do týchto oblastí, najmä pre rodiny s deťmi, ktoré ešte neboli očkované.

Dôležitosť očkovania

Odborníci zdôrazňujú, že očkovanie je najúčinnejšou ochranou proti osýpkam. Vakcína MMR, ktorá chráni pred osýpkami, príušnicami a rubeolou, je dostupná a účinná.

Napriek tomu sa v posledných rokoch zaznamenáva pokles očkovania, čo prispieva k opätovnému výskytu týchto ochorení. WHO a ďalšie zdravotnícke organizácie vyzývajú na zvýšenie vakcinácie a informovanie verejnosti o dôležitosti očkovania.

Dopad na cestovný ruch

Zvýšený výskyt osýpok má aj negatívny dopad na cestovný ruch. Mnoho cestovateľov zvažuje svoje plány a niektorí sa rozhodnú odložiť alebo zrušiť svoje cesty do postihnutých oblastí.

Cestovné kancelárie a turistické organizácie preto apelujú na turistov, aby sa informovali o aktuálnej situácii a prijali preventívne opatrenia na ochranu svojho zdravia, píšu tvnoviny.sk.

Opatrenia na kontrolu šírenia

Európske krajiny prijímajú rôzne opatrenia na kontrolu šírenia osýpok. Patria sem zvýšené kontroly na hraniciach, informovanie verejnosti o rizikách a posilnenie očkovacích kampaní.

Zdravotnícke orgány tiež monitorujú situáciu a poskytujú aktuálne informácie o výskyte ochorenia a potrebných opatreniach na jeho prevenciu, informujú tvnoviny.sk.

Výzva na medzinárodnú spoluprácu

Zvládnutie epidémie osýpok si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu a koordináciu. Krajiny musia zdieľať informácie, skúsenosti a osvedčené postupy na kontrolu šírenia ochorenia.

WHO zohráva kľúčovú úlohu pri koordinácii týchto snáh a poskytovaní technickej podpory krajinám v boji proti osýpkam.

Nárast prípadov osýpok v Európe je alarmujúcim signálom a pripomienkou dôležitosti očkovania. Prevencia prostredníctvom vakcinácie, zvýšená informovanosť verejnosti a medzinárodná spolupráca sú kľúčové pre zvládnutie tejto situácie.

Zdravotnícke orgány apelujú na občanov, aby nezanedbávali očkovanie a dodržiavali preventívne opatrenia, čím prispejú k ochrane seba aj svojho okolia pred týmto nebezpečným ochorením.

Zdroje: tvnoviny.sk, WHO, ECDC

Najnovšie videá

Trendové videá