Predseda vlády a parlamentu by mohli dostať doživotný plat aj auto s ochrankárom /SNKZ #80

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 12. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Rovnaké výhody, ako má prezident, by mohli získať aj predseda vlády a predseda parlamentu. Mali by platiť, ak v úrade strávia viac ako dve volebné obdobia. 

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. O pridelení 30 miliónov eur na festivaly, knižnice, folklór a kultúrne centrá budú primárne rozhodovať nominanti ministerstva kultúry, čo predstavuje zásadnú zmenu. 

Jožo Ráž mal mať kolíziu s cyklistom a odísť z miesta. Svedkom bol bývalý asistent slovenskej poslankyne.

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky. Rozhodol o tom krízový štáb priamo na mieste udalosti. 

Slovensko očakáva príchod prvých amerických stíhačiek F-16, ktoré majú významne zvýšiť obranyschopnosť krajiny. Tieto moderné stroje však čelia veľkému problému – nemajú kde pristáť.

Na miesto luxusnej idylky sa bytový dom Maják na predmestí Moskvy zmenil na nočnú moru. Obyvateľov trápia splašky a voda podivnej farby. 

Miera pôrodnosti v Japonsku, ktorá už mnoho rokov prudko klesá, dosiahla ďalšie rekordné minimum. Vláda tak zintenzívnila úsilie povzbudiť mladých ľudí, aby sa oženili a zakladali rodiny. Rozhodla sa založiť vlastnú AI zoznamovaciu aplikáciu.

Olivový olej je aj naďalej na svojom historickom cenovom maxime. V nasledujúcich mesiacoch však môže zdražieť ešte viac.

Istriu v Chorvátsku trápi rozsiahla ekologická katastrofa spôsobená ropnou škvrnou. Škvrnu, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia Premantura v dĺžke stoviek metrov, objavil dovolenkár v autokempingu a na mieste okamžite zasiahli hasiči.

Zrušili TOP hudobný festival na Slovensku. Svetová legenda na pódiu nevystúpi.

Medzinárodná hanba

Slovensko očakáva príchod prvých amerických stíhačiek F-16, ktoré majú významne zvýšiť obranyschopnosť krajiny. Tieto moderné stroje však čelia veľkému problému – nemajú kde pristáť.

Plánovaná rekonštrukcia letiska Sliač, ktorá mala začať v roku 2019, sa oneskorila kvôli politickým a administratívnym prekážkam. Namiesto Sliača budú prvé F-16 dočasne umiestnené na letisku v Kuchyni informovala RTVS.

V roku 2018 Slovensko kúpilo 14 stíhačiek F-16 za viac ako 1,5 miliardy eur, pričom dodávky majú prebiehať postupne. Rekonštrukcia letiska Sliač, ktorá je kľúčová pre ich prevádzku, však narazila na komplikácie.

Predchádzajúca vláda plánovala začať práce už v roku 2019, no zmena vedenia a byrokratické problémy projekt zastavili. Aktuálna situácia je označovaná za medzinárodnú hanbu, keďže krajina investovala obrovské prostriedky do moderných stíhačiek, ktoré nemajú adekvátne zázemie, píše RTVS.