Dovolenka sa ti môže poriadne predražiť: Pred odchodom zo Slovenska nezabudni na zásadnú vec

  • Pri cestovaní nezabudni na nastavenia v mobile
  • Telefón sa môže pripojiť na zahraničnú sieť
  • Takto sa ti dovolenka môže riadne predražiť
drahá dovolenka
Ilustračná foto Canva/scyther5, Canva/Elnur
  • Pri cestovaní nezabudni na nastavenia v mobile
  • Telefón sa môže pripojiť na zahraničnú sieť
  • Takto sa ti dovolenka môže riadne predražiť

Mobilný telefón sa stal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, no keď cestuješ, môže nepozornosť pri jeho používaní znamenať zbytočné predraženie dovolenky.

Pokiaľ sa v lete rozhodneš cestovať v rámci Európskej únie (EÚ), za používanie mobilného telefónu nemusíš platiť žiadne dodatočné poplatky. Za volania, textové správy a využívanie dát sa ti totiž účtujú domáce sadzby, čiže tieto služby máš za cenu ako doma. Rovnako, keď prijmeš hovor alebo dostaneš SMS správu.

Ak by si však trávil viac času v zahraničí ako doma, operátor ti môže účtovať dodatočné poplatky. Ináč to už ale platí pre krajiny, ktoré nie sú v EÚ. Výnimku majú krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru, a to Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. Poplatky za roaming mimo EÚ však môžu byť vysoké. Pred cestou si u svojho operátora over výšku poplatkov za roaming mimo EÚ.

Požívanie mobilu sa môže predražiť aj v rámci EÚ

Dávaj si pozor, pokiaľ budeš cestovať na hraniciach EÚ s inými štátmi. Napríklad na gréckych ostrovoch sa ti môže ľahko stať, že sa mobilný telefón v blízkosti pevniny pripojí do siete operátora krajiny, ktorá členom EÚ nie je. Používanie mobilu sa ti môže veľmi predražiť.

Ideálne je, ak si nastavíš sieť manuálne, pretože mobil sa väčšinou automaticky pripojí na sieť operátora krajiny, v ktorej sa budeš nachádzať. Dávaj si na to pozor aj pri turistike v rakúskych horách, pretože sa môžeš ocitnúť v blízkosti hraníc so Švajčiarskom a mobil sa ti automaticky pripojí na dostupnú sieť operátora zo Švajčiarska, kde regulácia neplatí. Pri vyúčtovaní služieb po návrate z dovolenky by si určite nebol nadšený.

Rovnaký scenár sa ti môže stať aj pri ceste do chorvátskeho Dubrovníka pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Ak sa chceš vyhnúť nechcenej spotrebe dát, dočasne zakáž telefónu automatickú aktualizáciu softvéru. Ďalšou možnosťou je nastaviť telefón tak, aby si vyžiadal pred aktualizáciou súhlas.

Roaming na lodi alebo v lietadle

Keď cestuješ loďou alebo lietadlom, nebudú ti účtované žiadne dodatočné poplatky, pokiaľ si pripojený k pozemskej mobilnej sieti, teda v prístave či na letisku. Ak sú však služby poskytnuté cez pripojenie na satelitné systémy, neuplatnia sa pravidlá EÚ a operátor ti bude účtovať vysoké poplatky za neregulované roamingové služby.

Pomôcť ti preto môže letový režim, ktorý sa na palube lietadla zapína aj pre bezpečnosť. Možnosťou je aj deaktivovať roaming počas plavby loďou.

Kedy môžeš zaplatiť za dáta v EÚ

Ak máš zmluvu o poskytovaní mobilných telefónnych služieb s obmedzeným objemom dát, povolený objem môžeš počas cestovania v EÚ využívať bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. Obmedzuje ťa len objem dát, ktorý máš v zmluve.

Zaplatiť však môžeš v prípade, pokiaľ je jednotková cena tvojich mobilných dát veľmi nízka. Operátor môže počas využívania roamingu uplatňovať limit „primeraného využívania“ dát. Môže byť nižší ako domáci povolený objem dát.

Limit sa pritom určuje podľa ceny, ktorú máš v domácej zmluve o poskytovaní mobilných telefónnych služieb. O tomto limite ťa musí operátor vopred informovať a upozorniť ťa v prípade, ak si ho už dosiahol. Ak ho presiahneš, môžeš limit dát využívať aj naďalej, no operátor ti bude účtovať dodatočné poplatky.

Zdroje: Europa.eu, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá