Skvelá správa pre vodičov: Štát zavádza jednodňovú diaľničnú známku. Zisti, koľko za ňu zaplatíš

  • Novela bude účinná od 1. augusta 2024
  • Prináša jednodňovú diaľničnú známku aj iné zmeny
Diaľničná známka v ruke s bankovkou a diaľnica.
TASR/Radovan Stoklasa, TASR/Milan Kapusta
  • Novela bude účinná od 1. augusta 2024
  • Prináša jednodňovú diaľničnú známku aj iné zmeny

Od augusta si šoféri na Slovensku budú môcť kúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Zavedenie tejto známky, ktoré od Slovenska vyžadovala Európska únia, schválil parlament. Cenu ešte musí potvrdiť vláda nariadením, no už existuje odhad, že by mala stáť 5,4 eura. Informoval o tom Denník N

Jednodňová známka bude stáť maximálne deväť percent z ceny ročnej známky, ktorá je 60 eur. Táto suma bola uvedená aj v materiáloch ministerstva dopravy, predložených parlamentu.

Pôvodný návrh novely zákona mal vstúpiť do účinnosti od júla, avšak parlament termín posunul na august. Známka bude platiť do 24.00 h daného dňa, v ktorom bola zakúpená, teda nebude platná 24 hodín od kúpy. Tento návrh podporilo všetkých 135 prítomných poslancov.

RTVS uvádza, že nový zákon upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. Prvý deň platnosti diaľničnej známky je deň, ktorý si zvolí užívateľ vymedzených úsekov ciest. V prípade jednodňovej diaľničnej známky je tento deň aj jediným dňom jej platnosti, pričom nemusí ísť o deň, kedy bola diaľničná známka zaplatená.

Nejde o jedinú zmenu v systéme

Novela priniesla aj ďalšie zmeny v systéme diaľničných známok. Z ponuky zmizne ročná známka na kalendárny rok, ktorá platila do konca januára nasledujúceho roka bez ohľadu na dátum kúpy. Po novom zostane v ponuke iba 365-dňová známka, ktorá platí presne 365 dní od dátumu kúpy.

Šoféri si často mýlili ročnú známku na kalendárny rok s 365-dňovou známkou a mohli na tom prerobiť. Napríklad ak si niekto kúpil známku na kalendárny rok v júli, platila mu len pol roka, no aj tak za ňu zaplatil 60 eur. Vodiči si tak už nebudú kupovať známky, ktoré sa im neoplatia. 

Ako informuje Denník N, už zakúpená ročná známka na kalendárny rok ti platí do konca januára 2025.

Poslanci však zamietli pozmeňovací návrh Júliusa Jakaba (hnutie Slovensko), ktorý navrhoval umožniť vodičom zaplatiť diaľničnú známku prostredníctvom pokuty za používanie diaľnice bez platnej známky. Podľa návrhu by zaplatenie pokuty zároveň zabezpečilo ročnú diaľničnú známku. Zároveň by sa minimálna výška pokuty zvýšila z 50 na 60 eur, čo je cena diaľničnej známky platnej na 365 dní.

Schvaľovanie projektov

Investičné projekty s výdavkami vyššími ako jeden milión eur už nebudú musieť rozpočtové a príspevkové organizácie predkladať na hodnotenie Ministerstvu financií SR. Rovnako vláda nebude musieť schvaľovať obstarávanie stavieb financovaných zo štátneho rozpočtu, ak ich hodnota presahuje päť miliónov eur.

Tento krok schválili v stredu 12. júna spoločne s ďalšími návrhmi, ako je napríklad jednodňová známka či vyšší príspevok pre opatrovateľov ŤZP osôb.

Podľa Ministerstva financií sa týmto zrušením uvoľnia administratívne kapacity na prípravu väčších projektov, čo prinesie väčšiu flexibilitu a úsporu času pri príprave menších projektov. Zameranie na prípravu a realizáciu veľkých projektov pomôže predísť rizikám spojeným s ich implementáciou, čo môže viesť k väčším úsporám.

Rezort financií tiež uviedol, že zrušenie povinnosti schvaľovania verejných obstarávaní nad päť miliónov eur zlepší efektivitu riadenia verejných investícií. Umožní tiež zameranie sa na strategické investičné priority.

Zdroje: Denník N, Úrad vlády SR, RTVS, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá