AI vytvorí 97 miliónov nových pracovných miest. Tieto zručnosti ti prinesú desiatky tisíc eur

  • Generatívna AI ovplyvní vyše 300 miliónov pracovných miest
  • Neznalosť AI môže viesť k strate kariérnych príležitostí
na snímke je robot a autonómne pomocné auto
freepik, unsplash/YAROSLAV SAPRYKIN
  • Generatívna AI ovplyvní vyše 300 miliónov pracovných miest
  • Neznalosť AI môže viesť k strate kariérnych príležitostí

Umelá inteligencia (AI) rýchlo transformuje rôzne odvetvia a vedie k nárastu dopytu po kvalifikovaných odborníkoch. Ako uvádza CNBC, s týmto nárastom vznikajú aj nové typy pracovných miest, ako sú promptní inžinieri a produktoví manažéri AI, ktoré nevyžadujú vysokoškolský titul, čím otvárajú dvere mnohým talentovaným jednotlivcom.

Profesionáli v oblasti umelej inteligencie sú potrební vo všetkých odvetviach a krajinách sveta, ale obzvlášť naliehavá potreba je v oblasti technológií, maloobchodu, financií, zdravotnej starostlivosti a vzdelávania. Tieto odvetvia ponúkajú nielen množstvo príležitostí pre osobný rozvoj, ale aj veľmi atraktívne platové podmienky.

Prudký nárast dopytu po AI

Predpokladá sa, že celosvetový trh s AI dosiahne do roku 2030 takmer dva bilióny dolárov, čo je približne 20-násobok jeho hodnoty z roku 2021. V dôsledku toho sú profesionáli s odbornými znalosťami v oblasti AI veľmi žiadaní.

Podľa Coursera sa priemerný plat inžinierov AI v Spojených štátoch pohybuje od 100 000 do 135 000 USD, pričom potenciálne zárobky sa výrazne zvyšujú na základe skúseností, konkrétnych úloh a rokov praxe. Napríklad výskumníci AI a inžinieri strojového učenia môžu dosahovať platy vysoko nad týmito priemermi.

Dopyt po AI zručnostiach sa však neobmedzuje iba na USA. Napr. v Indii môžu AI inžinieri zarobiť medzi 20,00,000 a 35,00,000 INR ročne, čo je približne 23 000 až 41 000 eur, v závislosti od skúseností a odbornosti. Väčšina práce s AI sa dá navyše vykonávať odkiaľkoľvek na svete.

Nepretržité vzdelávanie a získavanie pokročilých certifikácií môže výrazne zvýšiť potenciál zárobku. Profesionáli, ktorí sa usilujú o certifikácie, ako je IBM’s Applied AI Professional alebo tituly v oblastiach ako počítačová veda a elektrotechnika, majú dobrú pozíciu na to, aby si zabezpečili najlepšie platené pracovné miesta.

Vyhliadky rastu a budúce trendy

Ako uvádza GreatAIPrompts, predpokladá sa, že AI vytvorí približne 97 miliónov nových pracovných miest, čím zmierni obavy zo straty pracovných príležitostí v dôsledku automatizácie. Rastúca integrácia AI do obchodných stratégií je evidentná, pričom 83 % spoločností uprednostňuje AI vo svojich operačných plánoch.

Rozvíjajúce sa úlohy v generatívnej AI už teraz zaznamenali výrazný nárast pracovných ponúk, pričom počet vyhľadávaní týchto pozícií v minulom roku vzrástol takmer o 4 000 %. Tento nárast naznačuje rozvíjajúcu sa oblasť v rámci AI, ktorá ponúka nové príležitosti pre inováciu a kariérny rast.

Ako uvádza CNBC, takmer všetci vedúci pracovníci vnímajú naliehavú potrebu začleniť umelú inteligenciu do svojich obchodných procesov. Napriek tomu viac ako dve tretiny administratívnych pracovníkov priznávajú, že nikdy nepoužívali AI. Vyplýva to z prieskumu Slack Workforce Lab z marca 2024, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 10 000 pracovníkov.

Podľa Lydie Logan, viceprezidentky IBM pre globálne vzdelávanie a rozvoj pracovnej sily, ľudia, ktorí sa nezaoberajú štúdiom umelej inteligencie, riskujú stratu kariérnych príležitostí v prospech tých, ktorí tieto znalosti majú. Profesionáli, ktorí si udržia náskok a budú neustále zlepšovať svoje zručnosti, môžu z príležitostí v prostredí AI vyťažiť maximum.

Zdroje: CNBC, Coursera, GreatAiPrompts

Najnovšie videá

Trendové videá