Vláda schválila doživotný plat pre premiéra aj ochranku pre opozíciu /SNKZ #81

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 13. júna, ti prinášajú naši moderátori Albert a Diana Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V stredu schválila vláda návrh zákona tzv. lex atentát, ktorý predložil podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Nový zákon sa postará o maximálnu bezpečnosť predsedu vlády aj po odchode z funkcie.

V stredu na tlačovej konferencii informovali predstavitelia opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS) o tom, že strana má nového člena. Je ním predseda Trnavského samosprávneho kraja a bývalý poslanec NR SR za vtedajšie OĽANO Jozef Viskupič. 

Novozvolený prezident Peter Pellegrini si už vyberá svojich poradcov. Podľa nových informácií sa bývalý generálny tajomník OBSE, diplomat a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš stane poradcom prezidenta pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku. 

Od augusta si šoféri na Slovensku budú môcť kúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Zavedenie tejto známky, ktoré od Slovenska vyžadovala Európska únia, schválil parlament. Cenu ešte musí potvrdiť vláda nariadením, no už existuje odhad, že by mala stáť 5,4 eura. Informoval o tom Denník N

Zmeny v sociálnych dávkach

Slovenskí dôchodcovia sa dočkajú výraznej zmeny v oblasti sociálnych dávok. Opatrovateľský príspevok, ktorý bol doteraz určený hlavne pre osoby v produktívnom veku, budú môcť odteraz poberať aj dôchodcovia, upozorňuje na to na sociálnej sieti bývalý minister práce a odborník na sociálne otázky Jozef Mihál.

Od júla sa ŤZP osoby a ich blízki potešia. Vláda totiž zvyšuje príspevok na osobnú asistenciu a opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých. Tieto zmeny schválila vláda v nariadení, ktoré si ročne vyžiada viac než 80 miliónov eur. Informoval o tom Denník N.

Ak sa chystáš na dovolenku, alebo berieš nejaké lieky dlhodobo, radšej si skontroluj zásoby. V lekárňach totiž chýbajú potrebné lieky na množstvo zápalových ochorení, no výpadky zasiahnu aj chronických pacientov a ľudí, čo potrebujú lieky na psychiku alebo srdce. 

Najnovší rozsiahly prieskum skupiny Pilulka priniesol alarmujúce výsledky – lieky proti bolesti denne či niekoľkokrát do týždňa užíva každý desiaty Slovák aj Čech. Toto nadužívanie liekov je podľa odborníkov náramne škodlivé a v počte závislých ľudí dokonca lieky proti bolesti predbehli klasické drogy.

Ak obľubuješ šikovné elektronické dopravné prostriedky, zbystri zrak. Ministerstvo dopravy pripravuje vyhlášku, ktorá zavedie nové povinnosti pre všetky bicykle, kolobežky a samovyvažovacie vozidlá s pomocným motorčekom. 

Tešil si sa, že už nám na dvere klope leto? Žiaľ, na krásne slnečné dni si ešte chvíľu počkáš, pretože sa k nám blíži sychravé a studené počasie. Teploty budú výrazne pod hranicou teplôt, na ktoré sme si zvykli a okrem toho bude pršať.