Populárne pálivé pochúťky miznú z regálov. Potravinová agentúra upozorňuje na riziko „akútnej otravy“

  • Potravinová agentúra tvrdí, že hladina kapsaicínu vo výrobkoch môže konzumentov otráviť
  • Výrobca však tvrdí, že s kvalitou jedla nie je žiadny problém
Žena drží paličky a naberá si rezance z krabičky.
Ilustračné foto Freepik/@rawpixel.com
  • Potravinová agentúra tvrdí, že hladina kapsaicínu vo výrobkoch môže konzumentov otráviť
  • Výrobca však tvrdí, že s kvalitou jedla nie je žiadny problém

Dánsko stiahlo z trhu niekoľko pikantných rezancov ramen od juhokórejskej spoločnosti Samyang a tvrdilo, že hladina kapsaicínu v nich môže konzumentov otráviť.

Ako informuje portál BBC, z trhu postupne miznú tri ohnivé príchute z rady instantných ramen rezancov Samyang. Ide konkrétne o Buldak 3x Pikantné a pálivé kura, 2x Pikantné a pálivé kurča a Hot Chicken Stew.

Dánska potravinová agentúra v utorok varovala spotrebiteľov a vyzvala ich, aby tieto produkty nekonzumovali.

Samyang však tvrdí, že s kvalitou jedla nie je žiadny problém. „Chápeme, že dánsky potravinový úrad stiahol produkty nie pre problém s ich kvalitou, ale preto, že boli príliš pikantné,“ uviedla firma vo vyhlásení pre BBC.

„Výrobky sa vyvážajú do celého sveta. Je to však prvýkrát, čo boli stiahnuté z trhu z vyššie uvedeného dôvodu.“

Riziko akútnej otravy

Nie je jasné, či nejaké konkrétne incidenty v Dánsku prinútili tamojšie orgány konať. Dánska veterinárna a potravinová správa tvrdí, že hladiny kapsaicínu v jednom balení predstavujú pre spotrebiteľa „riziko akútnej otravy“.

„Ak máte produkty, mali by ste ich zlikvidovať alebo vrátiť do obchodu, kde boli zakúpené,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Upozornili aj na to, že extrémne korenené jedlá môžu deťom ublížiť.

Pobavení milovníci štipľavých jedál

Oznámenie vyvolalo na internete búrlivú diskusiu. Milovníci pikantného jedla sa bavili a mnohí tvrdili, že Dáni majú nízku toleranciu voči koreniu.

„Mal som priateľa z Dánska, ktorý si myslel, že krevety bez chuti s trochou mletého korenia sú príliš pikantné. Nie je prekvapené, že si myslia, že tento ramen je jed,“ uvádza sa v jednom z komentárov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Samyang plánuje dôkladne preskúmať miestne predpisy v Dánsku a potom reagovať. Rezance neboli stiahnuté z trhu v žiadnej inej krajine a nikde inde nevydali bezpečnostné varovania.

Intenzívny pocit pálenia

Chilli papričky obsahujú kapsaicín, chemickú zlúčeninu, ktorá spôsobuje pocit pálenia.

Keď konzumuješ papriku, kapsaicín sa uvoľňuje do tvojich slín a viaže sa na receptory v ústach, čím vytvára štipľavý pocit.

Samyang, významný juhokórejský výrobca potravín, sa už v 60. rokoch 20. storočia preslávil ako prvá spoločnosť v krajine vyrábajúca instantné rezance. Práve tie sú populárne medzi milovníkmi pikantných jedál.

Tri nebezpečné výrobky

Ako sme ťa iba pred pár dňami informovali, v susednom Česku inšpektori našli v troch mäsových výrobkoch nebezpečné baktérie. Ak si si nedávno urobil výlet k našim „českým bratom“, zbystri zrak. Tieto výrobky totiž môžeš mať doma aj ty. 

Ide o tri produkty v celkovej hmotnosti 100 kilogramov. Česká veterinárna správa upozornila na to, že sa v nich zistila prítomnosť baktérie s názvom Listeria monocytogenes.

V rámci svojej kontroly zistila česká veterinárna správa, že táto baktéria sa nachádzala v produktoch od troch menších lokálnych výrobcov z troch rôznych krajov – Zlínskeho, Moravskolezského a Juhočeského v celkovom množstve trochu viac ako 100 kíl.

Výrobky však už predali vo všetkých predajniach, no dátum spotreby ešte nevypršal ani v jednom prípade. Spotrebitelia, ktorí majú tieto mäsové výrobky doma, by ich podľa českej veterinárnej štátnej správy, nemali konzumovať. Majú možnosť vrátiť ich tam, kde ich kúpili.

Prvým produktom je Miškovická zverinová klobása od výrobcu Venison CZ s dátumom výroby 17. 5. 2024 a dátumom spotreby 24. 6. 2024. Túto klobásu predávali priamo v predajniach výrobcu.

V dobe, keď kontrolóri zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie, boli všetky výrobky tejto šarže predané koncovým zákazníkom. Do dátumu spotreby však ešte zostávajú tri týždne a veterinárna správa hovorí, že niektorí ľudia môžu mať tieto výrobky doma.

Inšpektori upozornili aj na Vršovickú svetlú tlačenku od výrobcu Pavlína Pavlíková s dátumom výroby 20. 5. 2024 a dátumom spotreby 6. 6. 2024. Tiež pri nej uviedli, že v čase výsledkov kontroly už, bohužiaľ, boli všetky výrobky predané.

Tretím nebezpečným výrobkom je klobása Svätého Sebastiána od výrobcu Jatka Lišov – Petr Číhal. Dátum výroby je uvedený 16. 5. 2024 a dátum spotreby 20. 6. 2024.

Zdroje: BBC, archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá