Nezdravé jedlo si budeš môcť vychutnať bez výčitiek. Bill Gates hlási gastrorevolúciu vďaka 2 inovatívnym startupom
- Jeden z najbohatších ľudí planéty upozorňuje, že ľudstvo potrebuje nové tuky a oleje
- Aj preto sa rozhodol investovať do startupov, ktoré formujú budúcnosť stravovania
- Jeden z najbohatších ľudí planéty upozorňuje, že ľudstvo potrebuje nové tuky a oleje
- Aj preto sa rozhodol investovať do startupov, ktoré formujú budúcnosť stravovania
Bill Gates, známy vizionár a zakladateľ Microsoftu, sa stavia do popredia diskusie o budúcnosti nášho sveta, tentoraz s dôrazom na potravinársky priemysel a jeho vplyv na životné prostredie.
Dlhodobo sa venuje aj otázke, ako znížiť emisie skleníkových plynov spojené s produkciou živočíšnych tukov a palmového oleja, pričom načrtol víziu udržateľnej budúcnosti s inovatívnymi náhradami.
Gates otvorene priznáva svoju lásku k cheeseburgerom, ale zároveň si uvedomuje, aký negatívny vplyv má ich výroba na planétu.
„Cheeseburgery sú moje obľúbené jedlo. Ale prial by som si, aby neboli, vzhľadom na vplyv, ktorý majú na životné prostredie. Vyskúšal som veľa najlepších náhrad mäsa a mliečnych výrobkov, a hoci som mal niekoľko skvelých, nič, čo je momentálne na trhu, by milovníka hamburgerov úplne neoklamalo,“ priznáva aktuálne 6. najbohatší človek sveta.
Tajnou zložkou je živočíšny tuk. To dáva toľkým potravinám ich bohatosť a jedinečný pocit v ústach a celkovú chuť. To odlišuje maslo od margarínu, mliečnu zmrzlinu od mrazeného dezertu na rastlinnej báze a skvelý burger od toho, ktorý je vyrobený zo sójového proteínu alebo hrášku.
„Bohužiaľ je to katastrofa aj pre klímu. Každý rok svet vypúšťa 51 miliárd ton skleníkových plynov – a produkcia tukov a olejov zo zvierat a rastlín tvorí sedem percent z toho. Aby sme mohli bojovať proti klimatickým zmenám, musíme toto číslo dostať na nulu,“ upozorňuje vo svojom blogu vizionár.
Konštatuje, že ľudia sú z nejakého dôvodu nasmerovaní k tomu, aby chceli živočíšne tuky – pretože sú to makronutrienty s najbohatším zdrojom na živiny a kalórie.
Potrebujeme podľa neho nové spôsoby vytvárania rovnakých molekúl tuku, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych produktoch, ale bez emisií skleníkových plynov, utrpenia zvierat alebo nebezpečných chemikálií. A musia byť dostupné pre každého.
Náhrada mäsa, ktorá nechutí ako „fake“
Aj keď to môže znieť ako sci-fi, je tu startup s názvom Savor, do ktorého Gates investuje. Práve táto firma je na dobrej ceste toto sci-fi pretaviť do praxe.
Začali tým, že všetky tuky sú vyrobené z rôznych reťazcov atómov uhlíka a vodíka. Potom sa rozhodli vytvoriť rovnaké uhlíkové a vodíkové reťazce – bez toho, aby zahŕňali zvieratá alebo rastliny. Nakoniec vyvinuli proces, ktorý zahŕňa odoberanie oxidu uhličitého zo vzduchu a vodíka z vody, ich zahrievanie a oxidáciu, aby sa spustilo oddelenie mastných kyselín a potom sa vytvoril tuk.
Výsledkom sú skutočné molekuly tuku, aké získavame z mlieka, syra, hovädzieho mäsa a rastlinných olejov. Tento proces neuvoľňuje žiadne skleníkové plyny a nevyužíva žiadnu poľnohospodársku pôdu a menej ako tisícinu vody ako tradičné poľnohospodárstvo. A čo je najdôležitejšie, chutí naozaj dobre – ako skutočná vec.
„Ochutnal som produkty Savor a neveril som, že nejem skutočné maslo. Veľkou výzvou je znížiť cenu, aby sa produkty ako Savor’s stali cenovo dostupnými pre masy – buď za rovnakú cenu ako živočíšne tuky, alebo menej. Savour tu má veľkú šancu na úspech, pretože kľúčové kroky ich procesu výroby tuku už fungujú aj v iných odvetviach.“
Upozorňuje, že zameranie na živočíšne tuky je prioritou, pretože majú veľký vplyv na klímu – a zohrávajú významnú úlohu v mnohých obľúbených potravinách.
Dokážeme sa zbaviť palmového oleja?
Ale aj keby sme dokázali eliminovať emisie z výroby všetkých živočíšnych tukov cez noc, stále by sme mali problém: Dokonca aj niektoré tuky a oleje rastlinného pôvodu môžu byť problémom pre zmenu klímy. Najhorším vinníkom je palmový olej.
Dnes je to najrozšírenejší rastlinný tuk na svete. Nachádza sa v polovici všetkého baleného tovaru – od arašidového masla, sušienky, instantného ramenu, smotany do kávy a mrazených večerí cez make-up, zubnú pastu, prací prostriedok a dezodorant až po sviečky, krmivo pre mačky, dojčenskú výživu a iné. Dokonca sa používa ako biopalivo pre dieselové motory.
Problém s palmovým olejom nie je podľa Gatesa nevyhnutne v tom, ako ho používame, ale ako ho získavame. Je to preto, že palma olejná, odroda palmy, ktorá pochádza zo strednej a západnej Afriky, nerastie všade.
Strom bude dobre rásť iba v rozmedzí piatich až desiatich stupňov od rovníka. To viedlo k odlesňovaniu dažďových pralesov v rovníkových oblastiach po celom svete, ktoré sa potom premieňajú na plantáže palmy olejnej.
Tento proces je zlý pre biodiverzitu a ohrozuje celé ekosystémy. Je to tiež úder pre zmenu klímy: Spaľovanie spojené s vypaľovaním lesov uvoľňuje do atmosféry tony skleníkových plynov a keď sa mokrade, na ktorých sa nachádzajú, ničia, uvoľňuje sa aj uhlík, ktorý ukladajú.
V roku 2018 bola skaza len v Malajzii a Indonézii dostatočne zlá na to, aby predstavovala 1,4 percenta globálnych emisií – viac ako v celom štáte Kalifornia a takmer toľko ako letecký priemysel na celom svete.
Gates priznáva, že palmový olej je ťažké nahradiť. Je lacný, bez zápachu a je bohatý.
„Zatiaľ čo väčšina rastlinných olejov je pri izbovej teplote tekutá, palmový olej je polotuhý, krémový a ľahko roztierateľný. Keďže pôsobí ako prírodný konzervant, má extrémne dlhú trvanlivosť. Je to tiež jediný rastlinný olej s takmer rovnakou rovnováhou nasýtených a nenasýtených tukov, a preto je taký všestranný. Ak je živočíšny tuk superhviezdou niektorých jedál, potom je palmový olej tímovým hráčom, ktorý dokáže vylepšiť takmer všetky potraviny – a nepožívateľné produkty.“
Z týchto dôvodov spoločnosti ako C16 Biosciences usilovne pracujú na alternatívach k palmovému oleju. Od roku 2017 C16, do ktorej Gates taktiež investuje, vyvíja produkt z mikróbov divokých kvasiniek pomocou fermentačného procesu, ktorý neprodukuje žiadne emisie.
Aj keď sa líši od konvenčného palmového oleja chemicky, olej C16 obsahuje rovnaké mastné kyseliny, čo znamená, že môže byť použitý v rovnakých aplikáciách. A je rovnako „prírodný“ ako palmový olej – len sa pestuje na hubách a nie na stromoch.
Rovnako ako v prípade Savora, proces C16 je úplne bez poľnohospodárstva – jeho „farma“ je laboratórium v centre Manhattanu.
„Spotrebiteľská značka spoločnosti uviedla na trh svoj prvý produkt minulý rok. Plánuje uviesť na trh viac vlastných produktov a spolupracovať s existujúcimi značkami – najprv v sektore krásy a osobnej starostlivosti a potom v potravinárstve – aby nahradila palmový olej, ktorý v súčasnosti používajú.“
Myšlienka prechodu na tuky a oleje vyrobené v laboratóriu sa môže zdať na prvý pohľad zvláštna. Ich potenciál výrazne znížiť našu uhlíkovú stopu je podľa miliardára obrovský.
„Využitím osvedčených technológií a procesov sme o krok bližšie k dosiahnutiu našich klimatických cieľov.“
Bill Gates tak opäť ukazuje, že veda a technológia môžu byť kľúčom k udržateľnej budúcnosti. Jeho vízia je jasná: „Musíme sa pohnúť dopredu a hľadať riešenia, ktoré nám umožnia vychutnať si naše obľúbené jedlá bez toho, aby sme ničili našu planétu.“
A ak sa jeho predpovede naplnia, možno si jedného dňa budeme môcť vychutnať cheeseburger bez výčitiek svedomia.