Riziko predčasnej smrti zníži až o 30 %. Planetárna diéta je cestou k dlhovekosti, hovoria vedci
- Planetárna diéta zahŕňa zdravé potraviny s nízkym ekologickým vplyvom
- Ukázalo sa, že pomáha predchádzať srdcovým a chronickým ochoreniam
- Planetárna diéta zahŕňa zdravé potraviny s nízkym ekologickým vplyvom
- Ukázalo sa, že pomáha predchádzať srdcovým a chronickým ochoreniam
Nové výskumy naznačujú, že dodržiavanie tzv. planetárnej diéty, ktorá sa zameriava na konzumáciu potravín šetrných k prírode, môže výrazne znížiť riziko úmrtia na chronické ochorenia, ako sú rakovina a srdcové choroby.
„Zmena spôsobu stravovania môže spomaliť proces klimatických zmien. A čo je najzdravšie pre planétu, je najzdravšie aj pre ľudí,“ povedal Dr. Walter Willett, spoluautor výskumu a predseda Katedry výživy na Harvarde T.H. Chan School of Public Health v Massachusetts, uviedla v tlačovom vyhlásení.
„Zistenia ukazujú, ako je ľudské a planetárne zdravie prepojené. Zdravé stravovanie podporuje udržateľnosť životného prostredia – čo je zase nevyhnutné pre zdravie a pohodu každého človeka na Zemi,“ dodal.
Zdravotné prínosy planetárnej diéty
Podľa The Independent môže dodržiavanie planetárnej zdravotnej diéty znížiť riziko predčasného úmrtia o 30 %. Táto diéta sa zameriava na konzumáciu rastlinných potravín, ako sú celé zrná, ovocie, zelenina a orechy.
„Tieto potraviny poskytujú dostatok základných živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina, bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje, aby zostalo zdravé a zabránilo sa chronickým ochoreniam,“ povedala pre Medical News Today Anna Arthur, PhD., odborná asistentka na Katedre dietetiky a výživy na University of Kansas Medical Center.
„Planetárna diéta tiež obmedzuje spotrebu červeného a spracovaného mäsa v dôsledku vyššieho vplyvu týchto potravín na životné prostredie a ich spojenia s ochoreniami, ako je rakovina hrubého čreva a srdcové choroby. Podporou tejto diéty môžeme podporiť zdravie ľudí aj planéty.“
Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 200 000 ľudí. Účastníci na začiatku štúdie netrpeli žiadnymi závažnými chronickými ochoreniami a každé štyri roky (po dobu až 34 rokov) vypĺňali dotazníky o svojej strave.
Diéty účastníkov boli hodnotené na základe príjmu rôznych skupín potravín. Tí, ktorí najviac dodržiavali planetárnu diétu, mali o 30 % nižšie riziko predčasnej smrti, v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali túto diétu najmenej.
Výskumníci zdôraznili, že táto diéta môže byť prispôsobená rôznym kultúram a náboženstvám, aby sa zabezpečila jej efektívnosť v rozličných populáciách.
Ekologické výhody a budúce perspektívy
Zdá sa, že kombinácia zdravých potravín s nízkym ekologickým vplyvom je kľúčom k dlhovekosti a udržateľnosti. Planetárna diéta sa zameriava na potraviny, ktoré majú minimálny vplyv na ekologické systémy, čo znamená zníženie skleníkových plynov o 29 %, používanie ornej pôdy o 51 % a potrebu hnojív o 21 %.
„Verím, že planetárna diéta je cesta vpred,“ hovorí Dana Hunnes, PhD., odborná asistentka na UCLA Fielding School of Public Health. „Čím rýchlejšie sa k nej ako spoločnosť dostaneme, tým lepšie na tom budeme zdravotne, pokiaľ ide o dlhovekosť, náklady a životné prostredie.“
„Tento typ diéty stojí menej ako lieky, je pre nás dobrý a je dobrý aj pre planétu. Nazývam to trojitým víťazstvom. Trvá to viac času, ako otvoriť balíček? Áno, trvá. Ale úspory na nákladoch na váš život, lieky a zdravotnú starostlivosť počas vášho života budú obrovské.“
Zdroje: The Independent, MedicalNewsToday, AJCN Nutrition