Šimkovičová kritiku opozície ostro odmieta, za zlyhanie môže bývalá vláda /SNKZ #82

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 14. júna, ti naši moderátori Albert a Diana prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V okrese Dunajská Streda došlo včera k incidentu, pri ktorom sa topilo šesť osôb. Na miesto boli vyslané dve pozemné ambulancie a záchranársky vrtuľník. Nešťastie sa odohralo v Malom Dunaji počas firemného teambuildingu. Jedna žena bola prevezená do nemocnice s ľahšími zraneniami a v šoku.

Policajt zo stredného Slovenska čelí obvineniu z ublíženia na zdraví a výtržníctva po tom, čo sa údajne agresívne správal v miestnom bare. Incident sa odohral cez víkend v nočných hodinách, keď mal napadnúť dvoch ľudí. Policajt, ktorého zadržala zásahová jednotka, je momentálne stíhaný na slobode.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová bola počas predkladania dôležitej novely zákona na dovolenke v Chorvátsku, čo vyvolalo vlnu kritiky zo strany opozície. Šimkovičová sa bráni, že za zlyhanie zodpovedá ešte bývalá vláda. Takisto tvrdí, že ministerstvo konalo hneď, ako to bolo možné.

Miro Frindt, známy moderátor a bývalý šéf televízneho spravodajstva, po 25 rokoch končí v RTVS. Ostro kritizuje nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, ako aj politický vplyv na RTVS, kde sa podľa neho často menili riaditelia a šéfredaktori kvôli politickým zásahom.

Od januára 2025 môžu rodičia škôlkarov ušetriť stovky eur ročne, pretože Ministerstvo školstva plánuje zrušiť mesačné poplatky materským školám, ktoré momentálne predstavujú 40 až 90 eur na dieťa. Samosprávy však obviňujú vládu z diskriminácie a žiadajú, aby mohli naďalej vyberať poplatky na mzdy a učebné pomôcky.

Maďarsko dostalo pokutu 200 miliónov eur

Letné brigády ponúkajú študentom a mladým ľuďom skvelú príležitosť na privyrobenie a získanie pracovných skúseností. Na Slovensku sú najlepšie platené brigády v oblasti informačných technológií, cestovného ruchu, dopravy, gastronómie a hotelierstva. Pri výbere brigády je dôležité byť obozretný a dávať pozor na podmienky zamestnávateľa, aby sa predišlo podvodným ponukám.

Reťazec s elektronikou Okay, pôsobiaci na Slovensku a v Česku, čelí od decembra 2023 vážnym finančným problémom. V najbližších týždňoch sa očakáva uzavretie prevádzok a prepustenie približne 40 zamestnancov, ktorí dostanú ako kompenzáciu jeden mesačný plat.

Kráľ Karol III. poslal novému prezidentovi Slovenskej republiky Petrovi Pellegrinimu odkaz s prianím všetkého najlepšieho pri nástupe do úradu a vyjadril nádej, že Pellegriniho funkčné obdobie prehĺbi vzťahy medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom. Nezabudol ani na premiéra Roberta Fica, ktorému poprial skoré uzdravenie.

Výskyt rakoviny prsníka v Slovenskej republike neustále rastie, pričom aj po odstránení nádorov môžu rakovinové bunky pretrvávať v tele. Nový krvný test, využívajúci technológiu kvapalnej biopsie, však dokáže predpovedať návrat rakoviny prsníka mesiace až roky pred objavením príznakov.

Súdny dvor Európskej únie uložil Maďarsku pokutu 200 miliónov eur za nedodržiavanie migračnej a azylovej politiky a nariadil mu platiť 1 milión eur denne, kým nezavedie požadované legislatívne zmeny. Toto rozhodnutie nadväzuje na rozsudok z decembra 2020, kedy súd zistil, že Maďarsko porušilo zákony EÚ o zaobchádzaní s migrantmi.

Spoločnosť Mastercard plánuje do roku 2030 prejsť na plne tokenizovaný systém kariet, ktorý nahradí tradičné 16-miestne čísla náhodne generovanými tokenmi, čím zvýši bezpečnosť a zjednoduší online nakupovanie. Tento krok má znížiť riziko podvodov a krádeží, ktoré by do roku 2028 mohli spôsobiť straty viac ako 91 miliárd USD.