Mladí Slováci zarobia o desiatky až stovky eur viac. Stačí podpísať jeden „zabudnutý“ papier

  • Z príjmu, ktorý študenti nadobudnú, je potrebné platiť preddavky na daň
  • Týmto trikom sa môžu študenti plateniu daní jednoducho vyhnúť
Mladá žena za výčapom a peniaze v nádobe.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Z príjmu, ktorý študenti nadobudnú, je potrebné platiť preddavky na daň
  • Týmto trikom sa môžu študenti plateniu daní jednoducho vyhnúť

Keď začneš letnú brigádu, uzavrieš dohodu o brigádnickej práci. S brigádou prichádza aj povinnosť platiť preddavky na daň z príjmu, ktorý zarobíš. Finančná správa upozorňuje na dôležitosť tejto povinnosti.

Aby si sa vyhol plateniu týchto preddavkov, uplatni si nezdaniteľnú časť základu dane. Tento krok ti umožní ponechať si viac z tvojho zárobku. Informuj sa o svojich právach a možnostiach, aby si optimalizoval svoje príjmy z brigády a vyhol sa zbytočným platbám.

Nezdaniteľná časť sa neuplatní automaticky

Letní brigádnici nemusia platiť 19-percentný preddavok na daň z odmeny, ak si uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane (NČZD). V roku 2024 je táto suma stanovená na 470,54 eura mesačne.

Ak si uvedenú sumu uplatníš, pri výpočte mesačného preddavku sa tvoj základ dane zníži o túto sumu. Ak tvoj hrubý príjem znížený o poistné nepresiahne 470,54 eura mesačne, preddavky platiť nemusíš.

Finančná správa však upozorňuje, že nezdaniteľná časť sa neuplatní automaticky. Musíš o ňu požiadať. „Ak chce študent využiť toto zvýhodnenie, podpíše u zamestnávateľa tlačivo: Vyhlásenie na uplatnenie NČZD na daňovníka a daňového bonusu. V prípade, že uzatvorí dohodu o brigádnickej činnosti u viacerých zamestnávateľov, nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si môže uplatniť len u jedného z nich,“ informujú daniari. 

Kedy musia brigádnici podať daňové priznanie?

Keď študenti zarobia tento rok viac ako 2 823,24 eur, musia do konca marca 2025 podať daňové priznanie. Ak ich príjem ostane pod touto hranicou, daňové priznanie podávať nemusia. Ak im však zamestnávateľ strhával preddavky na daň, môžu podať daňové priznanie dobrovoľne a dostať preddavky späť ako daňový preplatok. Tento preplatok vracajú len ak presiahne 5 eur, a to prostredníctvom žiadosti v daňovom priznaní.

V prípade, že študent pracuje v zahraničí, zvyčajne platí daň v krajine, kde pracuje, nie na Slovensku. Ak jeho celkový príjem zo Slovenska aj zahraničia presiahne 2 823,24 eura, musí podať daňové priznanie a použiť metódu na zamedzenie dvojitého zdanenia.

„Preddavky na daň zrazené v zahraničí sa študentovi nevrátia cez daňové priznanie podané v SR,“ upozorňujú ďalej daniari.

peniaze, euro, bankovky
zdroj: TASR/DPA

Príklady na výpočet dane z príjmov študenta si môžeš pozrieť tu

Najlepšie platené práce na leto

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Finančná správa SR, archív SIU, Profesia.sk, Profesia.sk 1, Profesia.sk 2

Najnovšie videá

Trendové videá