Slovák Martin sa dokáže na jeden nádych ponoriť do hĺbky viac ako 100 metrov, drží národný rekord

  • Martin sa potápa v mori aj v oceáne
  • Národný rekord drží v dvoch disciplínach v rámci potápania
  • Potápal sa s delfínmi, veľrybou či s rajami
Martin sa na jeden nádych dokáže potopiť do veľkých hĺbok
Martin sa na jeden nádych dokáže potopiť do veľkých hĺbok Martin Ruman/Alice Cattaneo
  • Martin sa potápa v mori aj v oceáne
  • Národný rekord drží v dvoch disciplínach v rámci potápania
  • Potápal sa s delfínmi, veľrybou či s rajami

Martin Ruman je reprezentantom Slovenska vo freedivingu. Potápaniu sa venuje niekoľko rokov a má za sebou veľké úspechy. Drží národný rekord v rámci bazénového freedivingu a taktiež v rámci hĺbkového freedivingu.

Martin sa v nesúťažnej disciplíne No Limit potopil do hĺbky 127 m

Na jeden nádych sa dokáže potopiť do neuveriteľnej hĺbky, viac ako 100 metrov. Trénoval na to dlhé roky nielen fyzicky, ale aj psychicky. V rozhovore nám prezradil, čo stojí za jeho úspechom a aj to, čo všetko zažil v hĺbkach mora či oceánu.

  • Čo je freediving a aká je to súťažná disciplína?
  • Čo všetko potrebuje človek k tomu, aby sa dokázal potopiť na jeden nádych do hĺbky viac ako 100 metrov?
  • Je nebezpečné ponárať sa do takejto hĺbky?
  • Čo všetko zažil pod hladinou?

Kedy si začal s freedivingom a čo vlastne tento šport, v ktorom reprezentuješ Slovensko, znamená?

Už od detstva som mal k vode blízko. Bol to živel, pred ktorým som mal rešpekt, ale vždy ma lákal. Vyhľadával som najmä pobyt pod vodnou hladinou či na bazénoch, jazerách alebo pri mori. Freediverom som sa stal potom, ako som absolvoval svoj prvý kurz v Egypte v roku 2017.

Freediving je nádychové potápanie, je to vlastne akákoľvek aktivita na jeden nádych pod vodou. Môžeme to viac špecifikovať na tie disciplíny, kde je cieľom na jeden nádych prekonať pod vodou čo najdlhší čas, vzdialenosť alebo sa potopiť do čo najväčšej hĺbky. Vo všetkých týchto disciplínach súťažím aj ja, no najviac sa venujem práve hĺbkovému freedivingu.

Čo všetko potrebuješ k potápaniu, aký špeciálny výstroj, a koľko stojí takýto výstroj?

Základom výbavy na rekreačný freediving je maska, šnorchel a plutvy. To mnohokrát stačí na pozorovanie a spoznávanie života pod vodnou hladinou. K súťažnému freedivingu je potrebný neoprén, bezpečnostný úväzok, masku môže nahradiť špeciálny štipec na nos a okuliare, ktoré sa zaplavia vodou. Potrebujem aj hodinky s módom na freediving, tam si viem nastaviť potrebné hĺbkové či časové signalizácie, ktoré ma informujú o tom, kde sa nachádzam. Čo sa týka ceny výstroja, kompletné vybavenie sa pohybuje v stovkách eur až po niekoľko tisíc eur.

Si držiteľom národného rekordu v potápaní. Ako sa ti to podarilo dosiahnuť a do akej hĺbky sa dokážeš potopiť?

Vo freedivingu je viac disciplín – dá sa rozdeliť na bazénový a hĺbkový. Ja držím národný rekord aj v rámci bazénového freedivingu v disciplíne dynamická apnoe s plutvami. Zaplával som horizontálnu vzdialenosť 204 m na jeden nádych v organizácii AIDA. V rámci hĺbkového freedivingu mám „nároďák“ v disciplíne Free Immersion, potopil som sa do hĺbky 101 m v organizácii AIDA. Free Immersion je v skratke FIM – je to disciplína, keď sa šplháte do hĺbky a späť na hladinu po lane.

V nesúťažnej disciplíne No Limit som sa potopil do hĺbky 127 m, to je najväčšia hĺbka, do ktorej som sa zatiaľ dostal na jeden nádych. Vyžadovalo si to mesiace strávené v zahraničí tréningom na hĺbkach, dlhoročným tréningom zadržiavania dychu, rozvojom flexibility, tréningom vyrovnávania tlaku, mentálnym a fyzickým tréningom. Je za tým kopa práce, času, no najmä odhodlania.

Ako sa dokáže človek do takejto hĺbky potopiť? Nie je to nebezpečné?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá