Ruské vojenské lietadlo narušilo vzdušný priestor krajiny NATO, vyslali k nemu 2 stíhačky

  • Incident sa odohral východne od švédskeho ostrova Gotland
  • Lietadlo narušilo priestor na krátku chvíľu
  • Veliteľ vzdušných síl incident skritizoval
stíhačky
Ilustračný obrázok TASR/Jaroslav Novák
  • Incident sa odohral východne od švédskeho ostrova Gotland
  • Lietadlo narušilo priestor na krátku chvíľu
  • Veliteľ vzdušných síl incident skritizoval

Ruské vojenské lietadlo nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska, boli k nemu vyslané švédske stíhačky. Incident sa odohral v piatok, východne od švédskeho ostrova Gotland, ktorý leží v Baltskom mori. Skutočnosť oznámili v sobotu švédske ozbrojené sily, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Stíhačky vyslali varovanie, lietadlo ho ignorovalo

Švédsko vyslalo k ruskému lietadlu Suchoj Su-24 dve stíhačky Gripen, ktoré k lietadlu vyslali varovanie. Ruský stroj na neho však neodpovedal, uviedli švédske ozbrojené sily vo vyhlásení. Podľa švédskej armády však narušil Suchoj vzdušný priestor Švédska len nakrátko. „Toto konanie Ruska je neakceptovateľné a ukazuje nedostatok rešpektu voči našej teritoriálnej integrite,“ uviedol veliteľ švédskych vzdušných síl Jonas Wikman. „Sledovali sme celú sieť udalostí a boli sme na mieste, aby sme zasiahli,“ dodal v súvislosti s incidentom.

Stalo sa to druhýkrát

Podľa švédskej armády prišlo k podobnému narušeniu švédskeho vzdušného priestoru ruskými lietadlami naposledy v roku 2022. Dve ruské lietadlá Suchoj Su-27 a dva Suchoje Su-24 vtedy rovnako vnikli do vzdušného priestoru Švédska pri ostrove Gotland, ktorý je od ruskej enklávy Kaliningrad vzdialený len necelých 350 kilometrov.

Švédsko vstúpilo začiatkom marca do Severoatlantickej aliancie. Rovnako ako susedné Fínsko sa rozhodlo odkloniť od svojej dlhoročnej politiky vojenskej neangažovanosti a požiadať o vstup do NATO v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu z februára 2022.

K piatkovému incidentu pritom prišlo v čase, keď sa Švédsko spolu s ďalšími krajinami NATO zúčastňuje na námorných cvičeniach v Baltskom mori. Fínsko pritom v piatok v osobitnom vyhlásení uviedlo, že má podozrenie, že jeho vzdušný priestor narušili 10. júna štyri ruské vojenské lietadlá.

V Poľsku uvideli Dračiu dámu 

Ešte v marci sme ťa informovali, že u našich severných susedov spozorovali takzvanú „Dragon Lady“. „Dragon Lady“ je prezývka pre americké špionážne lietadlo Lockheed U-2. Tento úkaz, ktorý sa často nevidí, spozorovali v Poľsku nadšenci fotografovania lietadiel. Lietadlo sa im podarilo odfotografovať. 

Fotografiu špionážneho lietadla vyhotovil Karol Prokopiuk, napísali sme s odvolaním sa na portál Komputer Świat. Unikátny snímok bol taktiež zverejnený na facebookovej stránke s názvom RNAVspotters.pl. Spozorovanie tohto lietadla je výnimočným zážitkom najmä preto, lebo vyrobených bolo len približne 100 kusov. Lietadlo Lockheed U-2 je dokonca unikátne tým, že sa pohybuje vo výškach nad 20 kilometrov. Táto výška už zodpovedá stratosfére. 

To, prečo sa lietadlo pohybovalo nad Poľskom, nie je známe. Dokonca sa nevie, kde je lietadlo umiestnené, teda či v Poľsku, alebo ním len prelietavalo. Rovnako tak doteraz nie je známe, akú misiu má lietadlo v Európe. V minulosti sa používalo pri špionáži v Číne a Sovietskom zväze. 

Dračia dáma sa vyznačuje svojou výdržou. Vo vzduchu dokáže ostať až 12 hodín a preletieť zvládne 5 633 kilometrov. Ako sa lietadlo pilotuje, akým spôsobom je zapojené do špionáže a aj dychberúci snímok nájdeš v článku.

Zdroje: TASR, SIU

Najnovšie videá

Trendové videá