V najobľúbenejšej destinácii Slovákov sa objavil majestátny cicavec. Odborníci pred ním varujú

  • Na chorvátskych plážach sa objavila veľryba
  • Národný park varuje ľudí, nevedia totiž, o aký druh ide
  • Veľryby sa v Chorvátsku už objavili
veľryba Chorvátsko
Ilustračný obrázok Reprofoto:Facebook/Mljet National Park, Unsplash/Oscar Nord
  • Na chorvátskych plážach sa objavila veľryba
  • Národný park varuje ľudí, nevedia totiž, o aký druh ide
  • Veľryby sa v Chorvátsku už objavili

Chorvátsky národný park varuje verejnosť pred výskytom majestátneho obra. Zahliadlo ho už niekoľko ľudí, odborníci varujú, aby sa ľudia k mohutnému cicavcovi nepribližovali. Nie je ešte jasné, o aký druh totiž ide. 

Ľudia musia byť opatrní

Portál topky.sk poukázal na facebookový príspevok chorvátskeho národného parku Mljet. Národný park v statuse ešte v pondelok (10. júna) oznámil, že na začiatku týždňa dostali niekoľko hlásení o spozorovaní veľryby. Odborníci skrz príspevok ľudí vyzývajú, aby sa k veľrybe nepribližovali, nakoľko nie je známe, o aký druh ide. Taktiež požiadali ľudí, aby spozorovanie cicavca hlásili. 

„V pondelok 10. júna 2024 sme dostali niekoľko hlásení, že v Mljetskom kanáli na úrovni medzi Poljačom a Trstenikom bola videná veľryba. V tejto chvíli nemáme žiadne ďalšie informácie ani vedomosti o tom, o aký druh ide, ale prosím, nepribližujte sa k nej plavidlami a dajte nám vedieť miesto a čas, kde ste ju spozorovali,“ uvádza sa v príspevku Národného parku Mljet.

K statusu taktiež národný park pripevnil fotografiu veľryby. Ľudia sa v komentároch okamžite vyjadrili a dokonca hádali, o aký druh veľryby môže ísť. Národný park však na Facebooku upozornil, že sa jedná iba o ilustračnú fotografiu. Reálnu veľrybu zatiaľ zdokumentovanú nemajú. 

Veľryby sa ukázali aj v minulosti

To, že sa veľryby vyskytnú pri pobreží Chorvátska nie je až taká neobvyklá udalosť. Ako portál upozorňuje, návrat týchto cicavcov hlásili ľudia už počas pandémie. Do Chorvátska vtedy zavítali kvôli nižšej návštevnosti na plážach. V minulom roku sa dokonca podarilo zachytiť dronom až dve skupiny veľrýb. Stalo sa tak pred Komižou na ostrove Vis a šlo o druhý najväčší druh veľrýb na Zemi, vráskavce.

Návrat morských cicavcov k pôvodne preplneným plážam zaregistrovali počas pandémie aj v Taliansku. Konkrétne šlo o lokalitu blízko prístavného mesta Cagliari na Sardínii. Tam sa po zarážajúcich 60 rokoch objavili delfíny.

Chorvátsko bude praskať vo švíkoch 

Ak by si chcel byť tým šťastným a uvidieť veľrybu na vlastné oči, tvoja šanca sa s prichádzajúcim letom naozaj kráti. V Chorvátsku totiž momentálne rekreuje 350 000 hostí a ubytovacie zariadenia ako apartmány, hotely a kempy sú plne obsadené.  A bude to ešte oveľa horšie. Obsadenosť hotelov v predsezóne dosahuje približne 80 percent, pričom očakávané maximum sa odhaduje do dvoch týždňov, informovali sme.

Obrovský nárast taktiež čaká aj ceny za ubytovanie. Zatiaľ čo v predsezóne sa ceny pohybujú v rozmedzí od 170 do 200 eur za noc, počas hlavnej sezóny sa zvyšujú a to až v rozmedzí od 250 do 300 eur. 

Zároveň, ak si chceš naozaj naplno užiť dovolenku, teda hovoriť čo chceš a kedykoľvek chceš bez toho, aby si stretol suseda či šéfa, Chorvátsko nebude tá správna voľba. Nárast sa totiž očakáva aj v prípade návštevníkov zo Slovenska. Ako sme v článku napísali, agentúra SITA informovala, že turistov bude ešte viac. A pre bližšiu predstavu, minulý rok na chorvátskych plážach „vylihovalo“ vyše pól milióna Slovákov.

Zdroje: topky.sk, SIU 

Najnovšie videá

Trendové videá