Grécko zápasí s ničivými horúčavami a prehráva. Ľudia miznú, odpadávajú a známe atrakcie zatvárajú

  • Grécko čelí extrémnym horúčavám s teplotami nad 38 °C
  • Úrady varujú obyvateľov a turistov pred nebezpečenstvom a prijímajú opatrenia na ochranu zdravia
grécko
Ilustračné foto TASR/AP Photo/Petros Giannakouris
  • Grécko čelí extrémnym horúčavám s teplotami nad 38 °C
  • Úrady varujú obyvateľov a turistov pred nebezpečenstvom a prijímajú opatrenia na ochranu zdravia

Grécko čelí bezprecedentnej vlne horúčav, ktorá priniesla tragické následky v podobe úmrtí niekoľkých turistov a vytvorila náročné podmienky pre letnú sezónu.

Teploty, ktoré dosahujú rekordné hodnoty nad 38 stupňov Celzia, prinútili grécke úrady vydať prísne varovania pre obyvateľov aj návštevníkov, informuje britský portál The Independent.

Rekordné horúčavy a zatvorenie turistických atrakcií

Stredomorská krajina, ktorá je obľúbenou destináciou európskych dovolenkárov, zažíva najskoršiu zaznamenanú vlnu horúčav.

Portál Euronews informuje, že teploty už tri dni po sebe presahujú 38 stupňov Celzia, čo viedlo k zatvoreniu hlavných turistických atrakcií vrátane historickej Akropoly v Aténach.

V blízkosti tejto pamiatky turisti omdlievali pri čakaní v rade pod páliacim slnkom. Grécka vláda zvýšila výstrahu pred horúčavami na tretí stupeň a spustila automatické správy pre verejnosť, v ktorých vyzýva ľudí, aby pracovali na diaľku a vyhýbali sa vonkajším aktivitám.

Tragické úmrtia turistov

Podľa portálu The Independent si horúčavy vyžiadali životy niekoľkých turistov. Medzi nimi bol aj Michael Mosley, 67-ročný holandský televízny moderátor, ktorého našli mŕtveho na ostrove Symi po tom, ako sa počas krátkej prechádzky stratil.

Podobne aj holandský a francúzsky turista podľahli horúčavám na Kréte začiatkom júna, pričom jeden z nich skolaboval v rokline a druhý na pláži. Tieto tragédie podčiarkujú nebezpečenstvo extrémnych teplôt a potrebu dodržiavania varovaní úradov.

Dimitris Katatzis, vedúci záchranného tímu Samosu, povedal, že turisti si neuvedomujú riziká, ktorým čelia pri prechádzkach v horúčavách.

Podľa neho často „odbočia z cesty“, aby si pozreli pamiatky, a potom sa stratia. „Videli sme pár [cudzincov], ktorí kráčali po chodníku pri 41 °C bez čiapok,“ povedal miestnym médiám. „To sa vymyká logike,“ konštatoval pre the Independent.

Pátranie po nezvestných

Okrem smrteľných prípadov grécke záchranné tímy pátrajú po troch nezvestných turistoch, vrátane amerického policajta na dôchodku, ktorý zmizol počas túry na ostrove Amorgos.

Prebiehajúce pátranie poukazuje na zradné podmienky a riziko dezorientácie turistov pri turistike v takýchto extrémnych teplotách.

Táto vlna horúčav sa objavila v čase, keď Grécko zaznamenáva nárast turistickej aktivity. Podľa prognóz Národnej banky Grécka sa očakáva, že počet turistov v prvom štvrťroku vzrastie o 24 % v porovnaní s minulým rokom.

Tento rozmach je ekonomicky prospešný, no prináša so sebou aj značné výzvy, najmä pokiaľ ide o vplyv na životné prostredie a udržateľnosť miestnych zdrojov, píše Euronews.

Horúčavy tiež narušili každodenný život v celom Grécku. Školy boli kvôli horúčavám zatvorené niekoľko dní pred plánovanými letnými prázdninami, čo ovplyvnilo tradičné trojmesačné obdobie prázdnin, ktoré sa začína v polovici júna.

V Aténach bolo pracujúcim odporučené, aby sa počas najväčších horúčav vyhýbali vonkajším aktivitám, a starší ľudia a osoby s chronickými ochoreniami boli varovaní, aby zostali doma, informuje Al Jazeera.

Opatrenia vlády

Grécka vláda prijíma aktívne opatrenia na riešenie týchto problémov. Premiér Kyriakos Mitsotakis diskutoval o opatreniach na zvládnutie prílevu turistov vrátane možného obmedzenia príchodov výletných lodí do obľúbených destinácií, ako je Santorini, ktoré zažíva silný pretlak turistov, píše Euronews.

Tieto opatrenia sú zamerané na zníženie preťaženia a ochranu miestnych obyvateľov aj turistov pred nebezpečenstvami spojenými s extrémnymi teplotami.

Skorý nástup horúčav spôsobený suchou zimou zvýšil riziko lesných požiarov, ktoré sú pre tento región opakovaným a ničivým problémom.

V reakcii na to orgány vyzývajú na urýchlené reformy zamerané na udržateľné riadenie cestovného ruchu, ochranu prírodných zdrojov a komplexnejšiu prípravu na mimoriadne situácie súvisiace s klímou, dodáva The Independent.

Potreba strategického plánovania

V roku, ktorý sa vyznačuje rekordnými teplotami a očakávaným nárastom cestovného ruchu, sa Grécko nachádza v kritickej situácii.

Potreba strategického plánovania a medzinárodnej spolupráce je podľa Euronews v boji proti klimatickým zmenám a pri zvládaní ich dôsledkov nebola nikdy zjavnejšia.

S postupujúcim letom bude odolnosť obyvateľov Grécka aj jeho infraštruktúry podrobená tvrdej skúške, čo zvýrazňuje naliehavú potrebu globálnej pozornosti a opatrení v súvislosti s narastajúcimi klimatickými výzvami.

Zdroje: The Independent, Euronews, Al Jazeera

Najnovšie videá

Trendové videá