11 kontroverzných nováčikov v europarlamente: Youtuber, ctiteľ Mussoliniho či väznená aktivistka

  • Konzervatívna vlna zasiahla európsky parlament
  • Pozreli sme sa na 11 "najfarebnejších" nových členov Európskeho parlamentu s radikálnymi názormi
APTOPIX_Belgium_European_Elections139203620150
Ilustračná foto TASR/AP, Olivier Matthys
  • Konzervatívna vlna zasiahla európsky parlament
  • Pozreli sme sa na 11 "najfarebnejších" nových členov Európskeho parlamentu s radikálnymi názormi

V čase, keď Európsky parlament víta novú skupinu poslancov, vyniká 11 mimoriadne pestrých osobností, ktoré sľubujú, že nanovo vymedzia hranice politického diskurzu v tejto inštitúcii.

Každý z nich má svoju históriu alebo názor, ktorý je nielen nekonvenčný, ale často aj polarizujúci, čo naznačuje, že zasadnutie bude plné živej diskusie a potenciálnych sporov.

V kombinácii s informáciami portálu PoliticoEUobserver ti ponúkame zaujímavý prehľad novozvolených europoslancov, ktorí budú reprezentovať občanov v európskej kolíske demokracie.

Rokovacia sieň Europarlamentu
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

1. Fidias Panayiotou:

Panayiotou, cyperský vtipkár z YouTube, ktorý sa stal politikom, je známy svojimi kontroverznými výstrelkami na sociálnych sieťach. Jeho prechod z online provokácií na politickú scénu je pozorne sledovaný, keďže naďalej využíva svoju platformu na zapojenie mladého publika do politickej diskusie.

2. Galato Alexandraki:

Alexandraki, grécky nacionalistický mäsiar, bez digitálnej stopy, ale so silným občianskym zázemím, má značný vplyv. Jeho hlasná podpora nacionalistickej politiky nahráva širším diskusiám o nacionalizme v rámci EÚ.

3. Ilaria Salis:

Táto talianska aktivistka Antify, ktorá je teraz poslankyňou Európskeho parlamentu, prináša svoju búrlivú minulosť do hlavného politického prúdu. Keďže bola v Maďarsku uväznená za násilné protesty, jej prítomnosť v parlamente je jasnou pripomienkou prebiehajúcich stretov medzi radikálnymi ideológiami v celej Európe.

4. Petras Gražulis:

Gražulis, známy svojimi homofóbnymi názormi a porušovaním ústavy, predstavuje trvalú výzvu pre étos rozmanitosti a inklúzie EÚ. Jeho činy a vyhlásenia naďalej podnecujú kontroverzie a zdôrazňujú ideologické rozdiely v Parlamente.

5. Grzegorz Braun:

Poľský politik, ktorého činy, ako napríklad zhasnutie menory, boli široko kritizované ako antisemitské. Braunova prítomnosť v parlamente je kritickou skúškou toho, ako európske inštitúcie zvládajú opätovný výskyt takýchto extrémnych ideológií.

6. Sarah Knafo:

Táto mladá francúzska politička je rovnako známa pre svoje krajne pravicové väzby ako pre svoj vzťah s kontroverznou osobnosťou Erikom Zemmourom. Jej politická kariéra je pod drobnohľadom, keďže sa pohybuje v dvojitej úlohe vo verejnej a politickej sfére.

7. Alvise Pérez:

Španielsky vplyvný protisystémový politik Pérez svojimi radikálnymi návrhmi, ako je výstavba najväčšej európskej väznice, spolu s postojom proti potratom signalizuje tvrdý prístup, ktorý rezonuje u časti španielskych voličov, ale znepokojuje ostatných.

8. Afroditi Latinopoulou:

Latinopoulouová svojimi ultrakonzervatívnymi názormi a verejnými činmi, ako je napríklad hanobenie tela televíznej moderátorky, vyvolala značný odpor. Jej prístup k politike odráža širšie spoločenské diskusie o telesnom vzhľade a osobnom správaní.

9. Filip Turek:

Turek z Českej republiky, bývalý pretekár, čelil kritike za svoje anti-rasové komentáre a gestá sympatizujúce s Treťou Ríšou. Jeho politickou agendou je neustály boj proti GreenDealu a propagácia automobilizmu v dobe rastúcich obáv o klímu.

10. Milan Mazurek:

Tridsaťročný krajne pravicový slovenský europoslanec zo strany Republika, známy svojimi extrémistickými názormi, vyniká kontroverznosťou. Bol odsúdený za anti-rasové výroky na adresu Rómov, v minulosti popieral holokaust a vyjadroval znepokojujúce pocity z návštevy Osvienčimu.

11. Roberto Vannacci:

Taliansky bývalý generál a spisovateľ, ktorý obdivuje Mussoliniho, predstavuje nostalgický a kontroverzný pohľad na dejiny Talianska. Jeho protiboľševická rétorika vyvolala významnú diskusiu o mieste historického revizionizmu v súčasnej politike.

Zrkadlo polarizovanej Európy

Títo poslanci Európskeho parlamentu odrážajú nielen rastúcu rozmanitosť politického myslenia v Európe, ale aj rastúcu polarizáciu.

Ich pôsobenie v Európskom parlamente bude pravdepodobne poznačené ich vplyvom na politiku a verejnú mienku, keďže spochybňujú normy politickej angažovanosti a legislatívneho dekóra, hodnotí situáciu portál Politico.

Keďže Európa zápasí s otázkami od národnej identity až po občianske práva, činnosť a hlasy týchto poslancov Európskeho parlamentu budú mať rozhodujúci význam pri formovaní budúcnosti Európskej únie.

Zdroje: Politico, EUobserver

Najnovšie videá

Trendové videá