Do Nitry sa po pár dňoch vrátili povodne. Kvôli prívalovým dažďom dočasne zatvorili kúpalisko

  • Situácia z minulého týždňa sa zopakovala
  • V pondelok bol zvolaný krízový štáb
Nitra
Nitru zasiahli silné dažde už pred týždňom. Instagram/tvnitricka
  • Situácia z minulého týždňa sa zopakovala
  • V pondelok bol zvolaný krízový štáb

Len v sobotu sa obyvatelia Nitry tešili z otvorenia kúpaliska, v nedeľu ho už museli zavrieť. Časť technického zariadenia zatopila voda. Informuje o tom kúpalisko na sociálnej sieti

„Oznamujeme verejnosti, že v dôsledku nočného prívalového dažďa prišlo k zaplaveniu časti technického zariadenia kúpaliska. Z uvedeného dôvodu budú zasiahnuté bazény dočasne zatvorené. Na odstránení poruchy aktívne pracujeme. Po nevyhnutnom zásahu otvoríme dnes 16.6.2024 plavecký bazén a detské bazény o 15.00 hod.“

Škody zatiaľ oficiálne nevyčíslili 

Mesto Nitra v piatok na sociálnej sieti informovalo, že pracovníci zo Službytu dolaďovali posledné úpravy. „Nič nebráni tomu, aby sme odštartovali letnú sezónu na nitrianskom kúpalisku. Brány kúpaliska otvoríme v sobotu o desiatej hodine.“

Pre návštevníkov si pripravili aj prekvapenie. „Novinkou v tejto letnej sezóne je automatizovaná upravovňa vody v bazénoch, ktorá sa nachádza v strojovni. Toto zariadenie analyzuje stav a kvalitu vody a v prípade potreby doplní potrebné látky na chemické ošetrenie vody. Cenník sa pre túto letnú sezónu nemenil, vstupné ostalo rovnaké ako vlani. Rovnaké sú aj otváracie hodiny,“ píše mesto Nitra na sociálnej sieti. 

Radosť z otvorenia však vystriedali starosti. Prívalové dažde zatopili časť technického zariadenia. My Nitra informuje, že zo strojovne odčerpávajú vodu. Aké škody vznikli, zatiaľ oficiálne nevyčíslili. 

Zaplavilo aj mestskú časť Nitry

Mestská časť Nitry Kynek sa v nedeľu stala obeťou ďalších povodní. Informuje o tom My Nitra. Voda s bahnom, ktorá stekala z polí, opäť zaplavila ulice a areály, pričom ľudia ani nestihli odstrániť škody z pondelka. Najhoršia situácia je na ulici Nad Hrabinou.

„Zopakovala sa nám tu situácia z minulého týždňa. Prišiel prívalový dážď a opäť máme zatopenú ulicu aj s areálom,“ uviedol primátor Nitry Marek Hattas.

V pondelok bol zvolaný krízový štáb, ktorý zistil, že najväčším problémom je kukurica na poliach v blízkosti diaľnice. Táto plodina nedokáže zadržať vodu, ktorá tak steká dolu do mesta. Hattas kontaktoval aj Národnú diaľničnú spoločnosť, aby preverila vpuste a retenčné opatrenia naplánované pri výstavbe diaľnice.

Prioritou je teraz stabilizovať situáciu. Čistí sa blato, riešia sa žumpy a na pomoc bola nasadená technika. Krízový štáb sa zároveň snaží nájsť trvalé riešenie, aby sa podobné povodne neopakovali.

„Nemôže sa nám stávať, že pri prívalových dažďoch budú zatápané rodinné domy a komerčné areály,“ dodal Hattas.

Búrky boli aj v okolí Skalice 

Po krásnej slnečnej sobote sa v nedeľu večer na severozápade Slovenska rozpútala búrková smršť. Intenzívne zrážky, ktoré zasiahli najmä okolie Skalice, zanechali po sebe stopy v podobe zaplavených ciest a nánosov blata. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

V Holíči spadlo do rána 50,5 mm zrážok, v Skalici ešte viac – až 66,4 mm. Voda zaplavila cestu medzi obcami Rohov a Rybky, ktorá sa na istý čas stala neprejazdná.

Dobrou správou je, že studený front sa už rozpadá a od zajtrajška sa na celom Slovensku očakáva prudký vzostup teplôt. Búrky sa však presunú do stredných a východných oblastí.

Zdroje: MyNitra , Facebook/Kúpalisko Nitra , Facebook/Mesto Nitra , iMeteo.sk , MyNitra

Najnovšie videá

Trendové videá