5 najúspešnejších potravinárskych firiem na Slovensku: Rebríčku stámiliónových tržieb vládne Prievidza

  • Rebríček je zoradený na základe tržieb z roku 2022
  • Pozri sa s nami na tie najúspešnejšie z nich
Boleraz/Nestlé Slovakia
Boleraz/Nestlé Slovakia
  • Rebríček je zoradený na základe tržieb z roku 2022
  • Pozri sa s nami na tie najúspešnejšie z nich

Napriek tomu, že potravinári poukazujú na minimálnu podporu štátu, aj na Slovensku sú potravinárske firmy, ktorým sa darí úspešne budovať biznis. Mnohé z nich dokonca vo veľkom exportujú.

Slovenské potravinárske firmy sa neustále snažia adaptovať na meniace sa trhové podmienky, zvyšujúce sa ceny surovín a náročnejšiu konkurenciu.

Napriek týmto výzvam, niektoré z nich dokázali dosiahnuť významné úspechy a vysoké zisky. Analýza portálu Trend sa bližšie pozerá na päť najúspešnejších na základe tržieb za rok 2022, zoradených od piateho po prvé miesto.

5. Plzeňský Prazdroj Slovensko

Pivovar Šariš
zdroj: Pivovar Šariš
  • Tržby: 146 miliónov eur (+ 15 percent)
  • Čistý zisk: 10,8 milióna eur (- 0,5 percenta)

Plzeňský Prazdroj Slovensko, patriaci pod Asahi, prevádzkuje pivovar vo Veľkom Šariši. Varí nielen slovenské značky ako Šariš a Smädný Mních, ale aj české značky Gambrinus a Velkopopovický Kozel.

Spoločnosť v roku 2022 dosiahla tržby 146 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 15 %. Napriek miernemu poklesu čistého zisku na 10,8 milióna eur si firma udržala významné postavenie na trhu, píše Trend.

4. Mecom Group

Snímka z výrobne salám Mecom
zdroj: TASR/Milan Kapusta
  • Tržby: 169 miliónov eur (+ 24 percent)
  • Čistý zisk: 4,5 milióna eur (+ 49 percent)

Mecom Group, humenský mäsiarenský gigant, dosahuje stabilný rast tržieb s výnimkou roku 2021. Spoločnosť patrí do americkej Smithfield Foods Group a má výrobné prevádzky v Humennom, Lučenci a v maďarských mestách Szolnok a Békescsaba.

V roku 2022 dosiahol Mecom tržby 169 miliónov eur a čistý zisk 4,5 milióna eur. Tento úspech podčiarkuje rastúci význam firmy na domácom aj zahraničnom trhu, uvádza portál Trend.

3. Tate & Lyle Boleraz, s.r.o.

Boleraz
zdroj: Boleraz
  • Tržby: 177 miliónov eur (+ 31 percent)
  • Čistý zisk: 13,5 milióna eur (+ 160 percent)

Tate & Lyle Boleraz sa nachádza v Boleráze a vyrába kukuričný škrob a sladidlá. V roku 2021 bola spoločnosť v 22-miliónovej strate, no o rok neskôr sa dostala do čiernych čísel a zaznamenala najvyšší zisk za dlhšie obdobie.

Firma dodáva produkty do rôznych častí Európy, čo prispelo k významnému rastu tržieb a ziskov. V roku 2022 dosiahla tržby 177 miliónov eur a čistý zisk 13,5 milióna eur, informuje portál Trend.

2. Meggle Slovakia

Rajo mliekareň Meggle
zdroj: RAJO
  • Tržby: 238 miliónov eur (+ 28 percent)
  • Čistý zisk: 11,9 milióna eur (+ 56 percent)

Spoločnosť Meggle Slovakia, predtým známa ako Rajo, dosiahla v roku 2022 tržby takmer 240 miliónov eur. Tento nárast bol pozoruhodný napriek rastúcim nákupným cenám mlieka a klesajúcemu dopytu po mliečnych výrobkoch.

Firma kompenzovala výpadky zvýšeným exportom produktov s vysokou pridanou hodnotou do Spojeného kráľovstva a Belgicka. Čistý zisk spoločnosti vzrástol na 11,9 milióna eur, čo predstavuje nárast o 56 %, píše Trend.

1. Nestlé Slovensko

Nestlé Slovensko
zdroj: Nestlé Slovensko
  • Tržby: 244 miliónov eur (+ 13 percent)
  • Čistý zisk: 10,2 milióna eur (+ 9 percent)

Nestlé Slovensko je najväčšou potravinárskou firmou na Slovensku. Závod v Prievidzi sa špecializuje na výrobu dehydratovaných kulinárskych výrobkov vrátane bujónov, dochucovacích zmesí a polievok.

Až 95 % výroby smeruje na export do krajín ako Francúzsko, Maďarsko či Švajčiarsko. Nestlé Slovensko pokračovalo v raste aj v roku 2023, keď tržby vzrástli o ďalších 8 % na 264 miliónov eur. Čistý zisk za rok 2022 dosiahol 10,2 milióna eur, čo predstavuje nárast o 9 %.

Zdroje: Trend, Finstat Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s. , Finstat Mecom Group, Finstat Tate & Lyle Boleraz, s.r.o., Finstat Meggle Slovakia, Finstat Nestlé Slovensko

Najnovšie videá

Trendové videá