Hviezdy z Hollywoodu pomáhajú Bidenovi: Na kampaň proti Trumpovi vyzbierali desiatky miliónov dolárov

  • Hollywoodske hviezdy na finančnej zbierke pre Bidena v Los Angeles vyzbierali 28 miliónov dolárov
  • Suma bude mať významný vplyv na jeho kampaň proti Trumpovi
Biden049079
Ilustračné foto TASR/AP Photo/Stephanie Scarbrough
  • Hollywoodske hviezdy na finančnej zbierke pre Bidena v Los Angeles vyzbierali 28 miliónov dolárov
  • Suma bude mať významný vplyv na jeho kampaň proti Trumpovi

Niektoré z najžiarivejších hollywoodskych hviezd boli hlavnými hviezdami honosnej finančnej zbierky pre prezidenta Joea Bidena, na ktorej pomohli vyzbierať 28 miliónov dolárov.

Cieľom tejto akcie bolo povzbudiť potenciálnych podporovateľov pred novembrovými voľbami, ktoré mnohí považujú za jedny z najdôležitejších v histórii USA, informuje britský denník The Guardian.

Hviezdy na pódiu

Na pódiu divadla Peacock Theater v Los Angeles s kapacitou 7 100 miest vystúpili George Clooney, Julia Roberts a Barbra Streisand.

Moderátor Late Night Show Jimmy Kimmel viedol rozhovor s Bidenom a bývalým prezidentom Barackom Obamom, ktorí podľa Guardianu zdôraznili potrebu poraziť bývalého prezidenta Donalda Trumpa v súboji, ktorý bude podľa nich mimoriadne tesný.

Počas viac ako polhodinovej diskusie sa Kimmel spýtal, či krajina netrpí amnéziou v súvislosti s predpokladaným republikánskym kandidátom, na čo Biden odpovedal, že „si musíme len spomenúť, aké to bolo“, keď bol Trump v Bielom dome, uvádza Washington Post.

Svetové osobnosti zo sveta zábavy sa čoraz častejšie angažujú v Bidenovej kampani, a o tom, aké dôležité bolo toto podujatie pre jeho snahu o znovuzvolenie, svedčilo aj rozhodnutie demokratického prezidenta preletieť celú noc z Talianska do Kalifornie, aby sa na ňom zúčastnil.

Biden dokonca zmeškal samit vo Švajčiarsku o ukončení ruskej vojny na Ukrajine a namiesto seba tam vyslal viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Táto situácia jasne ilustruje krehkú rovnováhu medzi geopolitikou a Bidenovou snahou získať druhé funkčné obdobie, píše The Guardian.

Politické dôsledky

Politické dôsledky ešte viac zdôraznila prítomnosť polície v zásahovej výstroji pred divadlom, ktorá bola pripravená na protesty propalestínskych aktivistov, nahnevaných na postup Bidenovej administratívy v súvislosti s izraelskou vojnou proti Hamasu v Gaze.

Na podujatí zaspievali Jack Black a Sheryl Lee Ralph a herci Kathryn Hahn a Jason Bateman uviedli Kimmela, ktorý predstavil Bidena a Obamu. Kimmel vtipne poznamenal: „Povedali mi, že ma predstaví Batman, nie Bateman.“ (referencia na film American Psycho).

Rýchlo však prešiel k vážnejším témam, keď povedal, že „v týchto voľbách je v stávke tak veľa“ a vymenoval práva žien, zdravotnú starostlivosť a volebné práva, ktoré sú podľa neho v ohrození.

Kimmel sa prezidenta opýtal, na čo je najviac hrdý, že sa mu podarilo dosiahnuť. Biden odpovedal, že podľa neho prístup administratívy k ekonomike „funguje“.

„V súčasnosti máme najsilnejšiu ekonomiku na svete,“ povedal Biden a dodal: „Snažíme sa dať obyčajným ľuďom rovnaké šance.“

Reakcia Trumpovej kampane

Trump strávil sobotu kampaňou v Detroite, kde kritizoval Bidenov prístup k ekonomike a inflácii. Prezident zbieral finančné prostriedky „s elitárskymi hollywoodskymi celebritami, ktoré sú mimo dosahu,“ uviedla hovorkyňa Trumpovej kampane Karoline Leavittová.

Biden však davu v Kalifornii povedal, že „sme prijali každý dôležitý právny predpis, ktorý sme sa pokúsili presadiť“.

Obama vyjadril obdiv nad rozsiahlou legislatívou v oblasti zdravotníctva, verejných prác, životného prostredia, technologickej výroby, bezpečnosti zbraní a ďalších významných iniciatív, ktoré Bidenova administratíva presadila.

„To, čo vidíme teraz, je vedľajším produktom volieb v roku 2016. Bola tu celá skupina ľudí, ktorí z nejakého dôvodu sedeli bokom,“ povedal Obama. Dodal, že „dúfajme, že sme sa poučili, pretože na týchto voľbách záleží veľmi konkrétne.“

Budúcnosť najvyššieho súdu

Trump nominoval troch sudcov, ktorí pomohli zrušiť rozsudok Roeová proti Wadeovi, prelomové rozhodnutie zaručujúce ústavné právo na interrupciu. Publikum vyjadrilo nespokojnosť pri zmienke o rozsudku, na čo Obama reagoval slovami: „Nesyčte, hlasujte.“

Biden pripomenul, že osoba zvolená za prezidenta v novembri by mohla dostať šancu nominovať dvoch nových sudcov, hoci druhé Bidenovo funkčné obdobie by pravdepodobne radikálne nezmenilo súd, ktorý má v súčasnosti konzervatívnu väčšinu 6:3.

Bidenova kampaň uviedla, že sobotňajšie zhromaždenie vynieslo najmenej 28 miliónov dolárov, čo je viac ako akékoľvek podujatie demokratického kandidáta v histórii. Týmto prekonala aj marcovú prezidentskú zbierku v Radio City Music Hall v New Yorku, na ktorej sa vyzbieralo 26 miliónov dolárov.

Biden mal v predvolebnom súboji o financie proti Trumpovi spočiatku náskok, no bývalý prezident získal pôdu pod nohami, odkedy formálne uzamkol republikánsku nomináciu.

Zdroje: The Guardian, Washington Post

Najnovšie videá

Trendové videá