Peter Pellegrini sa v sobotu ujal úradu prezidenta Slovenskej republiky /SNKZ #83

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 17. júna, ti naši moderátori Albert a Diana prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Peter Pellegrini sa v sobotu ujal úradu prezidenta Slovenskej republiky. Vo funkcii vystriedal Zuzanu Čaputovú. Sľub zložil na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Po tomto akte nasledoval inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstavil svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu.

Televízia RTVS pri príležitosti inaugurácie nového prezidenta zmapovala detstvo Petra Pellegriniho či pôvod jeho priezviska. Na novú hlavu štátu zaspomínali rovesníci z obce i učitelia. Ako už môže napovedať priezvisko novozvoleného prezidenta, Peter Pellegrini má korene v Taliansku. 

Prezidentka v piatok 14. júna prečítala svoj posledný príhovor z pozície prezidentky Slovenskej republiky. Slovensku praje pokojnejšie časy, múdre vedenie a viac ľudskosti. Taktiež viac sebavedomých, hrdých ľudí, ktorým nechýba pokora.

Lex atentát, ktorý v stredu schválila vláda, vyvoláva rozpory. Návrh zákona, ktorý predložil podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák, má za úlohu postarať sa o maximálnu bezpečnosť predsedu vlády aj po odchode z funkcie. Startitup medzi koaličnými aj opozičnými politikmi zisťoval, či im detaily návrhu zákona prídu adekvátne, či „lex atentát“ nezaváňa papalášizmom, ale aj, čo si myslia o zákaze protestov pred domami politikov. Ich názory si môžeš prečítať v článku na našom webe Startitup.

Intervenční kardiológovia v kardiocentre v košickej Šaci ako prví na svete úspešne implantovali aortálnu protézu u pacientky s komplexnou vrodenou chybou srdca a výrazne rozšírenou aortou. TASR o tom informovala Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú kardiocentrum patrí. Išlo o mladú pacientku, ktorá sa narodila so srdcovou chybou. 

Bratislavské kúpaliská už odštartovali letnú sezónu

Nezabudni na to, že pri bežnej kontrole policajnou hliadkou musíš mať pri sebe predpísané dioptrické pomôcky. Ak ich nebudeš mať, hrozí ti pokuta do 60 eur. V prípade, že nosíš kontaktné šošovky a vo vodičskom preukaze máš uvedené okuliare, je nutné mať pri sebe aj potvrdenie od očného lekára o tom, že si oprávnený nosiť kontaktné šošovky pri šoférovaní.

Začalo to zvýšením úrokov a nárastom cien nehnuteľností. Teraz sa objavuje ďalšia prekážka pre každého, kto plánuje získať hypotéku. Od 1. júla si možno nebudeš môcť požičať takú vysokú sumu, akú si si vysníval. Toto obmedzenie súvisí aj so sumou životného minima, ktorá sa od tohto dátumu zvýši.

Máme pre teba dobrú správu. Odberatelia elektriny a plynu budú totiž môcť od augusta meniť dodávateľa energií kedykoľvek počas roka. „Ide o revolučné rozhodnutie. Doteraz bola situácia pri zmene dodávateľa taká, že odberatelia mohli požiadať o ukončenie zmluvy iba do 31. marca príslušného roka s účinnosťou od 1. januára nasledujúceho roka. V prípade, že to odberateľ takto neurobil, zmluva s jeho dodávateľom sa mu automaticky predĺžila na nasledujúci kalendárny rok,“ uviedol predseda Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) varuje spotrebiteľov pred klamlivými označeniami „slovenských“ melónov predávaných v tomto období. V skutočnosti u nás melóny v polovici júna ešte len rastú na poliach južného Slovenska a prvé plody budú dostupné až o mesiac.

Hoci letné horúčavy ešte naplno neudreli, bratislavské kúpaliská sú už na novú sezónu pripravené. A pripravené by nasledujúce dni malo byť už aj počasie. Už v sobotu 15. júna sa otvorilo päť mestských kúpalísk: Rosnička v Dúbravke, Zlaté piesky, Tehelné pole, Lamač a Krasňany. Informuje o tom TASR.