Tajné trápenie Zuzany Čaputovej: Dcére našli nádor na mozgu, pre chorobu zvažovala nástup do paláca

  • Zuzana Čaputová v knihe rozhovorov s českým novinárom prehovorila o svojich ťažkých dilemách
  • Opisuje, ako sa z diagnózy svojej dcéry „zosypala“
Zuzana Čaputová pri príhovore v paláci.
Zuzana Čaputová TASR/Jaroslav Novák
  • Zuzana Čaputová v knihe rozhovorov s českým novinárom prehovorila o svojich ťažkých dilemách
  • Opisuje, ako sa z diagnózy svojej dcéry „zosypala“

Zuzana Čaputová sa musela rozhodnúť, či zostane s dcérou alebo prijme funkciu prezidentky. V rozhovore s českým novinárom Erikom Taberym rozpráva o svojich ťažkých dilemách a živote hlavy štátu mimo oficiálnych povinností.

Čaputovú vo funkcii vystriedal cez víkend Peter Pellegrini, ktorý zložil sľub na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave.

Spoveď Zuzany Čaputovej

Lea, dcéra Zuzany Čaputovej, na telesnej výchove v škole zle doskočila. Doma sa necítila dobre, preto ju mama podvečer zobrala k neurologičke. K lekárke vzala aj mladšiu dcéru Emmu, ktorá často trpela migrénami.

Je jún 2019 a týždeň pred inauguráciou vrcholia Čaputovej prípravy na prevzatie prezidentskej funkcie po Andrejovi Kiskovi.

Po vyšetreniach sa budúca prezidentka dozvedá znepokojujúcu správu o dcére, ktorú vzala pre istotu kvôli opakujúcim sa bolestiam hlavy.

„Staršia dcéra bola v poriadku. Mladšej dcére však našli nádor na mozgu,“ prezrádza v knihe rozhovorov Nestratiť sa sama sebe, ktoré s ňou viedol šéfredaktor českého týždenníka Respekt Erik Tabery.

„Bola to veľká emocionálna strela do najslabšieho miesta, ktoré mám, a tým sú moje deti. Alebo presnejšie do najsilnejšieho miesta,“ vyznáva sa Čaputová v knihe.

Kniha predstavuje osobnú spoveď Zuzany Čaputovej. Otvorene opisuje, ako ju zasiahla správa o diagnóze dcéry a ako sa z toho „zosypala“. Napokon však našla silu a stala sa prezidentkou.

„Spomínam si, že pre tú šialenú vnútornú bolesť a strach, ktoré som nemohla vyjadriť, som si hlboko vrývala nechty do rúk, aby som ju cítila. Nemohla som tú bolesť naplno prežiť,“ uviedla sa Čaputová.

Sama vtedy zvažovala, či nastúpi do funkcie, keďže chcela byť dcére nablízku a nevedeli, ako vážny jej stav je. Emma mala vtedy len 15 rokov.

„Bola som pripravená, že nezložím prezidentský sľub a budem s ňou, keď to bude potrebné. Vôbec som netušila, čo sa bude diať. Čakala ma jedna obrovská zmena a do toho prišlo týždeň predtým niečo úplne iné,“ uviedla Čaputová.

Prezidentkina dcéra Emma opísala obdobie pred inauguráciou ako veľmi náročné. „Našťastie sa nádor ukázal nie nebezpečný. Síce sme túto istotu získali až po pár rokoch sledovania a vyšetrení, nečelila som napokon takým výzvam, akým čelia ľudia s onkologickým ochorením,“ povedala Emma Čaputová.

Ona sama sa nikdy nezamýšľala nad tým, že by mama nenastúpila do úradu. V knihe rozpráva aj o tom, ako dostávali vyhrážky od ľudí, o incidente v jej dome v Pezinku, o návštevách psychológa či o procese rozhodovania, prečo nebude znova kandidovať.

Svetové médiá o novom prezidentovi

V sobotu popoludní odovzdala bývalá prezidentka Zuzana Čaputová Prezidentský palác Petrovi Pellegrinimu. Na nádvorí sa zúčastnil prehliadky Čestnej stráže prezidenta SR. Potom sa konal slávnostný obed v paláci, kde Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

Podvečer Pellegrini položil veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončil slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

peter pellegrini prezident
zdroj: TASR/Michal Svítok

O jeho inaugurácii píšu aj svetové médiá. Nemecká agentúra DPA ho opisuje ako blízkeho spojenca populistického premiéra Roberta Fica. Francúzska AFP ho označuje za spojenca vlády priateľskej voči Rusku, ktorý sa zaviazal zjednotiť rozdelené Slovensko, informuje TASR.

Americký denník The Washington Post si všíma, že Pellegrini zložil sľub počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal za zvýšených bezpečnostných opatrení po atentáte na premiéra Fica. Pellegriniho víťazstvo vo voľbách podľa denníka upevnilo Ficovu moc tým, že on a jeho spojenci získali kontrolu nad hlavnými strategickými postmi.

Agentúra AP informuje, že 48-ročný Pellegrini, ktorý je zástancom silnej úlohy štátu, nastúpil po Zuzane Čaputovej, prvej žene na čele krajiny a podporovateľke susednej Ukrajiny a jej boji proti Rusku. V aprílových voľbách porazil prozápadného kariérneho diplomata Ivana Korčoka.

AP tiež pripomína, že Pellegrini, ktorý sa po októbrových parlamentných voľbách stal predsedom parlamentu, nikdy nespochybňoval politiku Fica, ktorého vláda hneď po voľbách zastavila dodávky zbraní na Ukrajinu.

Obavy opozície

DPA spomína Pellegriniho prezidentskú kampaň, v ktorej podľa agentúry výrazne figurovala téma vojny na Ukrajine. Agentúra uvádza, že Pellegrini spomenul Ukrajinu aj vo svojom prejave po zložení sľubu. Zdôraznil, že mnohí ľudia na Slovensku sú znepokojení vojnou v susednej krajine, a dodal, že Ukrajine musíme pomôcť a dosiahnuť spravodlivý mier.

Nemecká agentúra ďalej píše, že po zložení prezidentskej prísahy má ľavicový nacionalistický tábor v rukách dve najdôležitejšie politické funkcie v krajine. Pripomína tiež obavy opozície z toho, že koalícia teraz presadí kontroverzné plány, ako je zrušenie verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTVS.

AFP uvádza, že prezident podporovaný populistickým premiérom sa zaviazal zjednotiť rozdelené Slovensko. Krajina je „rozdelená na tých, ktorí sú za pokračovanie vojny za každú cenu, a na tých, ktorí požadujú začatie mierových rokovaní“, povedal Pellegrini pre AFP a dodal, že patrí „k tým druhým“.

Zdroje: Denník N, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá