Izrael je bez vojenského kabinetu. Premiér Netanjahu ho dnes rozpustil

  • Izrael v súčasnosti nemá vojenský kabinet
  • Rozpustil ho premiér Benjamin Netanjahu
Netanjahu Benjamin, Izrael nema kabinet
Benjamin Netanjahu TASR/AP/Abir Sultan
  • Izrael v súčasnosti nemá vojenský kabinet
  • Rozpustil ho premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil svoj šesťčlenný vojnový kabinet. Ako píše The Guardian na základe správy agentúry Reuters, išlo o všeobecne očakávaný krok. Deje sa tak po odchode bývalého generála Bennyho Gancaa z vlády.

Netanjahu v súvislosti s dianím v Pásme Gazy čelil požiadavkám nacionalisticko-náboženských partnerov vo svojej koalícii. Konkrétne krajne pravicový minister financií Bezalel Smotrich a minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir chceli byť začlenení do vojnového kabinetu.

V takom prípade ale hrozilo zintenzívnenie napätia v rámci medzinárodných vzťahov Izraela a jeho partnerov vrátane USA.

Niektoré z povinností vojnového kabinetu by mali prejsť pod hlavičku bezpečnostného kabinetu. Citlivé témy a rozhodovanie s nimi spojené sa však budú riešiť na takzvanom konzultačnom fóre.

Protesty v Izraeli

Rozpustenie vojnového kabinetu prichádza na začiatku týždňa demonštrácií. V Izraeli občania prejavujú nespokojnosť s Netanjahuovou vládou a jej prístupom k vojne v Pásme Gazy. Protesty majú za cieľ vynútiť si v krajine predčasné voľby.

Protivládni demonštranti v Izraeli v rámci demonštrácie opäť zablokovali diaľnice. Izraelské médiá uvádzajú, že neprejazdné ostávajú dve dôležité tepny. Demonštrujúci volajú potom, aby si Izraelčania volili novú vládu ešte pred prvým výročím súčasnej vojny.

Súčasné napätie medzi Izraelom a Gazou vyvrcholilo 7. a 8. októbra 2023, keď extrémistické hnutie H*mas vládnuce v palestínskej enkláve podniklo teroristické útoky na civilistov a dediny v Izraeli. V obciach známych ako kibuce teroristi páchali zverstvá, upaľovali či stínali ľudí vrátane žien detí či seniorov.

O život prišlo približne 1 140 ľudí a ďalších 250 osôb militanti uniesli do pásma ako rukojemníkov. V súčasnosti zostáva v zajatí alebo nezvestných približne 100 ľudí.

Izrael reagoval spustením pozemnej operácie a masívneho ostreľovania palestínskej enklávy. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré spadá pod správu H*masu, tvrdí, že v Gaze prišlo o život viac ako 35 000 ľudí. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Startitup v Izraeli

V decembri 2023 redaktor Startitup navštívil vojnový Izrael a priniesol ti reportáže z miest plaču, hrôzy a strachu.

Zdroje: The Guardian, X/כאן חדשות

Najnovšie videá

Trendové videá