Expert o novom prezidentovi: „Pellegrini bude druhý Ivan Gašparovič, zneistila ma funkcia pre Banáša“

  • Slovensko má oficiálne nového prezidenta
  • Politológ Štefančík hodnotí prvé kroky Petra Pellegriniho
  • Pomenoval aj rozdiely medzí ním a exprezidentkou
Peter Pellegrini, Radoslav Štefančík
TASR/Michal Svítok, Startitup
  • Slovensko má oficiálne nového prezidenta
  • Politológ Štefančík hodnotí prvé kroky Petra Pellegriniho
  • Pomenoval aj rozdiely medzí ním a exprezidentkou

Nový prezident Peter Pellegrini sa len pred pár dňami oficiálne ujal svojho mandátu. „Už niekoľko rokov upozorňujem na to, že Slovensko je rozdelené vysokým mentálnym múrom, spoza ktorého na seba pokrikujú dve oddelené skupiny spoločnosti. Dnes je tento múr už aj pokropený krvou. A ak k nej už nikdy nemá pribudnúť ďalšia, musíme ten múr spoločne zbúrať,“ vyhlásil prezident vo svojom prejave počas slávnostnej inaugurácie v sobotu (15.6.).

Pellegrini taktiež deklaroval, že „vo finále je stav spoločnosti výsledkom rozhodnutia každého jedného jej člena“ a on ako prezident chce byť „v každej situácii pre každého jedného občana oporou“.

Politológ: Bude to druhý Ivan Gašparovič

Startitup sa politológa Radoslava Štefančíka opýtal, akým prezidentom môže byť Peter Pellegrini, či sa mu naozaj môže podariť byť prezidentom všetkých, v čom môžeme očakávať najväčšie rozdiely medzi novou hlavou štátu a exprezidentkou Zuzanou Čaputovou, ale aj, či dokáže byť kritický k vládnej koalícii, keďže samotný Pellegrini pochádza z jej radov.

„Myslím si, že to nebude nejaký konfrontačný prezident a že bude spolupracovať s každou vládou, ktorá bude pri moci. Povedal by som, že to bude taký druhý Ivan Gašparovič, ktorý si bude svoju funkciu užívať a bude sa z nej náramne tešiť. Aj vzhľadom na to, že nemá nejaké iné, napríklad rodinné povinnosti. Myslím, že to bude prezident, ktorý nebude spoločnosť polarizovať,“ hovorí pre Startitup Štefančík.

Pellegrini inaugurácia poradcovia
zdroj: TASR/Michal Svítok

Môže sa mu podariť byť prezidentom „všetkých“? „To určite nie. Pretože vždy sa nájdu aj kritici, ktorí s ním nebudú súhlasiť. Ale podľa toho, ako sa prezentoval počas posledných dvoch dní, to vyzerá tak, že to bude taký prezident, ktorý nebude nikomu robiť zbytočné problémy,“ myslí si expert.

Dokáže byť prezident Pellegrini kritický aj ku koalícii a dodržať nadstraníckosť? Aj vzhľadom na to, že pochádza práve z jej radov a v strane Smer-SD strávil dlhé roky, predtým než sa stal predsedom Hlasu-SD.

Pán Pellegrini odišiel od Roberta Fica, takže si viem predstaviť, že by niektoré zákony či návrhy vrátil na opätovné prerokovanie. Poprípade sa nemusí vždy stotožniť s personálnym návrhom na vymenovanie niekoho do nejakej funkcie,“ analyzuje expert.

„Pellegrini bude ‚ľúbivý‘ prezident, Čaputová si išla vlastnou cestou,“ tvrdí Štefančík

„Predpokladám však, že pán Pelllegrini bude chcieť byť zvolený znovu, že to nemá len na jedno volebné obdobie, tak si viem predstaviť, že tejto vládnej koalícii zbytočne veľa polien pod nohy hádzať nebude a prispôsobí sa požiadavkám vládnej koalície,“ dodáva Štefančík.

V čom môžeme očakávať najväčšie rozdiely medzi novým prezidentom a exprezidentkou Čaputovou? „Zuzana Čaputová si išla svojou cestou a mala svoj vlastný rozum, aj napriek tomu, že príliš veľa nezasahovala do politického diskurzu na Slovensku. Napríklad ak nebola s niečím spokojná, dala to najavo, ak chcela byť kritická, tak tú kritiku vyjadrila. Nepodliehala náladám verejnej mienky, napríklad pri referende o predčasných voľbách, keďže pochybovala o ústavnosti tohto kroku,“ vysvetľuje politológ.

„Myslím si, že Peter Pellegrini bude skôr načúvať ľudu, alebo časti ľudu, bez toho, aby mal niekde v podvedomí, že najskôr sa musí rozhodnúť o ústavnosti daného kroku. Predpokladám, že to bude taký ‚ľúbivý‘ prezident, a ak verejná mienka bude niečo požadovať, tak sa podvolí. Ale princípy právneho štátu a liberálnej demokracie budú až niekde po splnení požiadaviek časti spoločnosti,“ tvrdí Štefančík.

Odborník: Zneistila ma funkcia pre Banáša

Dnes už poznáme aj mená viacerých poradcov Petra Pellegriniho. Jedným z nich bude bývalý generálny tajomník OBSE, diplomat a exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš, poradcom prezidenta pre medzinárodné právo, právne a ústavnoprávne otázky by sa zase mal stať profesor Miroslav Slašťan z bratislavskej Univerzity Komenského. 

Ďalším možným poradcom prezidenta pre oblasť kultúru a médií by sa podľa Pellegriniho slov mohol stať expolitik a spisovateľ Jozef Banáš.

„Trošku ma zneistila tá funkcia poradcu pre kultúru pre Jozefa Banáša. Keď to vysvetľoval (Pellegrini, pozn.red.), tak to vysvetľoval, že pán Banáš je najúspešnejší spisovateľ. Aj to je dôkaz toho, čo tvrdím, že ak je niekto populárny, tak to pánovi prezidentovi príde ako správne. Tuto zacitujem vetu: ‚Dobrý politik by nemal robiť populárne rozhodnutia, ale robiť správne rozhodnutia a tie následne urobiť populárnymi‘,“ uzatvára Štefančík.

Zdroje: TV Noviny, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá