Prelomová zmena v benefite pre pracujúcich Slovákov: 275 eur dostanú aj tvoji rodičia

  • Slováci majú nárok na rekreačný poukaz
  • Príspevok po novom poteší aj tvojich rodičov
  • Zmeny budú platiť už od tohto leta
Dovolenka na Slovensku, rekreačný poukaz
Ilustračné foto Archív Canva
  • Slováci majú nárok na rekreačný poukaz
  • Príspevok po novom poteší aj tvojich rodičov
  • Zmeny budú platiť už od tohto leta

Slovákom túžiacim po slušnej a zaslúženej dovolenke už dlhšie pomáha štát, no mnohí o tom ani len netušia. Tento rok môžeš na potrebnom oddychu ušetriť až 275 eur, písali sme. To však nie je všetko a poslanci nedávno odklepli novinku, ktorá v súčasnosti vstupuje do platnosti.

Ako informuje denník SME, v stredu minulý týždeň v parlamente prešla novela Zákonníka práce. V nej sa píše, že rekreačné poukazy na dovolenku môžu získať aj rodičia zamestnanca alebo zamestnankyne. Doteraz pritom platilo, že šlo len o financie určené pre jeho najbližších rodinných príslušníkov.

A teda manžela/manželku, deti, deti zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti, ale aj osoby žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti, ktoré sa so zamestnancom zúčastňujú na rekreácii.

To, že rekreačné poukazy môžu využiť aj rodičia zamestnanca, bude platiť budúceho kalendárneho roka. Toto leto sa teda ešte radovať nemôžu, no novinka sa blíži. Presadiť sa ju snažil šéf SNS Andrej Danko, pričom tvrdil, že pre súčasné pravidlá sa poukazy až tak nevyužívali a tak ich treba rozšíriť. Majú totiž podľa neho za cieľ podporiť domáci cestovný ruch a lokálnych podnikateľov.

Ako získať rekreačný poukaz?

Ako sme už informovali, rekreačné poukazy v súčasnosti zamestnanci používajú čoraz viac. V rokoch 2019 až 2021 sa nimi vyplatená suma pohybovala v intervaloch od 40 do 44 miliónov eur. Pred dvomi rokmi sa vyšplhala na 52 miliónov eur, pričom poukazy využilo 261-tisíc ľudí, a výška príspevku teda priemerne dosahovala 202 eur.

Rekreačný poukaz ti môže preplatiť najviac 55 percent výdavkov za pobyt, no za celý rok máš v súčasnosti nárok získať 275 eur. Poukaz smieš získať aj ak si zamestnaný na dohodu, no jeho výška závisí od toho, koľko hodín odpracuješ.

Podmienky:

  • U svojho zamestnávateľa musíš mať odpracovaných 24 mesiacov.
  • Keď si napríklad kúpiš poukaz ako darček pre blízkych, svojmu zamestnávateľovi ukážeš potrebné doklady (účtenky a potvrdenie o zaplatení a strávenom pobyte).
  • Šéf ti môže príspevok poskytnúť dvoma spôsobmi: buď ti vráti peniaze podľa účteniek, alebo ti dá rekreačný poukaz.

Rekreačný poukaz smieš využiť raz ročne a len u jedného zamestnávateľa. Ak máš skrátený pracovný čas, maximálna suma príspevku sa zmenší podľa tvojho pracovného úväzku. Háčik spočíva v tom, že ho môžeš využiť len na území Slovenskej republiky.

Kde a ako?

  • Rekreačný poukaz je vydaný limitovaným poskytovateľom podľa osobitného predpisu.
  • Možno ho využiť len na území Slovenskej republike a len vo vybraných rekreačných zariadeniach, určený je iba fyzickým osobám.
  • Je určený len na úhradu oprávnených výdavkov podľa zákona.

Novela Zákonníka práce v skratke mení to, že doposiaľ mohla rekreačný poukaz využiť len osoba, pre ktorú bol pôvodne vydaný. Po novom túto právomoc získavajú aj rodičia tejto osoby.

Zdroje: SME, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá